m7uwant
    Hej, jag tog examen från naturvetenskapsprogrammet år 2019, sedan valde jag att studera en komvux utbildning, nätverkstekniker på Lernia. Här studerade jag och är snart klar. Fick rätt så bra betyg, därför har jag en fråga gällande byte av ämnen. Jag undrade om det var möjligt att byta ut några sämre ämnen, där jag t.ex har fått E, mot en av de högre som jag fick på komvux utbildningen, ämnen jag studerade är relevanta för de jag tänker söka.

    Min andra fråga är gällandes moderna språk, det är så att jag under grundskolan studerade tyska, men under gymansiet så valde jag att studera spanska isället, då blev de bara spanska 1. Därför missade jag 0,5 i merit. Min fråga är om jag nu är kvaliciferad för att studera tyska 3 på komvux, samt om jag kommer att få min merit från denna utbildning.

    1 Svar

    Liselotte SYV på GymnasieGuiden

    Hej Emti!
    i dokumentet Examensbevis får ingenting ändras. Men det finns kanske ändå en ganska bra lösning för dig, nämligen att ta ut Yrkesexamen från komvux (det blir i så fall "som om du läst EE/Dator-och-kommunikationsteknik"). Du bör kunna ta ut ett nytt examensbevis, denna gången från Komvux. 
    Detta gäller för examensbevis från komvux: 2400poäng, totalt. Kursen Idrott-och-hälsa1 får Ej ingå. Gymnasie- eller komvuxarbete, 100p., bör ingå (det är möjligt att du kan ta ut betyget i GA från ditt examensbevis från gymnasiet in i ditt nya examensbevis från komvux). Du kan ta in många betyg in i komvux-examen som du redan har i ditt examensbevis från gymnasiet.
    Vad gäller tyska, så borde du, formellt sett, kunna läsa tyska3 direkt, eftersom du läste tyska på grundskolan, men det var ju ett tag sedan, så du vinner nog på att läsa tyska1, sedan 2 och sedan 3. På heltid kan du läsa alla de tre språkkurser på sammanlagt 15 veckor. 
    Du vill ha meritpoäng från tyska 3, det förstår jag. Tänk dock på att betyget i tyska 3 kommer i så fall även räknas in i ditt jämförelsetal/snittbetyget. Det är skillnad på att få E eller högre betyg. Skillnad mellan E och A i en 100p.kurs blir "plus-minus" 0.4. Du får alltså 0.4 högre jämförelsetal och med det även meritvärde i fall du får A i tyska3, jämfört med att du får E.
    Dessutom kan du ta in kurserna tyska 1 och 2 in i ditt examensbevis från komvux; om du får höga betyg i de kurserna är det fördelaktigt för dig att ta in de betygen in i ditt examensbevis.
    Vilka kurser bör, kan eller ska ingå i ditt examensbevis från komvux? I yrkesexamen bör ett antal kurser ingå för att uppfylla kraven för yrkesexamen (det är de yrkeskurserna som ger utbildning till just det yrket) + godkända betyg i svenska 1, engelska 5 och matematik 1 bör ingå, historia 1a1 (eller 1b), Naturkunskap 1a1 (eller 1b, eller naturvet.kurserna i kemi, fysik och biologi), Religion1, Samhällskunskap 1a1 (eller 1b), du kan se i Programplan för EE>> men tänk på att det du tittar på gäller på gymnasiet. På komvux får ej Idrott1 ingå + att det är ganska mycket friare på komvux vad gäller kursinnehåll i examensbeviset.

    Det är fördelaktigt för dig att ta in inom 2400p. i komvux-examen även kurserna som du behöver för behörighet till den universitetsutb.som du vill komma in på; för grundläggande behörighet är det svenska 2,3 och eng6; för särskild behörighet är det Olika vilka kurser som krävs, beroende på vilken utbildning du söker till. Exempel: om du vill komma in på Civilingenjörsprogrammet i t.ex datateknik eller på någon Högskoleingenjörsutbildning på ett universitet, i Sverige; i så fall krävs det för särskild behörighet: fysik2, kemi1 och matematik4. Du behöver alltså inte ha betygen i matte 2 och 3. Betyget i matte1 måste finnas med i examensbeviset/yrkesexamen för att uppfylla kraven för yrkesexamen. Du kan alltså i ditt examensbevis från komvux ta in matte 1a och matte 4 (och "glömma" att du tidigare även hade betygen i matte 2 och 3, om det är lägre betyg du har i de kurserna). Däremot om du har höga betyg i matte 2 och 3, så få du ta in de betygen in i komvux-examen, det är inte förbjudet.
    På samma sätt, kan du utesluta fysik1a och endast ta in fysik2 eller ta in båda kurserna (om du har högt betyg i fysik1a).
    Det smart att även ta in kurser som ger dig meritpoäng. Du kan uppnå max meritpoäng även utan moderna språk, se gymnasieguiden.se/reportage/meritpoaeng Eng7 ger + 1.0 och de resterande 1.5 kan du få genom matte.
    I fall matematik4 krävs för särskild behörighet (t.ex om man vill komma in på läkarprogrammet, eller på civilingenjörsprogrammet) då ger matte5 en Hel meritpoäng och mattte specialisering + 0.5. 
    Det är inte obligatoriskt att ha meritpoäng, över huvudet taget. Om du redan nu har 2.0 meritpoäng och kan få ditt examensbevis från komvux innehålla kurserna, tillsatta med högre betyg, så kan du uppnå högt meritvärde i alla fall. Ponera att du får hälften A och hälften B som betygen i ditt examensbevis från komvux och 2.0 meritpoäng, som du redan har. Ditt meritvärde bli i så fall 20.75. 
    Några tips! 
    1). om du idag har lägre betyg i matematik 1c än betyget A, försök skaffa dig betyg i matematik 1a, t.ex genom en prövning. Du borde kunna få A som betyg i matematik 1a. Du tar sedan betyget i matematik 1a in i ditt examensbevis/yrkesexamen från komvux.
    2). fundera på om det är lättare för dig att få högt betyg i matte specialisering (helst så högt betyg som möjligt men lägst E) eller om du vill läsa tyska på komvux. Betyget E i tyska 3 ger lika mycket som E i matte specialisering. Högre betyg ger högre meritvärde (detta för att kurser som ger dig meritpoäng räknas även in i ditt jämförelsetal).
    3). Kasta även ett öga på utbud av Yrkeshögskoleutbildningar - www.yhguiden.se -- söker du till Yrkeshögskola, behöver du inte nödvändigtvis ha höga betyg i gymnasiala kurser; vid antagning till yrkeshögskola spelar betygen bara "viss roll" men är ej avgörande. Det som väger tungt är arbetslivserfarenhet, motivation och tester/intervjuer i antagningsprocessen. Några exempel på yrkeshögskoleutbildningar som kanske kan bli av intresse för dig:
    utbildning/yrkesakademin-yrkeshogskola/advanced-software-developer-electrical-autonomous-vehicles
    utbildning/xenter-botkyrka/3d-tekniker
    utbildning/campus-i12/3d-artist-visual
    utbildning/campus-i12/3d-artist-technical
    utbildning/teknikhogskolan/net-utvecklare
    utbildning/it-hogskolan/net-cloud-developer
    utbildning/institutet-for-tillampad-hydraulik-ith/hydraultekniker

     

    Liselotte
    • m7uwant : Tack så mycket för hjälpen Liselotte! Jag har en till följdfråga, det gäller de där du tog upp med Komvux examen, hur är det egentligen jag sköter detta, var ska jag rapportera vilka kurser jag vill tillägga och ersätta?
    • Mikael : Du gör planering mot examensbevis från komvux tillsammans med Studievägledare på komvux i den kommunen där du är folkbokförd.

    Frågor och svar taggade med 'provgå' (7 st.)

    • beccaliya2007

      Akut!: fick plats på Natur?

      hejsan! jag går åk 1 på ek ek, jag märkye att det är mycket So och vi har ingen no nu, ifall inte första året. fick plats på natur natur på ett super gymnasium men vet inte ifall jag ska byta. vad kan jag göta? mst ge dom svar innan kl...

      Milla : : Hej! du kan svara att du är mycket intresserad av att byta men vill provgå minst en dag på den nya skolan och programmet/utbildningen först, innan du kan ge ett definitivt svar. Jag kan inte lova dig att du... Läs hela svaret
    • Alva

      Jag är verkligen inte intresserad, hjälp!?

      Hej, vi ska välja gymnasie snart men jag vet verkligen inte vad jag ska välja. Jag passar inte in på någon ny skola pga min sociala svårighet och ingen av linjerna som finns intresserar mig ingenting alls. Jag har ren panik då jag verkligen inte vet vad jag ska gå men mina klasskompisar vet...

      Anna: : Hej Alva, utifrån det du berättar, kanske du vill i första hand söka till distansgymnasiet, Korr>>? Beller ra att du provgick på en gymnasieskola, men tyvärr visade det sig att... Läs hela svaret
    • Hannah

      Byta från samhälle till estetik och media?

      Hej. Då det är höstlov nu så kan inte prata med min egna syv på min gymnasieskola så skriver en fråga hit. Jag går första året på samhällsprogrammet och känner att det inte är rätt för tycker det är för ''jobbigt'' för mig och trivs inte riktigt på grund av olika anledningar. Jag är väldigt...

      Julia: : Hej Hannah, tråkigt att du inte trivs på din gymnasieskola... :( att testa-på genom en "provdag" /skuggning/ är en bra idé! Kontakta den skolan där du vill provgå/skugga... Läs hela svaret
    • Amanda

      IB eller Natur-natur om jag vill bli astronom??

      Hej! Jag går just nu i 9:an och ska till vårterminen välja vilket gymnasium jag vill gå på och är lite kluven. Jag har så länge jag kan minnas velat jobba som astronom i framtiden men är osäker på vilket gymnasieprogram som skulle passa mig bäst. Jag vet att jag antingen vill läsa Natur-natur...

      Anna: : Hejsan, Så roligt att du är intresserad av yrket Astronom och att du hittade en gymnasieskola som erbjuder fördjupning i Astronomi! IB-programmet är svårare än "vanligt"... Läs hela svaret
    • Selma

      Kan jag gå teknikprogramet med D i matte?

      Hej! Jag är fast besluten vid att bli stridspilot och har hört att det är bra att gå teknik/natur för att veta mer om flygplans olika system osv. Jag har tänkt på teknikprogramet tidigare eftersom att no ämnena är mina favorit ämnen. Jag har ett meritvärde på 222,5, fysik:E, biologi:D,...

      Milla : : Hej Selma, Du är fast besluten av att bli en Stridspilot>> och därför har jag ett förslag - att du tittar på ett specialprogram med egna examensmål: Flygteknikerutb>> som... Läs hela svaret
    • Selma

      Ska trivsel eller kunskap gå först?

      Hej (återigen)! Jag går i årskurs 8 har velat fram och tillbaks i ungefär ett års tid om jag ska byta klass eller inte. Jag har diskuterat detta med min mentor och hon har sagt att det finns plats i den andra klassen ifall jag skulle vilja byta men jag är fortfarande osäker. Både klassen jag...

      Julia: : Hej Selma! Jag tycker det är jättebra att du ska gå med den andra klassen i en vecka när din klass har PRAO för att känna efter hur det är att gå med i den nya klassen!... Läs hela svaret
    • Nina

      Vad ska man basera gymnasievalet på (högskoleförberedande program)?

      Hur ska man veta om en gymnasieskola/linje är bra (högskoleförberedande program)? Om man tittar på intagningspoäng får man kanske mera en uppfattning om skolans popularitet. Men självklart får man en högre andel studiemotiverade elever om intagningspoängen är hög. Samtidigt om man tittar på...

      Mikael: : Hej, Nina! Det är sant att det kan bli ett stort problem om hur man väljer bland den mängd gymnasieskolor som finns i och omkring Stockholm! Det finns ca 200 gymnasieskolor i Stockholms... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga