Frida
    Hej jag vill plugga inom djursjukvården men skolan jag går på funkar inte för mig. Kan man gå en annan linje i gymnasiet t.ex vård och omsorg? och sedan fortsätta att plugga djursjukvård på universitetet?

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV
    Hej Frida!
    Tråkigt att det inte funkar för dig att läsa på din nuvarande skola.
    Men du kom med ett mycket bra förslag och här nere kommer jag förklara för dig hur du kan gå tillväga för att uppnå din dröm!

    Djursjukvård kan man läsa på högskola och på yrkeshögskola.
    På YH ändras utbud ganska ofta - så det är svårt att säga vilken eller vilka utbildningar som kommer att finnas när det blir dags för dig att söka. Just nu finns det http://www.yhguiden.se/utbildning/onnestads-yrkeshogskola-och-svalofs-gymnasium/djurvardare-utoekad-niva-djursjukvard-med-roentgenkompetens

    En högskoleutbildning som passar in i dina önskemål är http://www.slu.se/sv/utbildning/grundniva/djursjukskotare/ som kräver följande behörighet:
    grundläggande behörighet
    + särskild behörighet: Matematik 2 (a, b eller c); Naturkunskap 2 och Samhällskunskap 1b eller 1a1.

    Det är möjligt att uppnå behörighet till en YH och/eller till en högskoleutbildning på ett antal olika gymnasieprogram. Du undrar om du kan gå Vård- och omsorgsprogrammet.

    Om du går ett yrkesprogram (t.ex. VO http://www.gymnasieguiden.se/program/VO ) läs kurser för Grundläggande behörighet, som du har rätt till (men du måste säga till på skolan). Det är följande kurser:
    engelska 6 och svenska 3. Båda kan läsas som Programfördjupande på VO.
    För särskild behörighet behöver du läsa Matematik 2, Samhällskunskap 1b eller 1a1 och Naturkunskap 2. Matte 2a får läsas som programfördjupande på VO.
    Samhällskunskap 1a1 läses som obligatorisk kurs på VO.
    Naturkunskap 2 kan du ersätta med andra kurser (du behöver, alltså, inte nödvändigtvis läsa Naturkunskap 2). En ersättningsmöjlighet: Vård- och omsorgsprogrammet med kurserna Naturkunskap 1a1, Hälsopedagogik, Medicin 1 och Etik och människans livsvillkor.
    Om du får godkända betyg från alla de ovan nämnda kurserna på VO, är det detsamma som om du fick godkänt betyg i Naturkunskap 2.
    På så sätt blir du behörig söka till Djursjukskötare på SLU, Sveriges lantbruksuniversitet.

    Ang. behörighet till en Yrkeshögskola, så är det mer flexibelt. Du söker till YH på alla de meriter du har och vi håller tummarna!

    Bästa hälsningar och lycka till!
    ANNA

    Frågor och svar taggade med 'teknisktbasår' (3 st.)

    • mu02

      Tillgång till basår trotts F i ett ämne?

      Hej! Jag går sista året på gymnasiet och läser natur. Min situation just nu är att jag tror inte att jag kommer att få godkänt på fysik 2. Jag vill ansöka till något civilingenjör på universitetet men så som det ser ut...

      Milla : : Hej,basåren på universitetsnivå, i Sverige, är de så kallade "för-utbildningar" och varje lärosäte bestämmer självt om för-utbildningen ska erbjudas... Läs hela svaret
    • IB20 Elev

      Tekniskt Basår Chalmers utan Svenska?

      Hej! Jag vill gärna plugga tekniskt basår på Chalmers inför hösten 2023, jag har bra betyg och har matte och engelska osv. för att komma in på tekniskt basår. Däremot har jag inte Svenska 3 behörighet pga att jag gått IB och...

      Milla : : Hej, tyvärr så tror jag inte du kan bli antagen. Om du ansöker får du svar obehörig. Godkänt betyg i svenska 3 (eller svenska som andraspråk 3) eller godkänt resultat i... Läs hela svaret
    • Nicole

      F i komvux, vad händer med mina gymnasiepoäng?

      Hej, Jag läste 200 poäng på komvux (matte 4, fysik2), men klarade inte kurserna och fick mina första F. Nu till hösten 2021 sökte jag till en teknisk bastermin för att bli behörig i dessa två kurser. Min fråga är ifall mina gymnasiepoäng kommer att sänkas i denna ansökan. Tidigare hade jag...

      Milla : : Hej Nicole!Eftersom fysik 2 och matte 4 ej ingår i ditt examensbevis kommer inte F du fick i kurserna påverka ditt meritvärde. Så, det Valentina skriver i kommentaren till din fråga - stämmer.

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga