Maria
    hej!
    jag är sugen på att bli idrottslärare på gymnasienivå.
    min fråga är, om man inte vill läsa mer än 1 ämne. dvs om jag bara vill undervisa i idrott har jag då förstått det som att man kan läsa endast lösa ämnet och sedan komplettera med de pedagogiska kurserna?
    jag undrar även om man skulle kunna börja med de pedagogiska kurserna. dvs det som alla lärare läser gemensamt första 1,5 året ? i sånna fall kan man läsa dom vart som helst ? tex om jag bor i linköping nu , kan jag läsa den pedagogiska delen här och sedan läsa för just idrott i tex örebro eller göteborg som endast erbjuder det ?
    tacksam för svar.
    • SYV-besökare : Det är bara GIH , gymnastik och Idrottshögskola i Stockholm som ger möjligheten att bli enbart ämneslärare i Idrott och hälsa som ett ämne.

    4 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Maria,
    du vill bli idrottslärare >>> och endast undervisa i ett ämne. Jag vill påpeka ett par "problem" med det: svårt att bli behörig + svårt sedan att få en heltidstjänst. Du skriver dessutom om att du vill bli idrottslärare på Gymnasienivå, ej på grundskolenivå; och om jag förstår dig rätt, så vill du undervisa i ett ämne - idrott och endast på gymnasiet. vill du jobba HELTID med det? jag säger inte att det är helt omöjligt men det kan bli rätt så svårt. Visserligen är idrott och hälsa 1 en obligatorisk kurs på alla gymnasiala /nationella/ program men den undervisas inte på komvux och inte på IM, introduktionsprogrammen. Det är i så fall endast en en väldigt stor gymnasieskola med väldigt många elever som läser på nationella program som tillräckligt antal idrottstimmar skulle finnas för en heltidstjänst + att andra lärare som kanske är behöriga i idrott och matematik eller i idrott och svenska, ej skulle lägga "anspråk" på "dina" idrottstimmar.
    Det kan också bli svårt att lägga schemat kring endast en enda lärare som undervisa i idrott.
    ***
    Jag vet inte om du redan har tänkt på de aspekter som jag påpekar /ovan/... det är givetvis upp till dig, men jag tycker det är viktigt att känna till de realistiska förutsättningar. Och även vad gäller att utbilda sig - lärarutbildningar  i Sverige är inte uppbyggda kring att kunna bli lärare i ett ämne... så ser det i alla fall ut idag.
    Smidigast är säkrast är det att komma in på ett av de Ämneslärarprogrammen - där Idrott är ett av ämnena + ännu ett annat ämne (på gymnasieskolan undervisar man oftast i 2 ämnen). Fördelar: du får platsgaranti på varje "nästa kurs" inom programmet och tjänster som skolorna erbjuder är också "anpassade" till de utbildningar som finns (därför att majoritet av lärare blir behöriga i de ämneskombinationerna som erbjuds inom lärarprogrammen).

    Om man bygger sitt eget utbildningsprogram, finns det inga garantier på att komma in på varje "nästa kurs". Platsgaranti finns bara inom programmen. Det är alltså mycket krångligt och även osäkert. Det kan tyvärr bli så att du ej kommer "vidare"... och står sedan med "halvfärdig utbildning".

    Du får gärna höra med studievägledare på lärarutbildningar. De kan berätta om vilka vägar som potentiellt finns... - men de kan inte lova att det kommer att leda till önskat resultat - att bli behörig lärare i endast Idrott på gymnasiet. Men om du blir behörig lärare i Idrott på gymnasiet, blir du också behörig i samma ämne - på grundskolan. Dock är det svårt att jobba deltid på gymnasiet + deltid på grundskolan eller deltid på flera olika gymnasieskolor /bla pga restid mellan skolorna + svårt för skolorna att lägga schemat/.
    Som sagt, jag säger inte att det är Omöjligt - men jag ser några olika ganska stora svårigheter och vill be dig att ev tänka om.

    Hoppas att någonting i mitt svar blir till hjälp!

    ANNA

    SYV-besökare SYV

    Hej!

    Idrottskurser på LiU riktar sig inte till gymnasiet, men går att läsa om här: https://liu.se/ikk/idrott-och-rorelse?l=sv
    Visst kan man bli behörig i endast idrott, men det är säkert bra att kombinera med något annat ämne.
    KPU på LiU riktar sig inte till idrott och kräver att man har ämneskunskaperna INNAN man börjar programmet (KPU). Var god läs mer på liu.se/utbildning.

     

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hejsan, vi fick idag svar från en studie- och yrkesvägledare på Göteborgs universitet.

    På FRÅGAN: Kan man bli lärare i Idrott som Ett ämne, dvs endast i Idrott och hälsa (och ej i kombination med annat undervisningsämne)?

    SVARADE HON SÅ HÄR:
    Ja. Om man har någon form av lärarexamen och dessutom 90 hp i ämnet Idrott och hälsa kan man få behörighet att undervisa i IdH även i gymnasieskolan (uppgift från maj 2018).
    På så sätt blir kortaste vägen för att bli behörig lärare i idrott och hälsa - läs 90 hp (tre terminer på heltid) ämnesstudier i ämnet Idrott och hälsa först, och sedan läs påbyggnadsutbildning KPU, Kompletterande pedagogisk utbildning (90 hp) med inriktning mot åk 7-9. Efter detta kan man ta ut en ämneslärarexamen i ett ämne (IdH) med inriktning mot åk 7-9. Med denna examen blir man behörig att undervisa i IdH i åk 1-9 och i gymnasieskolan. Detta kommer att framgå av lärarlegitimationen som man kan ansöka om att få från Skolverket, efter att man har fått ut sin examen från lärosätet.
    Det går inte att läsa KPU innan man har läst ämnesstudier om minst 90 hp i ett ämne. Ämnesstudier och KPU behöver inte nödvändigtvis läsas på samma högskola/universitet, utan går att läsa på olika lärosäten.

    • : åh vilket bra svar !
    • : vet du/ni vart man skulle kunna läsa endast Idrott och hälsa 90 hp ?? och angående KPU, kan man läsa den vart som helst då? tex i Linköping där jag bor mvh
    • Anna : Var man kan läsa KPU i olika ämnen kan ändras. Det går säkert att ta reda på var man kan läsa KPU för att bli idrottslärare från hösten 2018, men du söker ju inte till hösten 2018 utan det blir tidigast till våren 2020 (du måste hinna med 90 hp studier i idrott först). På så lång sikt vet man inte var olika utbildningar kommer att erbjudas eller OM DE KOMMER ÖVER HUVUDET TAGET ATT ERBJUDAS.
    • Anna : Vilka kurser i idrott man kan läsa på LiU - se https://liu.se/ikk/idrott-och-rorelse?l=sv
    • : måste det vara idrott och hälsa , alltså det krävs ju 90 hp menar jag och dessa är ju bara på 7,5 ? okej så det måste vara ett visst ämne man har läst innan då för att få läsa KPU? det erbjuds inte till alla ämneskunskaper? mvh
    • Anna : Den allmänna rekommendationen är att läsa 3 kurser á 30 poäng varje kurs i Idrott eller i Idrottsvetenskap. Sammanlagt 90 hp alltså. Men det är inte vi här på fråga syv som bestämmer, utan antagningsgruppen som antar till KPU. Reglerna kan också ändras... under resans gång. Därför är det säkrare och bekvämare att försöka hitta ett helt program på 4.5 - 5 år och läsa det. Sätter man ihop sin egen utbildning, finns det tyvärr inga garantier på att det ska gå "i lås". Vänd dig gärna till studievägledningen på lärarhögskolorna, som jobbar just med lärarutbildningar. Förhoppningsvis kan de ge dig den info och den hjälpen som du önskar få.
    • : okej jag förstår att det skulle vara enklare men proböemet är att jag inte vet vilket andraämne jag isf skulle vara intresserad av. Men tack snälla för all info! får ta en funderare
    • Anna : bra. gör så!
    Läs alla kommentarer
    Daniel SYV

    Hej Daniel,

    det är rätt så krångligt det där med behörighet för lärare. Vi på Fråga SYV är ej experter på lärarutbildningar. Vi gör vårt bästa att själva försöka förstå alla "gångar" i lärarutbildningar och behörigheter... vilket är rätt svårt. :(

    Högskolornas/universiteternas gemensam hemsida heter Studera.nu - och på den har jag sorterat ut KURSER I IDROTT - var så god se här>>. Enligt vad jag vet så är det de 30hp kurserna som ex. Idrott och hälsa I /30 hp/ som du i så fall ska läsa - och sedan Idrott och hälsa II och sedan III. Så skrapar du ihop 90 hp.

    KPU mot lärar i idrott finns på GIH. Enligt vad de skriver på sin hemsida så kan man ha 90 hp i Idrott eller i Idrottsvetenskap - för att bli behörig att komma in på deras KPU. Du kan med fördel ta kontakt med GIH för att få reda på mer, tycker jag.
    Jag tror tyvärr inte att GIH eller någon annan kan ge en garanti på att reglerna ej förändras tills det blir dags för dig att söka till KPU. Var KPU kommer att finnas då det blir dags för dig att söka - kan inte jag svara på och tror ej någon kan garantera ngt. GIH borde rimligtvis köpa KPU framöver, det finns ju ingen anledning till varför de skulle upphöra med det. De tar in en gång om året - på hösten... vilket kan innebära "väntetid" på en termin; ex. om du blir klar med 90 hp idrott eller idrottsvetenskap så att du skulle kunna börja KPU på våren, men det startar inte då - blir du tvungen att vänta till hösten... då kan då kanske "gott" läsa ännu mer idrott eller idrottvetenskap? eller läsa ngt. annat eller jobba?

     

     

    Ang. läsa kurser i Idrott eller Idrottsvetenskap
    >>GU erbjuder 60 hp Idrottsvetenskap - se här. Men det är för lite för att bli behörig till KPU för att bli idrottslärare. Var man kan läsa ännu 30 hp idrottsvet. vet jag inte. Kontakta studievägledningen på GU och fråga - är mitt råd. Epost: [email protected]

     

    Frågor och svar taggade med 'gymnasie' (59 st.)

    • Sebastian

      Yrkesutbildning eller utbildning på halvfart?

      Hej, jag skulle behöva rådgivning gällande yrkesutbildningar eller generellt någon utbildning på gymnasie/högskolenivå. Jag jobbar på heltid därför är jag bara intresserad av distansstudier på 50%. Jag har tyvärr inte hittat någon bra utbildning/skola som ger den möjligheten. De flesta var...

      Milla : : Hej,nedan finner några exempel på yrkeshögskoleutbildningar som ges på halvtid på... Läs hela svaret
    • Jennie

      Hur påverkas mitt betyg om jag får F i spanska?

      Hej! I min skola får man antingen välja att ha moderna språk eller modersmål, och jag undrar om jag första året i gymnasiet F:ar på spanska, men kommer ändå byta till modersmål andra året. På vilket sätt påverkas...

      Milla : : Hej,det är lite "komplicerat" men följande gäller:alla betyg en elev får på gymnasiet bör finnas i elevens examensbevis (om hen uppnår kraven för... Läs hela svaret
    • Alex

      Hur ställer jag mig på reservplats?

      Hej! Jag kom inte in på mitt förstahandsval, men jag är helt behörig till det. Hur gör jag för att komma på reservplats innan det är försent? Behöver jag även säga "ja" till den plats som jag inte vill ha?

      Anna: : Hej Alex,olika gymnasieantagningskanslier (i olika delar av Sverige) kan göra på lite olika sätt. Oftast ställs behöriga elever automatiskt i reservkön till sina högre prioriterade... Läs hela svaret
    • Hazal

      Kan jag byta skola men fortfarande ha samma linje och inriktning?

      Hej, jag har funderat på detta länge och tagit beslutet om att vilja byta gymnasieskola men är osäker på om jag kan göra det, vilket är det jag undrar över. Jag läser ekonomi och har valt inriktning juridik inför tvåan, eftersom det...

      Peter: : Hej Hazal! Mitt råd är att du lägger in ansökan via gymnasieantagningen (senast sista dagen i omvalsperioden) och söker "som vanligt" till år1 på... Läs hela svaret
    • Hej

      Vad ska man skriva om på gymnasiearbetet?

      Hej! Jag går mitt andra år på naturvetenskapliga programmet och funderar över gymnasiearbetet i trean. Jag är intresserad i hjänrnan och människors beetende. Har ni några bra exempel på ämnen jag kan skriva om utifrån mina intressenområden? Eller har ni några förslag på teman att skirva om för...

      Julia: : Hej Alva,Du får gärna kika på Fragasyv.se/info/tema-for-gymnasiearbete  där vi samlar in tips på teman för GA, men egentligen är SYV fel person att fråga om du... Läs hela svaret
    • Jamie

      Hur blir man gymnasielärare, företagsekonomi?

      Hejsan, Jag tog i somras studenten från ekonomilinjen och efter att funderat väldigt mycket har jag kommit fram till att läraryrket skulle kunna vara någonting för mig. Jag har kikat på utbildningar men har svårt att hitta exakt information om hur man blir lärare inom själva ämnet ekonomi,...

      Anna: : Hej Jamie,När det gäller ämneslärarexamen inom företagsekonomi kan inte det ämnet hittas som enskilt ämne på något av universiteten som utfärdar... Läs hela svaret
    • Moa

      Vad krävs för gymnasiekompetens?

      Hej! Min bror är född 1990 och fick inte godkänt i alla sina kurser i gymnasiet. Om jag räknat rätt så har min bror 900p av 2050p baserat på de kurser han läst och saknar därför 1150p. Jag gick ut gymnasiet 2018 och då behövde man minst 2250p och maxpoäng var 2500p. Nu ska min bror läsa upp...

      Anna: : Hej Moa!Yrkeshögskola kan ta in obehöriga. Alltså är slutbetyg eller examensbevis från gymnasiet inte ett absolut krav. Din bror kan söka och komma in på yrkeshögskola redan nu.... Läs hela svaret
    • Amanda

      Kan skolan ändra poängplanen efter påbörjade gymnasiestudier?

      När vi sökte till gymnasiet blev vi lovade kursen rätten och samhället i poängplanen och den stod där ända tills vi började trean då kursen plötsligt dragits ifrån oss och ersatts med etnicitet och kulturmöten. Om vi kollar i skolans broschyrer står rätten och samhället fortfarande kvar som...

      Anna: : Hej Amanda,har ni frågat VARFÖR det blev en sådan ändring?Valbara kurser på gymnasiet kan skola välja åt eleverna... skolorna försöker göra... Läs hela svaret
    • Susan

      Varför har min reservplats blivit sämre?

      Hej! Efter slutantagningen så tackade jag ja till erbjuden plats men stod även kvar som reserv utifall. Nu när reservantagningen har börjat, så har min reservplats försämrats, hur kommer det sig?

      Milla : : Hej Susan,det kan bero på ett tekniskt fel eller på att antagningskansliet har blivit tvungen att ställa någon eller några elever före dig i RESERVKÖN, t.ex om elevens familj... Läs hela svaret
    • Abdoulie

      Hur vet man att SYV har skickat ansökan till den skola man har ansökt?

      Jag har lämnat in min gymnasieansökan och jag undar då om man får en bekräftelse att SYV har lämnat in sin ansökan till skolan man efterfrågar? Är det möjligt för SYV att glömma att skicka min ansökan?

      Anna: : Hej, jag undrar om du menar Sent Ändringsval, alltså att du gjorde ansökan i tid, men sedan vill efter det att ansökningsperioden /Omval/ är slut - ändra... Läs hela svaret
    • Pelle

      När får jag reda på om jag kommer in på linjen jag sökte till?

      Hej, jag sökte till samhällsprogrammet och igår fick vi våra preliminära besked och då kom jag som 11 reserv. Då är min fråga när får jag reda på om jag kommer in eller inte?

      Anna: : Hej Pelle, det definitiva/slutgiltiga antagningsbeskedet till gymnasiet kommer att bli känd lite olika datum i olika delar av Sverige men det är mellan strax innan midsommar och senast... Läs hela svaret
    • Angelica

      CSN för en kurs?

      Hej, jag har försökt googla runt men hittar verkligen inget.. Jag gick ur gymnasiet förra sommaren, och läste då tyska alla åren. Just nu är jag arbetslös och pluggar inte just nu, men hr funderat på att läsa någon eller några kurser på distans nu innan jag tänkte plugg till hösten. Jag skulle...

      Liselotte: : Hej Angelica,CSN kan bevilja studiemedel för att läsa fristående kurser, ja. Villkor är att man läser på minst halvtid och att kurslängt är minst 3 veckor. Exempelvis om du läser spanska 1... Läs hela svaret
    • Jonathan

      Körkort och lämplighetsintyg till CE kort?

      Hejsan, jag går fordon och transport programmet och ska välja transport. Jag har högt blodtryck, kommer inte ihåg exakta värdet. (Inte varit hos läkare) Då jag ska ta CE körkort behöver jag göra en läkarundersökning för att få lämplighetsintyget. Då är min fråga om jag blir nekad till...

      Anna: : Hej Jonathan,det är en fråga som läkaren måste svara på och inte en studie- och yrkesvägledare. Om läkaren anser att du kan få Lämplighetsintyget, kommer du att... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga