Peter
    Hej det är så att jag har ändrat mig kring mitt gymnasieval. Jag valde att läsa natur på jensen men jag har skadat min rygg sen 1 år tillbaka och behöver rehabilitera, men jensen kan inte erbjuda det, tiderna på jensen fungerar inte heller ihop med hur jag har det idag. Men det kan kitas natur därför skulle det vara så bra om jag skulle kunna få byta. Kan kitas göra undantag i såna här här fall ? Hur ska jag byta?

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej Peter!

    väldigt tråkigt att du skadade ryggen och behöver rehabiliteras.

    Ta med dig Läkarintyg och/eller Läkarutlåtande och någon form av legitimation, om du har. Ta också med Antagningsbesked som visar var du fick plats på gymnasiet.

    Det snabbaste sättet att få svar och hjälp med din fråga är om du personligen besöker Vägledningscentrum på Skånegatan 20, tycker jag.

    Visst kan man ringa/maila till dem också, men pga att det är många som ringer/mailar just nu kan det dröja innan du får svar.

    SYV på Vägledningscentrum kan ta kontakt med Gymnasieantagningen i Göteborgs regionen och försöka hjälpa dig byta skola.

    Jag kan inte lova att det går att byta skola, men jag hoppas att det går.

    Ditt fall är inte en "ordinärt fall", här krävs det att Undantag görs. Och "undantag" är per definition, ngt. som inte följer reglerna... undantag kan beviljas ibland och individuell bedömning görs. Det kan spela stor roll hur svår skada du har (grad och omfattning). Men om lediga platser finns på NA på Kitas då kan man komma in även utan någon speciell anledning, bara för att man är behöig och vill läsa på den skolan.

    Jag ska försöka få fram mer info och i fall jag lyckas, återkommer jag i så fall! Men mitt råd är att du besöker Vägledningscentrum på Skåneg.20 snarast möjlgt.

    Bästa hälsningar

    Milla SYV

    Studie- och yrkesvägledare

    Jag råder dig att inte avstå din plats som du fick innan du får en ny plats. Du kan börja läsa på den skola dit du kom in och sedan försöka byta skola (när man vill byta inom samma program - men till en annan skola, är det mycket lättare än att byta från ett program till ett annat program eller bara "hoppa in" när man inte gick i skola sedan läsårsbörjan).

    Nu har jag pratat i telefon me SYV på Vägledningscentrum i Göteborg (på Skåneg.20) och det är tyvärr så att det står många elever i Reserv till de 32 platser som finns på Kitas Naturvetenskapsprogrammet (närmare bestämt är det just nu 56 elever som står i Reserv till 32 platser). I "vanlig ordning" skulle en ny elev (du, alltså) ställas som reserv nr.57 och har då ingen möjlighet att komma in.

    Det måste i så fall göras någon sort Undantag med hänsyn till din hälsa och rehabiliteringsbehov.

    SYV på Vägledningscentrum säger att på Jensen läser man ena veckan på förmiddag och andra veckan på eftemiddag och det borde rimligtvis finnas möjlighet för dig att sköta din rehabilitering.

    SYV på Vägledningscentrum hälsar att du bör på Jensen fråga efter bokad samtal med sjuksköterska och diskutera hur du kan sköta rehab samtidigt som du går i skola.

    Ett annat råd som SYV på Vägledningscentrum ger att du börjar på Jensen och sedan försöker byta till Kitas eller till en annan skola, senare under terminen.

    Ännu en möjlighet är att börja på en helt ny (för dig) skola där det finns ledig plats på Naturvetenskapsprogrammet i Göteborg. Var lediga platser finns förändras från en minut till en annan - nu när reservantagningen pågår för fullt. Det går därför inte att skriva ner på vilka skolor som restplatserna finns.

    Om du besöker Vägledningscentrum kan du diskutera alla de olika alternativ med SYV och jag hoppas ni kommer fram till en bra lösning. LYCKA TILL!

    Och nu kom jag äntligen fram på telefon till Gymnasieantagningen i Göteborg, som säger så här: maila till dem till

    uppge ditt personnummer och beskriv din situation, varför du behöver byta skola.

    Om du har läkarintyg och/eller läkarutlåtande eller andra medicinska dokument, kan du skanna in dem och skicka med. Och du får svar på ditt mail & GR Antagning ska försöka hjälpa dig. De kan inte lova att du kommer in på Kitas men de ska göra det de kan för att hjälpa dig. Maila nu på en gång - fullständigt personnummer, alla siffrorna och även ditt namn - så att de hittar dig i antagningssystemet snabbt.

    • : Hej, tack så jätte mycket för din hjälp, jag ringde till gymansieantagningen igår vid 4 tiden. Dem ville att jag skulle skriva ett brev om varför jag behöver byta, jag har ringt till sahlgrenska sjukhus och dem ska skriva ett brev samt så kommer min sjukgymnast också göra det, detta kommer jag sedan skicka in till dem. Förhoppningsvis accepterar dem brevet och ger mig fri kvot för det tar jag fortfarande rätt till. Jag kan även tilläga att min tidigare syv har lagt min plats på kitas och hon har också sökt fri kvot, förhoppningsvis kommer detta sluta bra, jag uppskattar allt hjälp jag har fått från dig.
    • Julia : Det bästa alternativet för dig skulle vara om gymnasieantagningen satt in dig som Reserv nr.1 - då har du störst chans att komma in. Ansökan i "fri kvot" är det personal på skolan som bedömer ,och det står dem helt fritt att inte ta in elever i fri kvot. Det är bara deras goda vilja som avgör, om de gör det eller ej. Ofta gör inte skolorna det, dvs tar inte in elever i fri kvot. Så den förhoppningen kan vi ju ha, men chansen är inte stor. Däremot om du ställs som reserv nr.1 i kön till skolan, då räcker det att en elev hoppar av, så har du i så fall plats. Vi håller tummarna!
    • : Vem är det som ställer mig på reserv nr1
    • : Är själva gymansieantagningen eller gymnasiet
    • Julia : Gymnasieantagningen sköter detta fram tills att skolorna tar över. I Göteborgs regionen är "överlämningsdag" i år - den 2 september. Fram tills dess är det Gymnasieantagningen som sköter gymnasieantagning. Efter det datumet är det skolorna själva. Skolorna får då Reservlistorna från gymnasieantagningen.
    • Julia : Mitt råd är att du börjar läsa på någon utbildning. Att man inte läser på någon skola ger inte förtur till utbildningsplats, tvärtom - det är en nackdel. Om man läser på samma program på en annan skola, är det lättare att byta (jämfört med att man ej läser någonstans alls). Det kan också bli så att du upptäcker att du trivs bra på den skolan där du fick plats och kanske inte själv vill byta sen. :) Sådan händer! :)
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med '"gamla betyg"' (7 st.)

    • Sofia

      Behörighet Paralegal yrkeshögskola?

      Jag har gått Humanistisk linje och tagit studenten 1988. Jag har även gått 2årig vårdlinje, student 1991. Har jag särskild behörighet 1B i matte samt 1B i samhällskunskap? Detta krävs för att studera paralegal. Tacksam snabbt svar Sofia

      Anna: : Hej Sofia,de uppgifter du ger i din fråga räcker inte för att ge ett svar. Man måste även veta under hur många år du läste de aktuella ämnena och vilka betyg du fick i dem... Läs hela svaret
    • Maria

      Godkänt examensbevis 1998?

      Jag tog studenten 1998, men hade inte godkänt i alla ämnen. Är det ett godkänt examensbevis eller bara ett studiebevis om jag gick barn och fritidsprogrammet, hade 2370 poäng totalt varav 170p ej godkänt och 2200p godkänt. Jag hade heller inte godkänt i specialarbetet. Då jag vill söka in till...

      Milla : : Hej Maria,om du gör ansökan till högskola/universitet för första gången, vet inte jag om du har Grundläggande behörighet. Om du sökte till högskola förut, då fick du... Läs hela svaret
    • Melissa

      Högskola utan engelska 6?

      Hej, jag går på barn och fritidsprogrammet och jag har valt bort engelska 6, men jag undrar om jag kan söka vidare till förskollärare utan engelska 6? Eller hur ska jag göra? Har hört att man kan söka in utan engelska 6 om man gör de innan 2020, är de sant?

      Anna: : Nej Melissa, det är tyvärr inte sant. Du kommer inte utan godkänt betyg i eng 6 kunna komma in på Förskollärarprogrammet, därför att det är en högskoleutbilning och till en... Läs hela svaret
    • elev

      Vad motsvarar avgångsbetygen idag?

      Hej! Har ett avgångsbetyg framför mig, eleven har gått en tvåårig social linje. 1993 utfärdades betygen. Jag har luskat ut att samhällskunskapen (54800) motsvarar idag samhällskunskap 1b. Men jag är osäker vad matematiken motsvarar? (3500). Jag utgår från uhrs bedömningsverktyg. Se...

      SYV-besökare: : Hej Amina, enligt vad jag kan se i tabellen, så motsvarar det betyget matte 1a, 1b eller 1c - vilket av dem som... dvs Matte 1. Men jag tänker på att betyget är satt för snart 25 år sedan.... Läs hela svaret
    • Natalie

      Kommer mina betyg att vara giltiga?

      Hej! Jag har sökt till förskollärarutbildningen som ska börja nu till våren 2017 och mitt mål är att en dag kunna utbilda mig till specialpedagog. Nu är det så att jag har 3 kurser som jag har läst på gymnasiet samt att jag har läst 3 kurser på komvux och så har jag även fått ett studieomdömme...

      Julia: : Som regel är betygen giltiga tillsvidare, dvs på obegränsad tid.  Undantag: om man vill samla in fristående kurser till ett dokument som bekräftar att man tar "gymnasiekompetens " till ett... Läs hela svaret
    • jai

      vilka kriterier krävs till att läsa till sjuksköterska?

      Hej , Jag har 3 årig undersköterska utbildning(omvårdnadsprogrammet)gymnasium Sedan har jag jag läst lite handledning och ledarskap på högskola i Kalmar. Nu senast gick jag en Specialist undersköterska utbildning . från gymnasiet har jag har jag 2/3 i matte samma i Naturkunskap . är det...

      Anna: : Hej Jai, Särskild behörighet till Sjuksköterska - består av godkända betyg i Matematik 2, Naturkunskap 2, och Samhällskunskap 1b/eller två kurser 1a1+1a2/.... Läs hela svaret
    • Anna

      Avgångsbetyg från 1991?

      Ett fullständigt avgångsbetyg från 1991 innehållande 2 årskurser svenska, en årskurs matematik + en årskurs matematik tillval, 2 årskurser samhällskunskap, två årskurser engelska + andra ämnen ska ju motsvara grundläggande behörighet. Räknas samhällskunskapen som motsvarande till...

      SYV-besökare: : Hej Anna, om jag förstår det rätt så ska personen som har de betygen söka till högskola. Det är Antagning.se som gör bedömning om personen är behörig eller inte - både... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga