Anonym
    Hej, jag går 1:an i gymnasiet och kommer få F i Spanska 3.
    1. Kommer det ha någon betydelse?
    Kommer jag gå miste om mycket viktiga poäng?
    Jag snittar annars C i alla ämnen förutom Spanskan så jag har en väldig ångest.

    2. Om/När jag kommer in på universitet, kommer gymnasiebetygen ha någon betydelse eller glöms dessa bort likt grundskolans när man började gymnasiumet?

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV
    Hej!

    Moderna språk 3 ger - i fall man får lägst betyget E - 0.5 i Meritpoäng, vilket höjer "snittet" och kan på så sätt ha stor betydelse vid ansökan till högskolan.

    En annan fråga är - ingår Moderna språk som obligatoriska kurser i ditt gymnasieprogram? Om du t.ex. läser på samhällsvetenskapsprogrammet, då är det 200 poäng moderna språk du måste ha betyg i. På Naturvetenskapsprogrammet är det 100 poäng - det vill säga det är viktigt att veta vilket program du läser. Du kanske behöver läsa ännu en kurs i Moderna språk och med F i Spanska 3, bör du i så fall välja ett annat språk (i stället för Spanska 4).

    Om/När du kommer in på universitetet, kommer gymnasiebetygen att "glömmas bort" likt grundskolans när man började på gymnasiet. Kunskaperna finns förhoppningsvis kvar och hjälper dig vidare på väg mot större kunskap och ett yrke som du kommer att trivas med.

    Du skriver att du annars "snittar" C i alla ämnen, förutom Spanskan - och med C i alla kurser från gymnasiet får man 15.0 i Jämförelsetal. Med F i Spanska & C i alla andra ämnen får du ca 14.6 i Jämförelsetal och med E i Spanska får du ca 15.2. Så stor skillnad (från 14.6 till 15.2 blir det även med en kurs, eftersom du med E i den kursen får lägga på 0.5 men med F i den kursen får inte Meritpoäng samt att dessutom är skillnaden mellan F och E lika stor som mellan E och A, höjningen eller sänkningen är lika stor för att F = 0, E = 10 och A = 20 när man räknar ut Jämförelsetal).

    Du vinner alltså ganska mycket på att försöka få ett godkänt betyg i Spanska 3. Jag råder dig fråga efter möjlighet att läsa om kursen nästa år eller om att tenta av den (göra prövning).

    Önskar dig stort lycka till!
    Milla
    Studie- och yrkesvägledare

    Frågor och svar taggade med 'föreståndare' (2 st.)

    • Malin

      Föreståndare LSS - utbildning?

      Jag vill jobba som föreståndare för ett LSS boende men undrar vilken utbildning som krävs?

      Anna: : Hej Malin, det brukar vara från arbetsgivarens sida önskemål om att sökande till tjänster som enhetschef eller föreståndare för ett LSS boende har en högskoleutbildning exempelvis... Läs hela svaret
    • Anna

      Vidareutbildning?

      Hej! Jag är en 19 årig tjej som har planer på att läsa till förskolelärare men är lite nyfiken på vad det finns för vidare utbildningar som man kan läsa efter man blivit förskolelärare? Finns det tex möjlighet att utbilda sig till specialpedagog efter att läst till förskolelärare? Tack på förhand!

      Liselotte: : Hej Anna, ja, det finns en specialpedagogisk påbyggnadsutbildning för förskollärare /på ett år, 60 högskolepoäng/ som gör att en förskollärare med den påbyggnadsutbildningen... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga