Celina
    Hej!
    Jag tog studenten 2013, läste samhällsprogrammet. Hade bra betyg och ett utökat program, Inga kurser som inte var godkända så fick alltså ett slutbetyg,
    Kände efter studenten att jag ville läsa till undersköterska då jag jobbade/jobbar inom funktionshinderverksamheten. Visste inte riktigt vad jag vill läsa till på universitetet och undersköterska är ju alltid ett yrke att kunna falla tillbaka på.
    Iallafall. Sökte via min kommun till komvux och fick otroligt nog igenom min ansökan! Har nu läst till undersköterska på distans och är klar med utbildningen.

    När jag fick hem betygen från vuxenutbildningen är det ett utdrag ur betygskatalogen. Läste sedan att
    "Ett utdrag ur betygskatalogen får du avslutade kurser med betyg och poäng. Du bestämmer själv vilka kurser du vill ha med i betygskatalogen. Ett utdrag ur betygskatalogen begär du ut om du avslutade dina kurser efter 1 juli 2012 men inte har rätt till ett slutbetyg."

    Känns inte bra att ha utdrag ur betygskatalogen då det står så. Kan jag verkligen säga att jag har undersköterskeutbildning? Skulle jag kunna använda mig av betygen från gymnasiet och lägga ihop med betygen från komvux? Få ett komplett slutbetyg på undersköterskeutbildningen?
    • Anna : Jag har ett förslag & kommer nu att skriva ett nytt svar till dig. Läs mitt svar inom kort.
    • Liselotte : Man kan bara få ett Slutbetyg från gymnasiet. Har man redan fått ett Slutbetyg så kan man inte få ett nytt. Det går inte heller att göra ändringar i Slutbetyget. Jag vill också tipsa dig om att läsa på http://www.fragasyv.se/info/underskoterska där det förklaras om att det inte är "fastställt" vem som kan titulera sig som "undersköterska".

    2 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV
    Hej Celina!

    Ett Slutbetyg från gymnasiet är som en bild (foto) som inte får redigeras, kan man jämföra med - så att det blir en kort förklaring. Och det är ett UNIKT dokument, d v s man får bara ha ett endaste Slutbetyg från gymnasiet.

    Det är, alltså, inte möjligt att sammanföra de två utbildningarna i ett och samma utbildningsdokument. Du skickar med båda dokumenten när du söker jobb eller vidareutbildning. Fråga på Komvux i din kommun (där du läste till Undersköterska) om de har något förslag på hur det skulle kunnat lösas.
    Jag ska också samråda med kollegorna & i fall vi hittar på någon lösning, återkommer vi i så fall.

    Önskar dig allt väl!
    Milla
    Studie- och yrkesvägledare
    Anna SYV på FrågaSYV
    Hejsan!
    Jag har ett förslag: skriv ut Programplan för Vård- & omsorgsprogrammet (planen är fastställd av Skolverket och är generell, dvs inte specifik för någon skola, utan gäller allmänt).
    Du kan skriva ut planen här:
    http://www.gymnasieguiden.se/files/uploads/150122/Programplan_VO.pdf

    Om man går VO på gymnasiet och får yrkesexamen - är man behörig undersköterska. Du gick inte VO på gymnasiet, utan läste VO-kurserna på Komvux. Det är dock samma kurser, men du har inte rätt att ta ännu ett Examensbevis (ett Examensbevis per person gäller).

    Mitt förslag går ut på att du i Programplanen markerar alla de kurser som du har godkända betyg i och det kan du visa till arbetsgivarna och andra intresserade.
    Du kan få hjälp av SYV på Komvux med att fastställa "motsvarande kurser", t.ex.
    Svenska A = Svenska 1
    Engelska A = Engelska 5
    Gymnasiearbete = Projektarbete (men här är det Programspecifikt, dvs om du har godkänt betyg i Projektarbete från Samhällsprogrammet är det inte detsamma som från Vård/omsorgsprogrammet).

    Det kan hjälpa till att skaffa sig snabbt en överblick över vilka kunskaper du har (i relation till kraven för Undersköterska-utbildningen).

    Önskar dig lycka till med allt som du vill uppnå!
    ANNA

    Frågor och svar taggade med 'hum' (4 st.)

    • Agnes

      Finns det några aktiva yrken?

      Hej! Jag tycker väldigt mycket om att röra på mig och gillar att sporta. Men jag vill inte satsa på min idrott på det sättet. Finns det något yrke där man rör på sig/är aktiv etc., alltså inte kontorsarbete? Har bra betyg, om man får säga det själv och funderat på att gå sam/hum på gymnasiet.

      Mikael: : Kan lärare i idrott och hälsa vara ngt som passar dig? Andra yrken där man rör på sig ganska mycket är förskollärare>>, trädgårdsmästare>>, ... Läs hela svaret
    • Johanna

      Gå ett år restaurang, och sen byta till hum?

      Mina betyg( från höstterminen, jag vet ju inte än hur jag ligger till i vårterminens betyg) är inte tillräckligt bra för hum. Om jag går första året resturang, och sen hoppar in i hum, måste jag gå om ettan igen då? Vad har jag för alternativ, ifall jag inte kommer in på hum, när det är där jag...

      Lena: : Hejsan, ja, det är ofta så att man får gå om ettan om man byter program helt och hållet eftersom man missat för många kurser. Jag förstår att det är frustrerande att känna att man kanske inte kommer in på det... Läs hela svaret
    • Johanna

      Hur stora är mina chanser att komma in, trots poängskillnaden?

      Hej, jag har alltid vetat vad jag ska gå för gymnasium- humanistiska linjen, språk. Jag har sökt in, och fick nyss veta mitt preliminära resultat. Det lägsta poängintaget på linjen var 235 p, och jag hade 212,5 p på dom betygen som jag sökte in på preliminärt. Jag blev smått panikslagen och...

      Lena: : Hejsan, svårt att säga - preliminära antagningspoängen är inte alls ett säkert antagningsbesked utan bara ett resultat av första valomgången utifrån höstterminsbetyget. Mycket kan hända fram till... Läs hela svaret
    • Zina

      Sam/Hum eller Religion-programfördjupning på Natur/Natur?

      Hejsan, vad är en programfördjupning? Hur går allt till? När väljer man programfördjupning, och kan man välja själv? Min dotter vill gå på Natur/Natur. Finns det många gymnasium med Natur/Natur som man kan välja "Humanistisk och samhällsvetenskaplig - specialisering" och "Religionskunskap -...

      Lena: : Hejsan, gymnasiet består av olika kurser som ger poäng, när man har läst klart gymnasiet efter tre år så ska man ha läst 2500 kurspoäng. Programfördjupningskurser är olika valbara kurser som eleven... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga