mammatill02

    Min barn drabbades av depression och utbrändhet under tredje året på gymnasiet som gjorde att hen gick ner i studietakt, och sedan kompletterade sina betyg på Komvux. Hen har därefter kämpat med att ta sig tillbaka, och har bland annat jobbat timmar så mycket hen klarat av tillsammans med behandling på VUP. Hen har alltid varit högpresterande och haft för avsikt att plugga vidare på högskola, men är ännu inte i form för att klara av 100% studietakt. Finns det någon möjlighet att börja studera på deltid och få någon form av stöd under den tid som hen är sjukskriven? Hen har nu inte fått något från Försäkringskassan, eftersom hen inte har arbetat tillräckligt mycket och länge för att ha en sjukpenninggrundande inkomst. Jag vet om personer som studerar vid högskola som har gått ner till 50% studietakt, men det är efter att de först har studerat på 100%. I vårt läge skulle vi vilja kunna börja på 50%. Går det att göra?

    • Milla : Vad (vilken utbildning) vill ditt barn läsa?

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej,
    du ställer flera olika frågor: om lämplig sysselsättning (t.ex studier) och om inkomst.
    Vad, allmänt, gäller är följnade:
    ja, man kan/får studera på deltid t.ex på halvtid och många gör det. Men vissa utbildningar ges endast på heltid och det är nästan alltid omöjligt att, på eftergymnasial nivå, läsa en heltidsutbildning på deltid. Om man läser på halvtid och för övrigt uppfyller villkor för studiemedel, så har man rätt att tå studiemedel (för halvtidsstudier: hälften av bidragsdelen och låna hälften av max beloppet). Bidragsdel för halvtidsstudier blir mindre än 2.ooo kr/månaden och så får man låna också (pengarna som man sedan måste betala tillbaka). Man får, för halvtidsstudier, låna cirka 4.5oo kr i månaden. Var god läs mer om det på csn.se/bidrag-och-lan/studiestod/studiemedel Och man "förbrukar" också sina "studiemedelsveckor" (i fall man läser någonting som man inte är mycket intresserad av eller känner att man behöver för att senare kunna få jobb...).
    Nästa fråga är om vad ditt barn ska läsa? Var: på högskolenivå, på en folkhögskola, på komvux, på en yrkeshögskola, inom KKU, på en privat skola? Det finns många olika skolformer och inom varje skolform finns också (ofta) flera anordnare. Inriktningar på studierna är väldigt många och det är bra att veta vad (t.ex mot vilket yrke) som personer vill läsa. Man måste komma in (få studieplats) och för det måste man söka i tid och också ha vissa specifika förkunskaper för att, för det första, komma in på utbildningen och, för det andra - klara utbildningen.
    Du/ni får titta på många olika yrken - på www.framtid.se finns över 2.ooo beskrivna yrken. 
    Jag skulle också råda att ni samråder med läkare och med psykologer ang.lämplig sysselsättning just nu på på sikt. 
    Lokalt, där ni bor, bör finnas möjlighet att personligen träffa en studievägledare (t.ex på komvux) för att kartlägga situationen ur olika synvinklar och komma fram till vad som är bäst för ditt barn att göra nu, direkt, men även på sikt.
    Hoppas mitt svar blir till hjälp!
     

    Studie- och yrkesvägledare
    • mammatill02 : Hen vill plugga inom naturvetenskap och teknik, har tittat på bl.a. Medicinteknik. Någonting med mycket matematik, fysik och kemi. Hen överväger att alternativt ta ett år och läsa någonting helt annat på folkhögskola, men har "problemet" att hen vill studera på en annan nivå än de flesta folkhögskolor erbjuder.
    • Milla :

      De sökbara utbildningar (kurser och program) på universitetsnivå finns att se på www.antagning.se - och du/ni kan ringa till Antagning.se, tel.nr 0771-550720 - och förhoppningsvis få hjälp att hitta utbildningar på deltid (t.e på halvtid) inom de områden som ditt barn är intresserad av. Tel.tid till Antagning.se brukar vara på vardagar kl.9-16. -- På folkhögskolorna ligger de flesta utbildningar på gymnasial nivå och det finns få undantag (t.ex utbildning till Fritidsledare på folkhögskolorna ligger på eftergymnasial nivå).

    • Milla :

      Ibland är det dock lättare att hitta relevant utbildning på www.studera.nu som är lärosätenas gemensam webbplats. Du/ni får gärna kika även på den sajten. T.ex hittade jag en distanskurs Utmanande matematik som ges på halvtid under en halv termin, se su.se/utmanande-matematik Ansökan(anmälan) till svenska högskole-universitetsutbildningar gör man på www.antagning.se och till hösten bör man söka senast 17 april 2023 och det är viktigt att inte missa sista dag för anmälan!

    Frågor och svar taggade med 'automationsingenjör' (2 st.)

    • Victor

      Automationsingenjör?

      Hej! jag vill plugga till automationsingejör och har därför märkt att ett av kraven för utbildningen är praktisk ellära som jag inte har då jag inte gick el på gymnasiet därför undrar jag hur jag ska göra om det går att...

      Anna: : Hej Victor,jag gissar att du vill komma in på en YRKESHÖGSKOLEUTBILDNING till Automationsingenjör. Om så är fallet, så är det bra för dig att veta att Yrkeshögskola kan ta in obehöriga... Läs hela svaret
    • Robin

      Automationingenjörs jobb?

      Hej jag studerar sista året på teknikhögskolan i linköping. Jag studerar till automationsingenjör och jag har ingen aning om vart jag ska söka jobb eller studera vidare. Jag är för tillfället på LIA på siemens i finspång och jag går med driftsättare här men det känns inte som det är rätt ställe...

      Anna: : Hej Robin, är det den här utbildningen du läser nu http://www.yhguiden.se/utbildning/teknikhogskolan/automationsingenjor6? Om du inte har planer på att starta eget, så är det jobb eller studier som du får söka. Du kan söka jobb... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga