Li 20 år

  Hej! Jag började gymnasiet hösten 2019 på ekonomiprogrammet och kände direkt att något var fel. Några veckor in bytte jag klass då jag trodde att felet var det sociala och nu har jag några vänner i klassen. Trots detta trivs jag inte alls utan mår konstant dåligt. Bara tanken på skolan får mig att vilja lägga mig under täcket och inte komma fram igen. Så har det känns ända sedan jag började och det gör mig ledsen och rädd då jag på högstadiet älskade att gå i skolan. Som person har jag förändrats sedan jag började gymnasiet, jag har blivit mycket blygare, rädd att göra fel och känner ofta att jag måste vara någon annan för att bli accepterad. Tanken att byta till något annat har i stort sätt funnits där hela tiden och det mest troliga alternitivet hade varit IB. Jag gillar utmaningar, är mycket duktig på engelska och inte ett fan av NO: ämnena, vilket inte gör NA till ett alternativ. Jag är väl medveten att man minst måste läsa ett Science ämne på IB men det har jag inget problem med. Jag hörde med SYV på min skola om ett eventuellt byte men hon var tveksam p.g.a jag inte hade gått större delen av PreDP - året som förbereder en för IB. Har ej frågat rekton om jag ens får. Tror ni att det blir för stort hopp att byta nu från Ek till PreDP? Jag oroar mig speciellt över matten och biologi (förmodligen skulle jag ta biologi som mitt science ämne) då jag inte alls har haft någon träning i det. I med att jag i framtiden gärna vill bli ekonom eller jurist krävs det höga betyg och då känner jag: är det ens lönt att gå IB eller slänger jag bort tre år? För att komma in på bra universitet i t ex UK med inriktning ekonomi krävs det oftast HL matte, något som jag ärligt talat inte ser mig kunna klara på en gynsam nivå. SL skulle jag nog, och studies hade gått fint. Jag är en målmedveten person och gick ut med 330 i meritpoäng från nian jag kan absolut arbeta och är bra på att planera. Men tror ni att det skulle vara möjligt för mig att trots ej gått PreDP få runt 35 på IB? Helst skulle jag vilja ha 36 och uppåt då det ger mig en ärlig chans att komma in på juristprogrammet i Sverige (ett alternativ om jag ej bli ekonom) samt ger mig chans till bra universitet i utlandet. Vad hade ni gjort i min sits? Tacksam för svar.

  • Lea

   Hej, såg din fråga och kunde inte låta bli att inte svara, då jag själv har precis hoppat av gymnasiet för en månad sen efter nästan 3 år på IB-programmet (kanske lite dumt att det tog mig så länge att ta beslutet) , har en kusin som gått klart IB och känner många som går IB i olika skolor både i och runt om Stockholm.

   DET ÄR INTE LÖNT ATT GÅ IB, JA DU SLÄNGER BORT 3 ÅR!

   Jag skriver verkligen inte detta för att “dra ner dig” eller ge dig negativa vibes, men det känns nästan som att jag måste rädda alla där ute som funderar på att gå IB, och berätta de sakerna jag önskar jag visste om innan jag började där.

   Först och främst, de flesta SYV kan inte mycket om IB, betyder inte att de är dåliga, men jag antar att det är inte så vanligt att eleverna är intresserade just av IB (många har faktiskt aldrig hört talas om det lol) jämfört med andra program, och därför tycker de att de behöver inte ha koll på det. Dessutom så är det verkligen svårt att förstå IB systemet om man inte jobbar/går där.

   Så; det din SYV säger om Pre-Ib året stämmer inte. Har själv gått klart pre-ib år 2017, och det var ”lek” för det mesta, har absolut INGENTING att göra med själva IB, den förbereder dig inte ALLS till de följande två år.

   Det jag vill komma fram till är att: 1- Pre-ib existerar inte ens i andra länder där ib finns, för egentligen ib är en ”tvåårig” program. MEN här i Sverige (och i några andra länder kanske) eftersom det är skolverket som bestämmer så har de gjort så att pre-ib måste finnas då alla gymnasieprogram ska vara 3 åriga.

   2- De ämnen man läser i pre-ib motsvarar de ämnen man läser på andra nationella program, då alla elever oavsett vilken linje de går, läser nästan samma ämnen under ettan. (Nivå skillnader kan finnas, exempel vi läste matte 1c och 2c medans min kompis som gick sam-sam läste matte 1b & 2b) Vilket är dels bra eftersom om man då vill byta linje efter att man har gått klart pre-ib så kan man börja i tvåan direkt. De kurserna ingår alltså inte i ditt slutliga ”diploma” resultat men är godkända av andra typer av utbildning som t.ex vuxenutbildningen/komvux (vilket har hjälpt mig nu!) Vi läste svenska 1, engelska 5&6, språkval / moderna språk, matte, historia, idrott, och kemi. Alla på ett väldigt basic nivå (förutom matte kanske)

   Så om du har gått klart första året på ekonomilinjen så måste du ha rätt till att börja i tvåan direkt, som då kallas för IB-1 eller Dp1. Och var inte rädd du har inte missat något.

   Jag håller med om att det sociala sammanhanget är en viktig del av ens skoltid MEN tycker du borde absolut INTE basera din beslut på det, eftersom i slutändan så kommer alla gå skilda vägar och det är betygen som gäller. Jag förstår exakt det du går igenom, att inte orka vara i skolan osv, då jag har upplevt samma känslor under hela min grundskoletid, ville gärna komma ifrån det typiska svenska skolmiljön; vilket är den största anledningen till varför jag valde ib, då jag kände redan folk där och visste om att det var ett “nytt”/ annorlunda social miljö.

   Ib kommer passa mig perfekt tänkte jag eftersom eleverna på ib är ofta så internationella och har bott i flera andra länder innan de flyttade till sverige så folk är extra sociala osv, (då jag själv flyttade hit som 13 åring). Vilket stämde faktiskt (åtminstone i min klass), jag träffade underbara nya kompisar och ville vara i skolan VARJE DAG.

   Så jag kan garantera dig att de människor du kommer träffa i ib är lite “ovanliga” (kanske inte?) men i min åsikt, bara att du tänker gå ib visar att du har en annorlunda tankesätt. Om du inte trivs i svenska program så kommer du säkert trivas där.

   Vad roligt att du gillar utmaningar och 330 poäng är JÄVLIGT BRA. MEN precis som dig, så har jag aldrig tyckt om NO ämnen och tänkte jag kan välja biology SL då det låter lättare än fysik & kemi, men tänk efter gumman. IB biology är INTE alltså enkel, speciellt om man inte har några förkunskaper. Boken är 400+ sidor (för SL - du får gärna titta igenom den) och den är SÅ detaljerad. Myself, as well as many people in ib, found ourselves struggling with passing bio!! But your choice, i'm just tryna warn you about stuff no one told me about.

   Now we move to the most important part, applying to universities etc. This is the main thing i want you to consider and think about before switching (do your own research if needed, go to antagningsstatistik & ask former ib students) may mix english and swedish, sorry for the confusion, i get excited and lose my swedish sometimes!

   1- En sak du måste förstå: IB är värdelös i Sverige MEN är mycket uppskattad utomlands, speciellt i UK!

   Så om du vill verkligen plugga utomlands och satsar på det, så har du en chans, MEN tänk på att: Europa är ett lockande plats för elever runt om världen så många ansöker till universitet där, och just England får extra många ansökningar att välja mellan. So you are basically competing with both IB and non-IB students from all over the world, (sounds scary but again if u really aim for it, you can get a place there! If you can afford studying in private unis around Europe then you just need to pass, they dont care about the grades) My point here is: keep in mind that it may not go as planned at the end so that you wouldn't get disappointed afterall. Cuz I've seen this happen to many IB students around me. Specially that majors like economics and Law are so common/typical so they receive huge numbers of applicants. (again, sorry if I'm sounding negative!)

   Är inte helt säker på detta men jag tror alltså inte att du behöver ta Math HL för att bli anhörig till ekonomiprogrammet, men du får dubbelkolla, ringa de universitet du är intresserad av är nog bäst. Men känner folk som kom in med det gamla Math SL och 30 poäng. (här i Sverige). Men economics HL behövs.

   Då jag själv satsar på juristprogrammet, 36 poäng räcker alltså INTE i Sverige!!!!!!!! Har varit på olika studentmässor och ringt högskolor, frågat elever etc…..alla sa mint 40!!! Vissa sa även 42!!!. Tänk dig att 36 är JÄTTEBRA utomlands och man kan komma in på “Law” och många andra program, 42 krävs däremot om man vill plugga svårare program “medicine”!.

   Vilket leder oss till den andra viktiga saken: DEN VIKTIGASTE Om man tänker stanna i sverige och ansöka till universitet här, TA INTE IB HELT ENKELT. Varför?

   För att sättet sverige ser på IB studenter är SÅ ORÄTTVIST. De förstår alltså inte att IB är MYCKET svårare än “Naturprogrammet” och alla nationella program. För uppenbarligen så är IB ett VÄLDIGT energikrävande program, så man behöver spendera extra tid på CAS aktiviteter som man gör utanför skolan, och många andra BULLSHIT saker. Dessutom är det ett välkänt faktum att det är 100 gånger svårare att få bra betyg i IB, då betygsystemet är mycket krävande och det hjälper inte att prata med läraren och vara snäll.

   However, så håller skolverket alltså inte med om detta och har därför för några år tillbaka sänkt gränsen på hur mycket IB betygen ska motsvara i det svenska betygskriterier. Vilket fuckade upp allt och gjorde det nästa omöjligt för IB studenter att komma in på de program de önskar. Exempel förut behövdes det 40 för att komma in på läkarprogrammet, nu behövs det 45!!!! Full betyg alltså som 1 utav 100 ib studenter lyckas få. Det är alltså MYCKET enklare att få 18 eller 20 (meritvärde) på nationella program.

   Det är ditt val i slutändan men tänkte bara varna dig, tänk igenom det jag skrev sist om betygen för det är 100% sant.

  • Milla

   Tack Lea för kommentaren. Ang frågan du kommenterade: jag uppfattade det som så att frågeställaren är i första hand intresserad av eftergymnasiala studier utomlands (hen nämner bl a UK i sin fråga); ang.din situation så undrar jag om du har gjort Högskoleprovet- med HP resultatet prövas man i HP-urvalet. Men HP befriar inte från kravet på att vara behörig. 

  • Li Hej! Tack båda för svar. Jag har inte gjort Högskoleprovet men ska i vår, dock vet jag att det brukar krävas några försök innan ens fulla potential är nådd.
  • Julia

   Japp, de brukar vara så att Fjärde eller Femte gång man gör högskoleprovet som man når "toppen" av vad man är kapabel till. Men även lägre resultat än det bästa, för dig, möjliga resultat, kan ändå ge plats på den utbildningens som du vill komma in på! glöm bara inte att du måste, oavsett Högskoleprovet, ha både Grundläggande och Särskild behörighet till den högskoleutb., som du vill komma i på.
   Så är det i alla fall i Sverige idag. Finns planer på att från året 2025 (cirka) införa ngn sort "allmän kunskapsprov" då man ska kunna (i alla fall i viss mån) skippa kravet på godkända betyg i gymnasiekurserna, om man genom det provet påvisar att man är "duktig nog" för att läsa på högskolenivå. Det är fem år framåt i tiden... och inte helt klart hur det blir med det, så satsa nu i stället på att uppfylla de villkor som finns idag. Lycka till!

  Läs alla kommentarer

  1 Svar

  Mikael SYV SYV på FrågaSYV

  IB-diploma är ett Interantionellt program som är 2årig. IB lyder inte under Skolverket utan under IBO-organisationen.
  Skolledare/utbildningsansvarig på IB-diploma programmet kan fatta beslut att ta in en elev direkt in på IB-programmet utan Pre-IB året om hen gör. bedömning om eleven har förutsättningar att klara av studierna och uppnå kraven för IB-diplom.
  Kontakta gärna IB-skolorna där gymnasiedelen (diploma-program) finns: listan på de svenska skolorna som, enl.våra uppgifter, erbjuder IB på gymnasial nivå finner du på:
  gymnasieguiden.se/gymnasium?query=&program=IB

  Frågor och svar

  • S 19 år

   Apotekare men plugga vidare?

   Hej! Jag undrar om man pluggar till apotekare (5 år och en halv år praktik) kan man sedan läsa till master? Finns det ens master för apotekare? Hur många år tar det då och vad kan man sedan jobba med om man har en master inom apotekare? Vad blir...

   Peter SYV: Hej S,utbildning till apotekare, i Sverige, är forskningsförberedande; man läser i fem år på heltid och inom utbildningen brukar även genomgå sammanlagt 6-månaders VFU,... Läs hela svaret
  • Caroline 18 år

   Vilken ska vara min utökad kurs?

   Hej! Jag står i valet och kvalet med vilken kurs jag ska ta utökad i och vilka som ska vara med i min ind. val. Spelar det någon roll om jag tar engelska 7 eller fysik 2 som utökad kurs? I slutändan kommer jag ändå läsa fysik 2, matte 4 och engelska...

   Peter SYV: Hej Caroline,för att bli Advokat, måste man i grunden vara jurist med examen från juristprogrammet som är 4.5 årigt universitetsprogram. Särskild behörighet består av historia 1b... Läs hela svaret
  • Hetem 19 år

   Vad gör man på ett gymnasie arbete (går fordons programmet personbil)?

   Som titeln lyder så undrar jag vad man gör för något när det kommer till gymnasie arbete. För tillfället går jag i 2:an och kommer börja 3:an snart och jag undrar då hur ett gymnasie arebete kan se upp om man går fordonsprogrammet...

   Julia SYV: Hej Hetem,det stämmer att du i kursen gymnasiearbete kan få endast E eller F och E krävs för att uppfylla kraven för examensbevis. Även om eleven har alla... Läs hela svaret
  • Z 18 år

   Vad innebär en utökad kurs?

   Hej! Jag pluggar naturnatur och läser utöver det modersmål (Arabiska) som utökad kurs (100p). (tot 2600p). Jag undrar vad en utökad kurs innebär? Ex om jag får ett A på min utökade kurs men ett lägre betyg på en annan "vanlig...

   Julia SYV: Hej Z!Utökade kursernas betyg räknas in endast i 2 fall: om den U-kursen krävs för särskild behörighet eller om den ger meritpoäng. Kurserna i ämnet modersmål ger inte... Läs hela svaret
  • Ivana 38 år

   Grundläggande behörighet?

   Hej, Jag är legitimerad kemi lärare och vill ta matematik eller fysik, som kurs för att utöka min behörighet. Måste jag bifoga min gymnasieexamen eller bara högskoleexamen som lärare?Jag har utländsk gymnasieutbildning och läste att man...

   Julia SYV: Hej Ivana,om du tidigare läste på högskolenivå i Sverige och inte fick göra det genom ett undantag, utan du kom in på högskoleutbildning "på vanligt sätt" genom att... Läs hela svaret
  • Arielle 20 år

   Går det att plugga en extra ämne medans jag pluggar på universitet?

   Hej! Min fråga då är om det finns möjligheten att jag pluggar matte 2b på komvux eller någon annanstans medans jag pluggar på universitet? Just nu så har inte jag så många val att välja till universitet eftersom jag inte har ett...

   Julia SYV: Hej Arielle!du kan läsa på universitetet och samtidigt läsa på komvux. Tänk dock på att lektionerna kan "krocka" med varandra i tid. Så,... Läs hela svaret
  • Alicia 22 år

   Fråga om att läsa 2 kurser samtidigt?

   Hej, jag går just nu ett program på mittuniversitetet men min dröm har alltid varit att bli kriminolog. Min fråga är dels om man redan är inskriven på en högskola/universitet och vill bygga sitt egna kriminologi program om man har förtur eller...

   Julia SYV: hej Alicia,kurserna på nivå2 brukar bygga på kurserna på nivå1, alltså - som regel - måste man ha godkänt betyg på nivå1 för att ha tillräckliga... Läs hela svaret
  • Filippa 20 år

   Skriva kandidatuppsats på distans?

   Hej! Jag har börjat min andra termin på ekonomie kandidatprogram i Lund och klurar lite på framtiden. Därför undrar jag om det skulle vara möjligt att skriva sin kandidatuppsats (sista halvåret, termin 6) på distans även om själva...

   Julia SYV: Hej Filippa,kan tyvärr inte svara på din fråga. Du måste fråga studievägledare på den institutionen där du läser ditt program. det är en så pass specifik... Läs hela svaret
  • Sara 31 år

   Läsa sommarkurs?

   Hej! Jag läser grundlärarprogrammet med inriktning mot fritidshem vid linneuniversitetet I Kalmar. Jag har funderat på att läsa en sommarkurs och undrar om jag kan läsa en sommarkurs vid ett annat universitet eller om jag måste läsa den vid det universitet...

   Julia SYV: Hej Sara,så vitt jag vet, så kan du läsa sommarkurser och andra kurser vid sidan att ditt högskole-universitetsprogram på vilka lärosäten som helst. 
  • Emil 20 år

   Engelska 7 meritpoäng komvux?

   Hej, jag har 1.5 meritpoäng från gymnasiet (modernt språk 3+4). Genom att läsa/göra en prövning i engelska 7 får jag 1 meritpoäng till som räknas in i jämförelsetalet, stämmer det?

   Julia SYV: Ja, det stämmer men med det högre meritvärde som du får genom en komplettering prövas du i BII, kompletteringsgruppen. Och i BI, direktgruppen, prövas du fortfarande med det meritvärde som du... Läs hela svaret
  • Tobias 24 år

   Lärarlegitimation åk 7-9?

   Hej! Jag har 60hp i historia och ska gå ytterligare 30hp i historia nu under våren. Jag har även 90hp i statsvetenskap sedan innan. Jag undrar därför vad mer som krävs för att jag ska kunna ta ut en lärarlegitimation i SO åk 7-9 i framtiden, om...

   Anna SYV: Hej Tobias,du behöver komma in på KPU, kompletterande pedagogisk utbildning, som är ett program på 90 hp (tre terminer om man läser på heltid). Kontakta studievägledare på de... Läs hela svaret
  • Hanaa 19 år

   Kan man ha 2 yrkestitlar?

   Hej! Jag går sista året på gymnasiet nu och funderar antingen på att studera till dietist eller biomedicinsk analytiker och sedan även vidare till diagnostisk cytologi, men jag vet inte vilken jag vill välja. Så jag undrar kan jag t.ex. plugga till...

   Anna SYV: Hej Hanaa,det är inte förbjudet att - i Sverige - ha flera högre utbildningar och flera olika yrken. Du kan därför göra som du berättar om i din fråga. De svårigheter jag ser är att... Läs hela svaret
  • Wilma 23 år

   Vilka sommarkurser finns det som passar en lärarstudent?

   Hej, jag pluggar till lågstadielärare (F-3) och funderar på att läsa någon fristående kurs under sommaren. Har ni tips på sommarkurser som passar just lågstadielärare? Dvs som kan vara meriterande vid framtida jobbsök eller som bara...

   Anna SYV: Hej Wilma,utbud av sommarkurser som kommer på de svenska lärosätena ges under sommaren 2023 kommer att fastställas till första dagen då Webbanmälan öppnar,... Läs hela svaret
  • Clara 17 år

   Kan jag bli dansare även fast jag tog sambeteende?

   Hej! Jag är 06:a och valde att gå på katte sambeteende och har redan gått 1 termin. Inte för så länge sedan så insåg jag att jag vill arbeta med något mer "estetiskt" som dans/film/skådespeleri. Jag har googlat lite och det står att man behöver göra ett inträdesprov för att komma in på ett...

   Anna SYV: Hej Clara,Dansare är i Sverige ett av de många yrken som är icke-reglerat, alltså kan man (får man) jobba som dansare med vilken utbildning som helst. Som behörighet till... Läs hela svaret
  • Hanna 19 år

   Finns det en chans att jag kommer in på juristprogrammet?

   Min stora dröm är att gå juristprogrammet i Lund, men jag är osäker på om mina betyg räcker till. (20,47). Om jag kollar på tidigare statistik från UHR så verkar det inte så, men samtidigt har jag hört om några som kommer...

   Anna SYV: Hej Hanna,antagningsgränserna kan gå upp och ner och ibland ganska mycket. Teoretiskt sett har alla behöriga sökande till en svensk högskoleutbildning en chans att komma... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga