Emma
    Hej! Vilka utbildningar finns det om man vill utbilda sig till djurskyddsinspektör? Vilka utbildningar finns det i Skåne?
    Vilka behörigheter krävs för att komma in?

    Tacksamt för svar.

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Emma,
    Utbildningar som innehåller de "kunskapsdelar" som en djurskyddsinspektör behöver ha, helt eller delvis, är etologi och djurskyddsprogrammet, biologiprogrammet, agronomprogrammet, veterinärprogrammet, lantmätarprogrammet och miljö- och hälsoskyddsprogrammet - på olika lärosäten (högskolor/universitet).

    De "kunskapsdelarna" som krävs är djurskyddslagstiftningen, om hur man bedömer i fall djurskyddslagstiftningen följs, om olika metoder att kontrollera, om olika djurslag och olika former av djurhållning, om vilka risker som finns med de olika formerna av djurhållning samt kunskap i de delar av förvaltningsrätt, straffrätt och processrätt som handlar om rättsliga åtgärder och rättsverkningar till följd av djurskyddkontroller.
    De verksamma djurskyddsinspektörer har de flesta läst djurskydd och etologi på en av utbildningar till agronom, lantmästare, biolog eller veterinär.

    Du kan hitta passande utbildningar på lärosätenas gemensam hemsida - www.studera.nu. Sök ex. på etologi och djurskydd.

    SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet, har bl.a utbildningar på Campus Alnarp > - och bland de utbildningarna är det endast utb. till Landmästare > som jag tycker skulle passa om du på sikt vill bli Djuskyddsinspektör.

    Ännu ett alternativ är att sikta på att bli en Zoolog > först, för att sedan se hur du kan skaffa dig kompletterande utbildningar - för att uppnå de kraven som Landstingen /då/ kommer att ställa på djurskyddsinspektörer/djurskyddshandläggare som de anställer.

    Det är omöligt att ge en fullständig lista på alla utbildningar (även om man begränsar till Skåne) som på sikt kan leda till jobbet som Djurskyddsinspektör. Jag kan endast ge några förslag:
    du kan söka Program som t.ex
    Biologprogrammet på Högskolan i Kristianstad >>
    eller
    börja med en fristående kurs - ex. Biologi: Ekologi på Lunds Universitet >> som är en relativt liten kurs (en halv termin på heltid, dvs det skulle behövas 12 st. lika stora kurser för att få ihop till Kandidatexamen) men genom att börja med en kurs inom rätt kunskapsområde - kan du "komma in i ämnet", träffa likasinnade, skaffa dig mer kunskap bl a om vilka möjligheter finns inom det område; du kommer att kunna prata med lärare och studievägledare som jobbar just inom "rätt fält" och även själv ska kunna bättre avgöra vilka vägar till ditt drömyrke som finns.

    Frågor och svar taggade med 'international baccalaurete' (2 st.)

    • Irma

      TOEFL test för ib student?

      Hej, jag går IB-programmet på gymnasiet och planerar efter studenten att förmodligen plugga i USA. Är det nödvändigt att göra TOEFL testet? Har dessutom engelska HL.

      Julia: : Hej Irma,läs gärna info på https://www.fragasyv.se/info/spraktest-foer-studier-utomlands - det är olika vad skolorna kräver att man gör: skickar betygen (endast) eller också gör test/tester.VänligenJulia syv
    • Samantha

      Kan man få behörighet via komvux om man inte fixade IB diplomet?

      Hej! Jag har försökt hitta svar till denna fråga som gett mig sån ångest. Jag blev jättesjuk under mitt sista år på gymnasiet, och fixade därför inte att få mitt IB-diplom. IB har ett gäng kriterier för att få sitt diplom som också ger en grundläggande behörighet. Jag gjorde en retake...

      Anna: : Hej Samantha,jag föreslår att du tittar på alternativet "Allmän linje på en folkhögskola". Det är inte omöjligt att du på ett år på... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga