syv
    Hur mycket ersättning får elev om den går 2 dgr/vecka på APL?
    • Anna : Menar du om eleven läser som gymnasial Lärling och frågan gäller lärlingsersättning från CSN? alltså den info som finns på https://www.gymnasieguiden.se/informeras/att-vara-laerling ?
    • Anna : Eller menar du att det kostar extra för att ta sig till en arbetsplats, åkkort, alltså? Vilken sort "ersättning" gäller din fråga? :)
    • syv : Hej & tack! Elev går andra året på IN gymnasiet och ska göra sin APL på företag. Jag undrar vad ersättningen är.
    • Anna : Ersättningen till eleven, om jag förstår dig rätt - men vem skulle betala den "ersättningen" och vad kallas den "ersättningen"? Det som jag känner till är Studiehjälpen och Lärlingsersättning från CSN. Sedan kan också kommuner betala elever för att köpa åkkort, då blir det Reseersättning.
    Läs alla kommentarer

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hejsan,

    eftersom jag är inte säker på vilken sort "ersättning" du menar, ring till Skolverkets upplysningstjänst, tel.nr 08-527 332 00
    Förklara annars gärna vem som skulle betala ersättning: gymnasieskolan? CSN? arbetsplatsen?
    Allmänt gäller: minst 15 veckor APL ingår i nationella gymnasiala yrkesprogrammen. Många skolor erbjuder mer APL. Läser man som gymnasial lärling är man på arbetsplatserna minst hälften av sin utbildningstid (oftast läser man alla yrkeskurser på arbetsplatserna i så fall). Men även högskoleförberedande gymnasieprogram har börjat erbjuda "obligatorisk praktik"/APL; de menar att det förbereder bättre inför livet efter gymnasiet.
    Eleverna har rätt till studiehjälpen från CSN och om eleven läser som gymnasial lärling - även till lärlingsersättning och här spelar det ingen roll om man är på ApL 2 eller 3 ggr i veckan eller om man vissa veckor är på APL hela veckan och nästa vecka - läser hela veckan i skolan.

    Vänligen

    ANNA

    • syv : Tack för superbra information!
    • Anna : vi på Fråga syv är glada om våra svar blir till hjälp! Lycka till!

    Frågor och svar taggade med 'nk1a1' (4 st.)

    • Benjamin

      Räknas naturkunskap 1a1+ 1a2 som naturkunskap 2?

      Hej! Räcker det att ha studerat naturkunskap 1a1+1a2 för att det ska räknas som naturkunskap 2 eller måste jag studera naturkunskap 1a2 och 2?

      Julia: : Hej Benjamin;kurserna naturkunskap 1a1 och 1a2 utgör tillsammans en kurs Naturkunskap 1b. Efter det läser man naturkunskap 2.Alltså, du måste efter nk1a1 läsa 1a2 och sedan 2.VänligenJulia syv
    • Gulle

      Naturkunskap 1a1 = naturkunskap 1b?

      Hej! Jag har läst och har godkänt i naturkunskap 1b. Men för att jag ska kunna plugga till ”barnskötare” behövs naturkunskap 1a1. Behöver jag då plugga till naturkunskap 1a1 även om jag har godkänt i naturkunskap 1b?

      Anna: : Nej, du ska inte behöva plugga nk1a1. Om du har godkänt betyg i nk1b, då är det detsamma som om du hade godkända betyg i nk1a1 och i nk1a2... för att de två små kurserna - nk1a2 och... Läs hela svaret
    • Julia

      Är jag behörig till att söka naturkunskap 2?

      Jag läser just nu på komvux till undersköterska. Jag har bara matte 3, svenska 3, gymnasiearbete och företagsekonomi 1 kvar innan jag har alla poäng som krävs för examen. Jag behöver dock naturkunskap 2 till den linjen på högskolan jag vill läsa efter gymnasiet. Jag har läst naturkunskap 1a1 men...

      Anna: : Hej Julia, det finns ersättningsmöjligheter för Naturkunskap 2 och bland annat gäller:om du har lästVård- och omsorgsprogrammet och fick godkända betyg i kurserna... Läs hela svaret
    • Anna

      Ersättningsmöjligheter naturkunskap?

      Jag har kursen naturkunskap 1a1 och kurser som jag kan använda som ersättningsmöjlighet för Naturkunskap 2. Min utbildning kräver naturkunskap 2. Hur fungerar det då, kommer jag behöva studera 1a2 på komvux eller är det behörigheten till naturkunskap 2 som räknas?

      Liselotte: : Hej Anna, om det är Naturkunskap 2 som krävs för särskild behörighet och du har godkända betyg i ersättningskurser för Nk2, då är du behörig. L. :)

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga