lina
    Hej jag har precis slutat 1:an på estet-musik och jag har tnkt fram och tillbaka på att byta till samhälle eventuellt ekonomi men vet inte riktigt hur det skulle funka eller om det ens skulle funka?
    Vill ju helst inte gå om hela 1:an med 01:orna.
    Tänkte om någon vet om det går att gra det har läst block nu så har ju läst klart vissa kurser och sådär.
    tacksam för svar / Lina

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Lina,

    att byta program efter åk1 - innan åk2 är inte omöjligt, men kan bli svårt.
    För det första, så måste plats (ledig plats) finnas på den utbildningen dit du vill komma in i åk2. Och situationen med "lediga platser" kan ändras från en dag till nästa... rektor tar in en elev, så upptas en ledig plats eller tvärtom - någon kan bestämma sig för att sluta, du uppstår en ledig plats. T.ex om du nu kommer att lämna din plats på din nuvarande utbildning, då kommer det att uppstå en ledig plats på din utbildningen; men inte innan du slutar på skolan. Idag finns det ingen ledig plats och imorgon kan det finnas ... eller tvärtom.
    Det är i första hand Rektor på den skolan dit du vill komma in /eller Programrektor om det är en stor skola med flera rektorer/ som kan bäst svara på frågan om de (just nu) har eller inte har en ledig plats.

    Men även om en ledig plats finns, behöver inte rektor ta in någon elev på ngt. annat sätt än genom Antagningskansliet och konkurrensen på grundskolebetyg - in i åk1.

    Det brukar gå till - annars - så här: du kontaktar alla de gymnasiala utbildningar dit du vill byta och frågar om de har någon ledig plats i åk2 till hösten. De som svarar att de har en ledig plats, vill nästan alltid se Närvarorapport och dina betyg från åk1. Möte med eleven, vårdnadshavare, SYV ocn/eller rektor bokas. Sedan bestämmer rektor om hen kan ta in eleven eller inte.

    Ett annat sätt är att söka till åk1 - via Gymnasieantagningen - och om du kommer in, kan du uppvisa dina redan godkända betyg från åk1 och fråga om det skulle vara möjligt att "flytta dig upp" till åk2. Det kan gå... om du har många godkända betyg; om programmen inte är allt för olika + om rektor fattar beslut om Individuellt anpassat program.
    Inget kan garanteras, men du kan försöka "köra" på de två "spåren", som jag nämner ovan: dvs försöka byta (komma in i åk2) och samtidigt söka till åk1 med förhoppningen om att kunna bli "uppflyttad" efter det att du blir Antagen.

    Bästa hälsningar

    ANNA

    Frågor och svar taggade med 'ungdom' (4 st.)

    • anonym 1995

      vad är skillnad mellan barnskötare och fritidsledare?

      Hej vad är skillnad mellan barnskötare och fritidsledare och kan man vidare utbilda sig efter dessa? som exempel undersköterska kunna utbilda sig ambulansjukvårdare . Hur ser arbetsmarknaden ut för dessa utbildningar ? erbjuder utbildningarna också att...

      Milla : : Hej, barnskötare arbetar mestadels på förskolorna (tillsammans med förskollärare). Inom yrkeshögskola kan påbyggandsutbildninar finnas som leder till yrket... Läs hela svaret
    • Erik

      Undersköterska på BUP?

      Hej, jag är intresserad av att bli en undersköterska (speciellt en specialistundersköterska) dock undrar jag lite när det är gällande utbildning för det. Jag vet att man måste ha en undersköterska utbildning för att få jobb som...

      Julia: : Hej Erik,jag rekommenderar att i första hand försöka skaffa utbildning till Psykiatrispecialiserad undersköterska (om målet är att få jobb på BUP) ochspecialistundersköterskor utbildas i... Läs hela svaret
    • Marcella

      Gymnasiearbete ?

      Hej! Jag sitter verkligen fast i mitt gymnasiearbete, jag vet inte riktigt vilken frågeställning jag skulle vilja ha. Det ska handla om brott och ungdomar, men inte fått en tanke på hur mer specifik jag kan vara. Behöver verkligen hjälp!

      Anna: : Hej Marcella! om ditt gymnasiearbete ska handla om Brott och ungdomar - så kanske du kan få fram Statistik och analysera den och försöka dra slutsatser och förklara varför den icke-dolda brottsligheten... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga