Lin Alnajm

    Hej, Jag är intresserad av civilingenjörsprogramet I bioteknik eller medicinsk teknik. Men jag behöver känna mig mer om arbetsmarknaden och framtiden för detta område i Sverige. Jag valde detta program eftersom jag kan konkurrera med mitt betyg på de här programmen. Jag är dock lite tveksam att anmäla mig till utbildning på grund av jobbchanser. Är det lätt att hitta en karriär inom detta område efter examen? Och på vilka arbetsplatser kan du arbeta med den examen? Tack på förhand!

    1 Svar

    Liselotte SYV på GymnasieGuiden

    Hej Lin,
    det vi vet om yrken presenterar vi i presentationerna på www.framtid.se, t.ex kika på yrke/civilingenjor-inom-bioteknik

    Annars, så vill jag svara så här:
    civilingenjörsprogrammen är långa, fem år långa... det är mycket som kan hända på fem år. Många faktorer påverkar om just du får jobbet efter en viss utbildning (eller inte); ibland spelar "övriga meriter" avgörande roll, t.ex att man har Körkort eller kan ännu ett språk; t.ex om företaget har nära samarbete med t.ex Frankrike och du kan franska, då har du en stor fördel och kan få jobbet före alla andra sökande, även om det skulle, allmänt sett, vara svårt att (inom just den branschen just då) få jobb.
    Civilingenjörsprogrammen är ganska "breda" och man får en bra teknisk grund inför många olika möjligheter på arbetsmarknaden. Titta annars också på möjligheten att söka till utbildningen som heter "Civilingenjör och lärare" då får man dubbel-kompetens och lärarbrist lär (tyvärr) bestå, enligt de flesta prognoser.
    För att öka sina chanser att få jobb direkt efter utbildningen, försök få sommarjobb och/eller extrajobb på ett företag där du efter utbildningen vill få fast-jobb. Tänk också på möjlighet att vid sidan av heltidsprogrammet läsa fristående kurser på deltid (t.ex på 50%, alltså på halvtid; eller på 25% av studietakt) - för att antingen bredda eller fördjupa din kompetens. Vi avråder dock från att läsa på mer än heltid under första terminen (detta för att inte "ta sig vatten över huvudet"). Det är inte alla som bör läsa på mer än heltid; det är bättre att klara sina studier på "endast heltid" än att ta på sig för mycket och missa få godkända betyg.
    Jag vill avsluta mitt svar så här: även om det skulle vara svårt att få jobb inom ett visst område, så är det alltid några som får jobb, och varför skulle det inte vara just du som lyckas? Är man "envis på ett bra sätt" och flexibel t.ex kan tänka sig flytta dit jobbet finns, ta kort vikariat, eller kan tänka sig starta eget - eller "i värsta fall" läsa ännu ett par terminer på heltid (tills all studiemedel tar slut...:( efter sin utbildning (medan man söker jobb) så brukar man lyckas!
    Om du är mycket intresserad av just biomedicin och medicinsk teknik, så tycker jag absolut du ska söka utbildningar inom de områden!
     

    Liselotte

    Frågor och svar taggade med 'neurolog' (4 st.)

    • Hevi

      Yrken som liknar neurlog?

      Hej! Jag läser just nu på mitt andra år i naturvetenskapsprogrammet på Malmö Borgarskola. Jag har nyligen börjat intressera mig för att bli neurolog, däremot vill jag inte bli utbilda mig till läkare då jag tycker att det är en för lång process. Därför undrar jag om ni kan tipsa om yrken som...

      Anna: : Hej Hevi,yrken kan likna varandra på många Olika sätt; exempelvis kan man tycka att yrken inom Vården - alla, från vårdbiträde till överläkare, liknar varandra. Kika gärna... Läs hela svaret
    • Nikky

      Jag vill bli neurolog? Vilken linje?

      Hej! Jag vill bli neurolog och jag ska söka gymnasium detta året. Jag har tänkt att gå vård och omsorg, det är något som lockar med den linjen. Jag undrar ifall man kan gå vård och omsorg linjen för att sedan studera vidare och blir neurolog?

      Anna: : Hej Nikky, Ja! det kan man. Man kan efter VO komplettera med de kurser som kommer att saknas för att bli behörig till läkarprogrammet på högskolor/universitet. Grunden i yrket Neurolog är att... Läs hela svaret
    • Linnea

      Hur utbildar jag mig till neurobiolog?

      Jag har försökt ta reda på exakt vilka kandidatprogram och masterprogram man ska gå för att utbilda sig till neurobiolog. Jag vet att kandidatprogrammet i biologi är en väg in, men just masterprogram med inriktning mot neurologi har jag endast hittat hos Stockholms universitet. Dock vet jag...

      Milla : : Utbildningsutbud förändras. Det är inte alls säkert samma masterprogram kommer erbjudas om tre år; nya masterprogram kan komma till stånd.  Kandidat i biologi är en bra grund men även läkarprogrammet kan leda till de jobben som du har intresse av.
    • Hy

      Skillnad mellan neurologi och neurobiolog?

      Hej, Jag har läst om neurologi och neurobiolog på framtid.se men jag förstår inte skillnaden mellan de. Och kan jag gå på biomedicin analytiker programmet för att bli antingen neurologi eller neurobiolog?

      Anna: : Hej Hy, Neurologer är specialistläkare, dvs i grunden läkare, som har specialiserat sig i studien, diagnos och behandling av skador och sjukdomar i nervsystemet. ang. NeurobiologDet finns... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga