Elaf
    Hej, jag går natur första år och det är dags att välja individuellt val. Och jag tänker plugga vidare till arkitekt. Jag vill gärna veta mer om digital skapande och vad man kan ta nytta av den. Och om den kan hjälpa mig i framtiden eller om den hjälper mig till att plugga till arkitekt eller ingenjör. Och vad är det bästa att ta, moderna språk 4 eller digitala skapande för mig som har ingenjör vägen eller arkitekt i tanken till att plugga vidare till. Tack på förhand.

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Elaf,

    både moderna språk 4 och digitalt skapande är mycket "nyttiga" kurser i den situationen som du beskriver. Moderna språk 4 ger dig 1.0 meritpoäng som höjer ditt meritvärde och du får med det större chans att komma in på de universitetsutbildningar som du nämner i din fråga.

    Och digitalt skapande är en kurs som ger bra kunskaper som kan bli till stor nytta i de yrken som du siktar på. Så, det blir ett tufft val. 
    Det går i och för sig att få max antal meritpoäng även utan mod.språk4. I så fall gör man det genom eng7 (som ger 1.0), mod.språk3 (som ger 0.5) och 1.0 till för "högre mattekurser". Vilka är "högre" kurser inom matematik? Jo, till universitetsutbildning till Arkitekt krävs i Sverige matematik 3, och då är högre kurser - från matte4... och då kan du t.ex läsa även matte 5 eller matte specialisering, så får du i så fall ännu 1.0 meritpoäng för godkända betyg i de kurserna.
    Det är annars inte alls obligatoriskt att ha några meritpoäng, men de höjer ditt meritvärde, så det blir lättare att komma in på universitet.

    • Elaf : Tack så jätte mycket för ditt svar. Så du menar att matte är det som spelar roll i detta fall, jag kommer att läsa matte 1,2,3,4c och funderar alltingen mellan ma5 eller eng7. Men för utbildning arkitekt så är det ma som spelar större roll och inte eng?. Hoppas att jag får svar på det så att det blir tydligare för mig. Och fortfarande är jag tveksam mellan digital skapande som gerr 100 p och moderna språk 4 som ger också 100p. Vet verkligen inte vilket som kommer hjälpa mig mera i framtiden.
    • Milla :

      Det är alltid bra att kunna mer engelska och godkänt betyg i eng7 ger 1.0 meritpoäng. Har man godkänt betyg i matematik 3b eller 3c, så blir man - vad gäller ämnet matematik - behörig till svenska universitetsutbildningar till Arkitekt. Vad gäller engelska, så krävs det godkänt betyg i eng6 för grundläggande behörighet. Dock är det bra att kunna så mycket matematik och så mycket engelska som möjligt, nästan oavsett vilket yrke man siktar på! :) Moderna språk 4 ger också 1.0 meritpoäng, precis som engelska 7. Vänligen ta del av information om Meritpoäng på gymnasieGuiden.se/merit

    Frågor och svar taggade med 'obducent' (3 st.)

    • Cornelia

      Vad är processen till att bli obducent?

      Hej, jag har ett tag nu funderat på att bli obducent men undrar hur processen ser ut? Vilka program man behöver läsa samt hur många år emellan man behöver jobba etc. sen undrar jag också hur mycket högskolepoäng som krävs för utbildningarna och hur man för om man inte har tillräckligt med poäng?

      Anna: : Hej Cornelia,Obducenter är läkare som saknar specialistutbildning inom patologi, men tar på sig Patologens roll vid obduktioner. Det kan exempelvis handla om en läkare som befinner sig under... Läs hela svaret
    • Isabella

      Kan man följa med en obducent på jobbet?

      Jag funderar på att bli obducent, finns det möjlighet att följa med en obducent ”en dag på jobbet” för att säkerställa att det verkligen är detta jag vill bli med tanke på att utbildningen är så pass omfattande?

      Daniel: : Hej Isabella, jag ser att du har taggat din fråga med "obduktionstekniker". Är det obducent (som i grunden är Läkare) eller Obduktionstekniker /som i grunden är Undersköterska/ som du... Läs hela svaret
    • My

      Plugga arkeologi?

      Hej! Jag har kollat på universitets programmet arekologi med inriktning osteologi (Uppsala universitet), men jag undrar lite vad man kan bli efteråt? Har försökt att läst mig till att man kan jobba som arkeolog eller på museum. Men finns det något annat man kan läsa som exempelvis obducent...

      Daniel: : Hej My ! Om man läser arkeologi med inriktning Osteologi, då kanske man är intresserad av yrken Arkeolog>> eller Osteolog>> eller Osteoarkeolog >>. Efteråt kan man bland annat läsa vidare... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga