Carl

    Hej, jag har nästan gått klart mitt första år på VVS & Fastighetsprogrammet på min skola och är osäker om det är rätt linje för mig. Har redan gått om ett år på IM innan så är inte sugen på att börja om ettan igen. Är helt säker på stt jag vill gå ett hantverkarprogram och har då fått bygg och anläggning på tankarna. Är det möjligt att byta från VVS till Bygg utan att börja om från ettan då det är ganska likadana linjer?

    • : Kurserna man läser på VVS och Bygg är inte identiska och i mångt inte ens lika - yrkeskurser är olika. Det är svenska, engelska, matematik, idrott, historia, samhällskunskap, religionskunskap som är samma kurser men inte de yrkeskurserna.
    • Jelena : Bra om du hinner lägga in ansökan till år 1 via gymnasieanatningen senast sista dagen i omvalsperioden. Det finns inga nackdelar i att göra det. Du kan ändå sedan välja fortsätta på ditt nuvarande program.

    1 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV

    Hej Carl,
    Jag håller med info i Jelenas kommentar: gör ansökan via gymnasieantagningen helst senast sista dagen i omvalsperioden. för att hoppas på att ngn rektor tar in di i år 2 på byggprogrammet när du inte läste byggkurserna som ingår i år1, är väldigt osäker väg att ge sig in på.. tror inte det kan bli så, tyvärr.
    Yrkeskurserna är olika på de olika yrkesprogram.
    Du skriver om att det är hantverk du är intresserad av - så kanske Hantverksprogrammet i så fall? Varför byggprogrammet?
    Om du svarar om vilken del av Sverige - stad eller län - som du vill gå på gymnasiet i, kan vi förhoppningsvis ge mer hjälp.

    tips! om gymnasieskolan erbjuder Lärlingsupplägg (alltså att man läser alla yrkeskurser på en arbetsplats) så kanske blir det möligt genom individuellt anpassat program göra planering så att du på 2 år skulle kunna uppnå kraven för examensbevis från bygg eller från hantverksprogrammet. Jag kan inte lova att det blir så men det kan i alla fall inte uteslutas helt.

    Frågor och svar taggade med 'lära sig språk' (3 st.)

    • Kurt

      Adopterad och modersmål?

      Hej! Jag läste någonstans att man kan läsa modersmål om man är adopterad och att det inte behövdes prata hemma. Jag var adopterad från Ukraina när jag var cirka ett år, det är väl utanför ramen för modersmål? Och ifall kommunen jag går gymnasiet i inte erbjuder ukrainska men istället ryska,...

      Peter: : Hej Henrik, kravet på att man "pratar språket hemma" finns för att undervisningen bygger på det. Man får "teoretiskt stöd" för sina praktiska kunskaper och färdigheter som man har om man... Läs hela svaret
    • Vera

      Barn och fritid?

      Hej jag vill bli förskollärare eller lärare och tänker att barn och fritid verkar som en bra grund/program att läsa då. Men har sen mellanstadiet velat jobba utomlands som lärare eller förskollärare och vill då läsa spanska, minst steg 1 och 2. Hur ska jag tänka då?

      Anna: : Hej Vera! Ja, Barn och fritidsprogrammet är en bra grund - om man sedan vill arbeta med barn, som lärare eller förskollärare. Dock är det så att lärare och förskollärare är i Sverige -... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga