Leo
    Hej! Jag går andra året på gymnasiet och funderar tyvärr på att byta program, eftersom det känns som att jag inte kommer att fixa detta, så min fråga är om jag kommer att behöva läsa om de kurser jag redan har fått godkänt i?
    Borde jag byta om jag känner som jag känner?

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV
    Hej Leo,
    tråkigt att höra att du känner att du kanske valde fel gymnasieprogram. Nu vet jag inte vilket program du valde och vilket program du vill byta till.
    Du måste också få godkännande från dina vårdnadshavare (jag ser att du ännu inte är 18 år fyllda).

    Du kan göra följande: kontakta rektorer på de skolor där den utbildningen finns dit du vill byta och fråga om de har plats. I fall plats finns, fråga om det skulle vara möjligt för just dig (från just ditt program) att byta nu på en gång eller efter åk2.

    Finns det ingen plats eller om rektor, trots att plats finns, inte ser möjlighet att ta in dig - kan du tyvärr inte byta.
    Det du absolut har rätt att göra är att SÖKA OM - till åk1 antagning hösten 2015. Då "förlorar" du två år men det kan vara värt det.

    I fall du byter program, kommer du med Studie- & yrkesvägledare gå igenom din utbildningsplan. De kurserna i vilka du sedan innan har godkända betyg i, behöver du inte läsa om, i fall du inte vill.
    Men, å andra sidan, så har du rätt till heltidsstudier (bland annat för att ha rätt till Studiebidrag från CSN) och det kan bli svårt för skolan att kunna erbjuda dig ANDRA kurser på just de timmarna när kurser går i vilka du redan har betyg.
    Om du läser om några kurser, har du möjlighet att få bättre kunskaper & högre betyg. Det kan vara mycket fördelaktigt för dig.
    Kontaktuppgifter till skolorna och rektorer kan du lätt hitta på www.gymnasieguiden.se

    där alla gymnasieskolor finns presenterade.
    Skickar några presentationer (länkar) till de skolor som jag tror finns på pendlingsavstånd från där du bor:
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/brinellgymnasiet
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/eksjo-gymnasium
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/jensen-gymnasium-jonkoping
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/lbs-ljud-bildskolan-jonkoping
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/motorsportgymnasiet-i-anderstorp
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/njudungsgymnasiet
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/plusgymnasiet-jonkoping
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/stora-segerstad-och-varnamo-naturbruksgymnasium
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/tenhults-naturbruksgymnasium

    Vänliga hälsningar
    Anna SYV

    Frågor och svar taggade med 'ungdom' (4 st.)

    • anonym 1995

      vad är skillnad mellan barnskötare och fritidsledare?

      Hej vad är skillnad mellan barnskötare och fritidsledare och kan man vidare utbilda sig efter dessa? som exempel undersköterska kunna utbilda sig ambulansjukvårdare . Hur ser arbetsmarknaden ut för dessa utbildningar ? erbjuder utbildningarna också att...

      Milla : : Hej, barnskötare arbetar mestadels på förskolorna (tillsammans med förskollärare). Inom yrkeshögskola kan påbyggandsutbildninar finnas som leder till yrket... Läs hela svaret
    • Erik

      Undersköterska på BUP?

      Hej, jag är intresserad av att bli en undersköterska (speciellt en specialistundersköterska) dock undrar jag lite när det är gällande utbildning för det. Jag vet att man måste ha en undersköterska utbildning för att få jobb som...

      Julia: : Hej Erik,jag rekommenderar att i första hand försöka skaffa utbildning till Psykiatrispecialiserad undersköterska (om målet är att få jobb på BUP) ochspecialistundersköterskor utbildas i... Läs hela svaret
    • Marcella

      Gymnasiearbete ?

      Hej! Jag sitter verkligen fast i mitt gymnasiearbete, jag vet inte riktigt vilken frågeställning jag skulle vilja ha. Det ska handla om brott och ungdomar, men inte fått en tanke på hur mer specifik jag kan vara. Behöver verkligen hjälp!

      Anna: : Hej Marcella! om ditt gymnasiearbete ska handla om Brott och ungdomar - så kanske du kan få fram Statistik och analysera den och försöka dra slutsatser och förklara varför den icke-dolda brottsligheten... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga