Lilly 18 år

  Hej! Jag är en tjej som just påbörjat mitt tredje år på ekonomi programmet med inriktning juridik. Jag har försökt och velat byta skola sedan jag började i ettan, men varit osäker och det har inte riktigt blivit något av det. Men nu i trean har jag insett att jag verkligen faktiskt både vill byta skola och linje. Som sagt så går jag ekonomi just nu, men skulle nog vilja byta till samhälle eller natur, jag vet att det är då väldigt olika linjer men jag är helt redo på att gå om tvåan. Dem ämnena som jag fått bra betyg i, måste jag läsa om dem ändå? Det gick ganska dåligt för mig i tvåan också så så sätt skulle det vara en "fördel" och ganska skönt för mig att "göra om, göra rätt". Jag tycker absolut att juridiken är rolig och gillar min linje helt okej just nu, men känner inte att jag passar i den då jag gillar till exempel naturen och att läsa och skriva mycket. Så hjälp mig! Vad ska jag säga till mina föräldrar? Vad behöver jag läsa till i diverse linjer, samhälle respektive natur? Hur går ett skolbyte och linje ihop? (vill trycka på att jag är fullständigt okej med att gå om tvåan på alla linjerna). Tacksam för svar då detta är ett stort dilemma just nu!

  1 Svar

  Mikael SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Lilly,

  att komma in på en gymnasieskola på annat sätt än genom att konkurrera om plats i år1 med sina grundskolebetyg är ett Undantag och beviljas av rektorn på den mottagande skolan. Det är frivilligt för rektorn att ta in dig, även om ledig plats finns.

  En ungdom har rätt att till och med det året hen fyller 19 år söka om till år1 på gymnasieskolan, såvida hen ännu inte avslutat 3-årig utbildning på ett nationellt program. Efter det söker man till komvux, i den kommunen där man är folkbokförd.

  Att du skulle bli antagen i år2 på Naturvetenskapsprogrammet, tror jag inte alls på, tyvärr; detta för att på NA läser eleverna avancerad matte i snabb takt och de läse räven fysik, kemi och biologi.
  Att bli antagen i år2 på Samhällsvet.programmet kan inte uteslutas, då utbildningar på EK och SA är rätt så lika (med undantag av att man på EK inriktning Ekonomi läser matematik 3b som obligatorisk kurs), men inriktningar juridik och alla intirkningar på SA är rätt lika och det är i princip möjligt att få ut examnesbevis med samma kurser i det beviset, om man tar examen från EK/juridik och SA, valfri inriktning - men varför i så fall byta? om du kan läsa samma kurser på ditt nuvarande program?

  Oavsett varför du vill byta och vill vilket program - så kontaktar du rektorer på de skolorna dit du vill byta och frågar om de har ledig plats och om de i så fall kan tänka sig kolla på din studieplan och närvarorapporter samt vilka betyg du redan fick - och då kan rektorn säga Ja eller Nej; det är inte elevens rättighet; möjlighet kan dock finnas om det finns ledig plats och om rektorn i så fall tycker att det finns möjlighet för eleven att uppnå kraven för examensbevis och då kan tänka sig ta in.

  Som sagt, du får gärna kontakta alla de skolorna som du vill byta till men i fall du vill komma in på Naturprogrammet, så är det i bästa fall in i år1 som du kan komma in; tveksamt även det - då NA-eleverna har nu redan läst ganska myckt inom fysik, kemi och biologi och även om du är beredd att kämpa och läsa ikapp, så kan du inte göra det utan lärarnas hjälp och lärarna kan myckt väl tycka att de har fullt upp med de elever som började mitt i augusti; många gymnasieskolor slutar ta in i mitten av september även om elever vill byta från samma utbildning (på en annan skola) och ännu mindre - om elever vill byta från andra program. Detta skriver jag inte alls för att göra dig ledsen, utan det är fakta som vi på Fråga SYV känner till.
  Vi kan inte förbjuda dig kontakta alla de skolorna dit du vill byta. Vår erfarenhet är att i fall skola inte vill eller kan ta in, så får man inget svar (då skolpersonal ej finner tid att lägga på ngt. som ej kommer ge resultat... tyvärr). I bästa fall får man svar: Nej, vi kan inte ta in.

  Dina alternativ är:
  - att stanna på din nuvarande utbildning och göra så gott du kan; och komplettera sedan på komvux eller på en folkhögskola eller genom prövningar;
  - att försöka byta (kontakta alla skolor som du vill byta till) men var beredd att du inte får ngt svar eller får Nej överallt där du frågar; om du får ett positivt svar, måste du snabbt inkomma med förteckningen av dina betyg och de kurser du läser nu + närvarorapport; sedan brukar rektorn på den "mottagande skola" vilja träffa dig för att fråga om varför du vill byta... sedan kan rektorn ändå säga Nej eller så har du tur och får ett Ja!
  - Om du fyller 20 år först under 2021, då kan du till hösten 2020 söka till år1 på vilket program du vill, men då får du inte innan dess ta ut Examensbevis eller Studiebevis, utan du måste hoppa av i mitten av vårterminen (cirka...); tråkigt att uppmuntra hoppa av gymnasiet, men reglerna säger att du ej kan gå ännu en gymnasial utbildning efter att du har gått 3-årig utbildning redan, detta även om du får få betyg, låga betyg mm... själva faktum att du har gått i 3 år på gymnasiets nationellt program diskvalificerar dig från att kunna komma in i år1 igen. Sedan, om du kommer in i år 1 (genom konkurrens - på dina "gamla" grundskolebetyg) och kan uppvisa godkända betyg i många kurser kan du bli "uppflyttad" och kunna klara gymnasial utbildning och uppnå kraven för examensbevis på 2 år, i stället för att läsa ännu 3 år.

  Ang. vad du ska säga till dina föräldrar
  Du kan låta dem läsa mitt svar här och ni kan tillsammans diskutera vad som blir bäst för dig.
  Eller så undersöker du möjlighet att byta - det kan mycket väl bli så (tyvärr) att du inte kan byta nu, i slutet av september... och då har du endast följande val: genomföra din nuvarande utbildning, hoppa av och söka på nytt till år1 eller söka jobb och i fall du får jobb - jobba ett tag, tills du kommer på vad du vill göra sedan.
  Du kan också söka till Allmänna kurser på folkhögskolorna. Oftast vill folkhögskolorna ha ansökan på våren (till exempel innan 15 maj) och då kan man, i fall man kommer in - börja läsa i augusti-sept.

  Hälsningar
  Lycka till!
  Mikael

  Frågor och svar

  • Mohamed 19 år

   Att plugga till högskoleingenjör men sedan byta till civilingenjör?

   Hej! Tänkte söka till Civilingenjörsutbildningen i Samhällsbyggnadsteknik på Chalmers nästa år, dock ligger mitt meritvärde precis på gränsen där jag exempelvis 2018 hade kunnat komma in medan i år låg det lite för högt. Det finns dock en 3-årig högskoleingenjörsutbildning med samma inriktning...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Sofia 18 år

   Hoppa av eller inte? Gå på folkhögskola?

   Hej! Jag går tredje året på Naturvetenskapsprogrammet med inriktning Samhällsvetenskap och har genom hela min gymnasietid haft det extremt jobbigt med min mentala hälsa och under den senaste tiden haft det ännu svårare än normalt. Jag har...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Leo 19 år

   IT-Forensiker utbildning efter avhopp grån gymn?

   Hej! Planerar att gå en utbildning som ger titeln IT Forensiker. Hoppade av gymnasiet efter två år, blev klar och godkänd i alla kärnämnen. Om jag ska läsa upp betygen på komvux eller folkhögskola, hur går jag till väga när det är dags att söka in? Vem kontaktar jag för att få mina...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Elev x 17 år

   Två flugor i en smäll?

   Om jag studerar till apotekare kan jag då läsa en kompletterande pedagogisk utbildning för att sedan arbeta som gymnasielärare i kemi? Jag tänkte om jag i framtiden skulle "tröttna" på att arbeta som apotekare att jag då "smidigt"...

   Julia SYV: Hejsan,är det lärarbrist, kan man få jobba som lärare även utan legitimation och utan lärarexamen, tyvärr... Bra att du vill bli Behörig lärare.Som reglerna för behörighet till... Läs hela svaret
  • Martin 21 år

   Kan jag utbilda mig till neurokirurg, isåfall hur?

   Hej! Under gymnasiet studerade jag på det Estetiska programmet med inriktning musik men jag har nu blivit intresserad av studera till läkare specialiserad inom neurokirurgi. Vid tiden som jag skriver detta är jag 21 år och undrar om det finns någon möjlighet...

   Julia SYV: Hej Martin, Neurokikurger är en sort Specialistläkare som i grunden är - Läkare. Du måste därför skaffa dig läkarexamen, till att börja med och för det... Läs hela svaret
  • Anders 22 år

   Yrkesprogram på Komvux?

   Hej, Kan man läs 100 poängs kurserna i historia, naturkunskap, religionskunskap samt samhällskunskap i en yrkesförberedande gymnasieexamen?

   Julia SYV: Hej Anders, på den frågan blir det Olika svar, beroende på om det är examen från gymnasieskola ELLER från komvux.Jag ser att du är 22 år och jag tror därför att din fråga... Läs hela svaret
  • Anders 22 år

   Yrkesexamen på Komvux?

   Hej, Kan Svenska 2 eller Svenska 3 ingå i en yrkesförberedande gymnasieexamen?

   Julia SYV: Ja, både svenska 2 och svenska 3 får ingå i yrkesförberedande gymnasieexamen.Och också engelska 6 också får ingå; detta pga alla har rätt att i sina examensbevis ha kurser för grundläggande behörighet till högskola.
  • Anders 22 år

   Gymnasieexamen på komvux?

   Hej, Jag har läst 1300 poäng som får ingå i fordonsprogrammet, samt de 500 som måste ingå i en yrkesexamen, vad mer behöver jag göra för att få en gymnasieexamen ifrån Komvux?

   Julia SYV: Hej Anders,totalt behöver man 2400 betygsatta poäng för examen från komvux. om du idag har 1800, behöver du läsa ännu 600 poäng; Du måste ha Godkänt betyg i examensarbete. De 100p. i GA... Läs hela svaret
  • Pary 20 år

   Kan man plugga biologi 1 på basår fast man saknar biologi grund?

   Jag saknar betyg på biologi-grund men tänker att söka till basår på vår och läsa bilogi 1. Kan jag läsa bilogi 1 även om jag saknar betyg på biologi grund från grundskolan?

   Julia SYV: Hej Pary,VAR: på komvux eller på högskolan/universitetet - eller på en folkhögskola, kanske, som du vill söka till basår?Basår finns inom olika skolformer och det kan vara olika antagningsvillkor - inom de olika formerna.
  • Anton 16 år

   Biologi 2 på teknikprogrammet?

   Jag skulle vilja plugga på SLU efter gymnasiet, utbilda mig till jägmästare. Finns det något sätt man kan läsa biologi 1 & 2 på? Jag har kollat runt lite, men jag hittar inget svar?

   Milla SYV: Biologi 1&2 får på teknikprogrammet läsas som programfördjupning, vilket du kan se i Programplanen för TE
  • Vendela 21 år

   Hur påverkas meritpoäng av prövning & hur räknas poäng för extra kurs?

   Hej! Jag undrar om man får behålla sina meritpoäng om man gör en prövning i ett meritämne (t ex moderna språk eller engelska 7) som man läst och fått godkänt i på gymnasiet? Räknas dessa meritpoäng som man tidigare...

   Milla SYV: För att ge rätt svar måste man veta om du har Examensbevis och vilka kurser krävs för Särskild behörighet till den högskoleutb som du vill... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga