2 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Maryam,
    en intressant fråga du ställer; men som också är mycket svårt att svara på! Om du kikar på framtid.se/yrke/enhetschef - så står det om utbildning att man kan ha diverse olika utbildningar. Oavsett vilken utbildning man har, finns ingen garanti på att få jobbet som Enhetschef.
    ***
    Om man tittar på vilken utbilnding Enhetschefer inom Soc.omsorg brukar ha - så är det oftast socionomexamen (alltså de har grundutbildning från socionomprogrammet).

    • : Men behöver man arbetserfarenhet eller kan en nyexaminerad bli det direkt efter examen om den söker? Eller ska man välja en inriktning jobba där ett tag och sedan söka chef tjänst?
    • Anna :

      Det är mycket ovanligt att man som nyutexaminerad skulle få en chefs-tjänst; finns inga förbud mot det, formellt sett, men det vanligaste är att man arbetatar i rätt så många år, kanske minst 10 år... innan man kan ha en rimlig chans att få chefsjobbet på sin arbetsplats eller på en annan arbetsplats inom samma bransch.
      Du får också gärna läsa mitt svar. Jag har skrivit ett nytt SVAR på din fråga. :)

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hejsan,
    jo, det stämmer det som Julia har svarat att diverse olika utbildningar kan leda till att man får jobbet som Enhetschef, t.ex kan Enhetschefen för Utbildningsförvaltningen ofta vara utbildad lärare eller SYV.
    Och chefen för kommunens Fastighetskontor brukar ha sin grundutbildning inom fastighetsskötsel, kan t.ex vara utbildad fastighetsförvaltare eller Byggnadsingenjör.
    Enhetschef för "Konsument och Medborgarservice" får gärna ha juristexamen (alltså grundutbildning från juristprogrammet).
    Och chefen för Miljöförvaltningen är ofta en miljövetare i grunden.

    Men vid sidan av sin grundutbildning brukar man även ha kurser i ekonomi, ledarskap, arbetsrätt, gruppdynamik och konflikthantering.

    Frågor och svar taggade med 'engleskalärare' (2 st.)

    • Kevin

      Gymnasielärare/ämneslärare inom japanska och engelska?

      Hej! Jag älskar japanska och Engelska och jag undrar hur man gör med studierna. Min tanke är mest Hur man går vidare för att bli ämneslärare/gymnasielärare efter man har läst kandidat i japanska. Ämneslärare/gymnasielärare i sig är 5 år och Japanska i kandidat är 3 vilket blir 8 års studie...

      Julia: : Hej Kevin!Kandidatexamen med pedagogik och didaktik leder tyvärr inte till lärarlegitimationen. I grunden för lärarlegitimationen ligger Lärarexamen. Det är skolverket som... Läs hela svaret
    • Hanna

      Jobba som lärare eller logoped utomlands?

      Hej, Jag funderar på att antingen bli logoped eller lärare. Men jag tror också att jag kommer flytta utomlands i framtiden och undrar därför om det går att jobba utomlands med en av dessa yrken? Speciellt som logoped? Hur gör man med språket då? Om jag har möjligheten att tala engelska (i...

      Julia: : Hej Hanna,olika länder har olika regler angående vilka krav som ställs på att få jobba inom olika yrken.Det vi vet är att det är lättare att inom EU få lov att jobba... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga