Julia
    Jag håller på att göra klart gymnasiet på Komvux. Jag vet att man får ha upp till 250 F-poäng på gymnasieexamen från gymnasieskolan, men vad gäller det för Komvux gymnasieexamen, med 2400 poäng?

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Julia!

    Du måste ha godkända poäng á minst 2250 poäng (men inte i vilka kurser som helst, men det vet du säkert redan).

    Det är givetvis bättre om du kan få Examensbevis uta några F i det. Men du får ha 150 F i Examensbeviset från komvux.

    Bästa hälsningar

    ANNA

     

    Ja, Julia! Du har förstått det helt rätt. Har man flera betyg i samm kurs, är det det högre betyget som gäller.

    Det finns ingen begränsning i hur många kurser du får höja betyg i - man får läsa om kurser (om man får plats på komvux) eller göra prövningar - tills man har A-betyg i alla kurser, om man vill. :)

    Dock prövas du med det högre (upplästa) meritvärdet i BII (kompletteringsgruppen). Är du behörig till utbildningen även utan de upplästa betygen, prövas du med ditt före detta (lägre) meritvärde i icke-kompletteringsgruppen.

    Och samtidigt prövas du i BII gruppen med det högre meritvärde, som du fick pga kompletteringar.

    Du får gärna ställa samma fråga till SYV på komvux där du läser nu och jag tror du får samma svar där, för att det är det som gäller (i alla fall enligt de nuvarande regler). Hur eller om reglerna ändras i framtiden, vet vi idag inte.

     

    • : Får man, efter att ha fått examenbeviset från Komvux, läsa upp ämnen som man har F i ovh ha med det nya (godkända) betyget med i examensbeviset? Det gäller samhällskunskap 1b och religionskunskap 1, och av det jag vet så är det inte "förbjudet" att ha F i dessa ämnen, va? Tack för det snabba svaret! (:
    • Anna : Hej Julia! Det är sant att det inte är förbjudet att ha F i de kurser, som du nämner. Om du får F i i Examensbeviset, står F- i dokumentet för all framtid. Dock kan du genom att få högre betyg i samma kurser, få ditt meritvärde omräknat. Du skickaar då Examensbevis med F i + de nya betygen. Inget ändras i självaste dokumentet "Examensbevis" men du konkurrerar med det nya meritvärdet - in till eftergymnasiala utbildnngar.
    • : Jaha, det kan jag leva med antar jag! Bara så jag har förstått det rätt, så betyder det du säger att efter att ha fått examensbeviset från Komvux med F i de ovannämnda ämnen, kan jag ändå läsa om de på Komvux/göra prövning och konkurrera med det nya betyget lagt till mitt snittbetyg istället för betyget F till en plats på någon utbildning på universitetet. Gäller detta även för godkända betyg? Kan man efter att ha fått examensbeviset höja ett redan godkänt betyg (prövning) och erhålla det nya (högre) betyget? Finns det några begränsningar i allt det här? Hamnar man då i en annan urvalsgrupp? Tack för hjälpen! :)
    • Anna : Jag skriver nu ett utökat svar till dig, dvs fyller på info i mitt tidigare svar. :)
    • : Tack för det utökade svaret! Vilken urvalsgrupp hamnar man i om man inte kompletterar efter att man har fått examensbeviset? BII också?
    • Anna : Om man inte kompletterar, då prövas man med examensbeviset både i BI och i BIex urvalsgrupper men BIex grupp försvinner efter antagning till vårterminen 2017. Sedan är det bara BI för icke-kompletterare och BII för "kompletterare" som finns.
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'familjehem' (3 st.)

    • adan11

      Jobba med ungdomar?

      Hej Jag länge velat arbeta med ungdomar som det inte går så bra för, som exe lever kriminellt eller har problem hemma. Jag vill hjälpa dom och finnas där för dom som stöd, vilka utbildningar det finns om man vill jobba med ungdomar?

      Milla : : Hej!Att jobba med ungdomar kan man på olika sätt (ganska många olika sätt). Till exempel, kan man, oavsett vilken utbildning man har, anmäla sig till socialtjänsten för att få möjlighet att... Läs hela svaret
    • Vuxen

      Jag vill bli något inom socionom?

      Hej Jag är grundlärare f-3 och vill läsa en master/vidareutbilda mig, men jag är mer sugen på socionom/något med inriktning att arbeta med barn som har det svårt. Tips? på utbildning? vad jag kan göra? vill helst inte behöva läsa 3...

      Anna: : Hej Sabina!du skriver om att du vill jobba med barn "som har det svårt". Barnen kan ha de svårt på olika sätt. T.ex om barnen har svårt att lära sig läsa, skriva och räkna... Läs hela svaret
    • Ellen

      Jobb familjehem=barnhem??

      Hej! Vad jag har förstått så har barnhem avvecklats i Sverige, men är ett familjehem ett liknande boende? Om inte, HVB hem i landet finns det bara för ensamkommande, missbruk, självskadebeteende eller finns det för föräldralösa barn? Eller är det vanliga att det hamnar i fosterhem direkt? Är...

      Daniel: : Hej Ellen,kika ex. på "yrke" familjehemsförälder >> - det är vanliga familjer som mot viss ersättning tar emot barn som är i behov av att bo i en familj; det finns olika typer av... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga