Linda
    Min bonus-son har just börjat sitt sista år på el och engergiprogrammet (elektrikergymnasiet) detta år är 3 dagar praktik per vecka och han tycker det är så tråkigt att han säger att han hellre sitter 8 h i kassan någonstans eller vad som helst annat. Han har redan innan kännt att detta är fel men tänker att "jag går klart för att ha detta att falla tillbaka på" jag tycker det verkar synd att göra något man inte vill när det finns massor annat och vill hjälpa honom se möjligheterna och att ett val alltid kan ändras.

    Vad finns för alternativ för honom att fortsätta gymnasiet på en teoretisk linje? Vad behöver han läsa in osv? vilka andra förslag har ni?

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Linda;

    till och med det året ungdomen fyller 19 år kan hen börja i år1 på nationellt program på ungdomsgymnasiet; efter det, alltså från 1 juli det kalenderåret hen fyller 20 år "hör" hen till komvux.

    Jag vet inte åldern på den ungdomen din fråga gäller. Se om han kan söka till år1 på ett nytt program. Om inte då borde han kunna söka till komvux. På komvux kan man läsa mot Högskoleförberedande examen (eller till yrkesexamen).
    Det finns massvis med olika yrken; frågan är vilket yrke vill han satsa på, vad är det som lockar?
    Ni/han kan titta på många olika yrken på www.framtid.se där det finns över 2.ooo yrken beskrivna.

    Att hoppa in i år2 eller 3 på ett nytt gymnasieprogram efter två år på EE, tror inte jag är möjligt. Detta för att EE skiljer sig så pass mycket från alla de andra program. De yrkeskurserna man läser på EE läses inte på andra program.
    Att "läsa ikapp" är både svårt och "omöjligt" på det sättet att rektorn kommer inte ta in en elev som har missat så pass mycket...
    Alltså, det som gäller är att söka till år1 på ett nytt program eller söka till komvux (beroende på åldern);
    även folkhögskolorna kan vara ett alternativ. Är man 18 år eller nästan 18 år, kan man komma in på en Allmän kurs på en folkhögskola.

    Att jobba ett tag innan man senare söker studier - är också ett alternativ. i Sverige får man jobba från det att man har fyllt 13 år.

    Hoppas någonting i mitt svar blir till hjälp!
    ANNA

    • :

      Tack! han är 18 år men jag tror inte han ser det som ett alternativ att börja om från år 1. Då är det nog bättre att han härdar ut och läser vidare på högskolan sedan. Tack för snabbt svar!

    • Anna : vi på Fråga syv är glada om våra svar blir till hjälp!

    Frågor och svar taggade med 'traktor' (2 st.)

    • Kskdk

      Traktorplogning?

      Hej! Jag vill kunna ploga extra med traktor. För det behöver man hjullastare anläggning. För att få ta det behövs väldigt många timmar. Det jag då undrar är hur man ska kunna ta de kortet om man inte få köra innan? Skulle vara...

      Julia: : Hej, läs nedan, svar från Transportstyrelsen:"För att köra traktor så behövs ett körkort med behörighet för fordonet som ska köras. Ofta är det en traktor eller ett motorredskap.... Läs hela svaret
    • Hannele

      Utbildning traktorförare?

      Hej! En elev har hört av sig, hon vill utbilda sig till traktorförare men var gör man det? Är det anläggningsmaskinförare hon ska söka då eller är det "bara" att ta ett visst körkort på en körskola?

      Anna: : Hej Hannele, Traktorförare>> är ett samlingsnamn för flera olika yrken, bl a kan man arbeta inom olika branscher och olika kräv kan ställas, beroende på vilken bransch man arbetar inom och om... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga