Elev

    Hej, Jag studerar en kurs under sommaren, utöver mitt ”vanliga” program, för att få CSN. Jag behöver inte uppnå ett godkänt resultat på den 7,5 poängskursen för att få behålla mitt CSN så länge jag klarar mina övriga kurser under terminerna. Däremot undrar jag vad som krävs i övrigt för att få behålla pengarna? Om jag inte är medverkande under kursen, och inte får ett betyg alls, blir jag av med mitt CSN då? Vad krävs för ett resultat, även om resultatet är icke godkänt? Tacksam för svar, då jag vill veta hur mycket tid jag behöver lägga ner på denna kurs!

    1 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV

    Hej Isabella,
    beslut om Studiemedel ligger hos CSN, inte hos oss på FRåGA SYV. Om du får pengarna (studiemedel) för studierna då ska du studera och försöka få så högt betyg som möjligt (i alla fall godkänt betyg). Om du inte är medverkande, då studerar du ju inte - och då har du inte rätt för "studie-"medel, för det är ju bidrag för att ha råd att studera.
    Att förbruka sina studiemedelsveckorna på en "onödig kurs" - vet jag inte om det är så smart. Antal veckor med studiemedel är begränsat. Tänk om du i framtiden vill eller behöver studera mer och dina studiemedelsveckorna är då slut, vad ska du göra då?
    *** Hur sätter högskolelärare betyg på kurserna? SYV är inte expert på betygssättningen men det säger ju sig självt att om man ej har deltagit och inte lämnat in några svar på proven, hemuppgifter, grupparbete eller dylikt, då finns det inte underlag för att sätta betyg (då kan inte betyget sättas). Tanken är att man aktivt deltar och försöker få så högt betyg som möjligt - i alla fall godkänt betyg.
    Att ha flera godkända högskolepoäng kan vara meriterande och det på olika sätt: när du söker jobb (i CV - fler högskolepoäng är meriterande); du kan också senare i livet komma fram till att du vill eller behöver få ut t.ex Kandidatexamen och då kan du förhoppningsvis ta in poängen från en sommarkurs in i kandidatexamen.
    Vi på FRåGA SYV kan inte ge dig råd ang.hur lite du behöver prestera för att få U-betyget (underkänt), utan vi råder dig att göra ditt bästa och försöka få så bra kunskaper och så högt betyg som möjligt.

    Frågor och svar taggade med 'engleskalärare' (2 st.)

    • Kevin

      Gymnasielärare/ämneslärare inom japanska och engelska?

      Hej! Jag älskar japanska och Engelska och jag undrar hur man gör med studierna. Min tanke är mest Hur man går vidare för att bli ämneslärare/gymnasielärare efter man har läst kandidat i japanska. Ämneslärare/gymnasielärare i sig är 5 år och Japanska i kandidat är 3 vilket blir 8 års studie...

      Julia: : Hej Kevin!Kandidatexamen med pedagogik och didaktik leder tyvärr inte till lärarlegitimationen. I grunden för lärarlegitimationen ligger Lärarexamen. Det är skolverket som... Läs hela svaret
    • Hanna

      Jobba som lärare eller logoped utomlands?

      Hej, Jag funderar på att antingen bli logoped eller lärare. Men jag tror också att jag kommer flytta utomlands i framtiden och undrar därför om det går att jobba utomlands med en av dessa yrken? Speciellt som logoped? Hur gör man med språket då? Om jag har möjligheten att tala engelska (i...

      Julia: : Hej Hanna,olika länder har olika regler angående vilka krav som ställs på att få jobba inom olika yrken.Det vi vet är att det är lättare att inom EU få lov att jobba... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga