Emily

    Jag har aldrig läst modersmål kommunalt, trots att jag haft rätten till den. När jag var yngre sökte jag om det men fick inte, då det var för lite personer som hade samma modersmål. Idag vill jag gärna läsa men jag går redan i mitten av 2:an av gymnasiet. Är det redan försent att läsa det och har jag fortfarande rätten till det?

    • Liselotte : Har du frågat SYV på din gymnasieskola? Vad fick du för svar?
    • Julia : Jag ser tagg Kinesiska - på din fråga... gissar därför att det är kinesiska som är ditt modersmål, stämmer det?

    2 Svar

    Liselotte SYV på GymnasieGuiden

    Hej Emily,

    det är inte så enkelt att bara svara om du har rätt och ska läsa modersmål eller inte...
    Saken är den att i fall ingen lärare finns som kan undervisa i ditt modersmål, så går det ju inte... ändå. Och vad ska man då göra? Lärare växer inte på träd... det är lärarbrist. Och "vem som helst" kan inte undervisa i ett språk som personen inte kan...
    Mitt råd till dig blir att du snarast möjligt går och pratar med syv på din skola.
    Du kan också vända dig till utbildningsförvaltningen i den kommunen där du är folkbokförd (detta även om du exempelvis går på en fristående gymnasieskola) - du har rätt att få info om lärare i just ditt modersmål finns. Sedan har man också extrastora rättigheter om ditt modersmål är ett av de minoritetsspråken i Sverige.
    Sverige har fem nationella minoritetsspråk: finska, jiddisch, meänkieli, romska och samiska. Har man ett av de språken som sitt modersmål - har man, enligt vad en sakkunnig har svarat oss, rätt att läsa det, även om det är färre elever än fem - hos samma "huvudman"; men om ingen lärare finns som kan undervisa - blir det ej praktiskt genomförbart ändå, trots att man har rätt.

    Hoppas mitt svar blir till hjälp!
    L.
    P.S: om du uppger vilket språk är ditt Modersmål och i vilken kommun du är folkbokförd + vilken gymnasieskola du går på, bra även om du berättar vilket program och inriktning du går - då ska vi försöka få ett konkret/rätt svar - om vad som gäller just för dig just nu.

    Liselotte
    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej, jag såg att din fråga är taggad bl a med KINESISKA och gissar därför att det är modersmål /kinesiska/ som du vill läsa.

    Pratar du kinesiska dagligen? Om inte, då blir det svårt för dig att läsa modersmåls-kurser... detta för att kurser i modersmål är "byggda" på den grunden att elever talar sitt modersmål dagligen (ofta hemma med sin familj) och att eleverna är flytande i tal-språket; man lär sig skriva, grammatik mm., men prata ska man redan kunna; kan du?
    Det kanske är så att du "vinner" mer på att läsa kinesiska som Modernt språk? Jag vet inte... jag bara nämner de olika alternativ som kan finnas. 
    Om din gymnasieskola erbjuder läsa Kinesiska 1, 2 eller 3 - kanske du kan läsa en av de kurserna. 
    Kinesiska 1 är nybörjarkurs, för de som inte kan någon kinesiska - som t.ex skulle passa mig, som inte kan någon som helst kinesiska idag. Men sedan går det fort fram; Fortsättningskurs heter Kinesiska 2, sedan kommer 3-an... och så vidare; totalt finns 7 gymnasiala kurser inom Kinesiska. 
    Om just din gymnasieskola kan erbjuda läsa kinesiska, kan du endast få veta på din skola.

    Modersmålsundervisning brukar inte vara så mycket beroende på exakt vilken gymnasieskola elever går på - utan mer om tillgång till lärare finns eller inte. Sedan måste det finnas fem elever som kan och vill läsa kinesiska; villkoret är också att "språket talas av eleven dagligen hemma". 
    Om undervisning i kinesiska är pågående - kanske du t o m kan hoppa in mitt i läsåret... Om ingen lärare finns som kan undervisa, då går det inte. 
    Ta reda på om undervisning i kinesiska som modernt språk och/eller som modersmål pågår på din skola eller i din kommun - du har rätt att få veta det, om du så önskar; om du inte får svar på din skola, kontakta Utbildningsförvaltiningen i din kommun. 
    Om undervisning pågår men du blir nekad att delta, kan du höra av dig igen; då kan vi kontakta Skolverket och fråga om dina rättigheter som elev blev "åsidosatta" - bra att kunna detaljerna i situationen, för de kan vara viktiga.
    Du kan också själv ringa Skolverkets upplysningstjänst, berätta om din situation och fråga vad du har rätt till - tel.nr 08-527 332 00; tel.tid kl.9.30-11.30 och kl.13-15 på vardagar.


    Vänliga hälsningar
    Lycka till!

    Julia syv

    Frågor och svar taggade med 'max antal F-poäng' (5 st.)

    • Moe123

      Har 2600 poäng totalt på grund av komvux kan jag fortfarande ha 250 F?

      Jag har 250 poäng F från gymnasiet och en av kurserna va SVA 3 men jag har fått E i det nu med hjälp av komvux. Sen tog jag upp matte 4 för att jag ville ha mer val men fick F i det. Så jag ligger fortfarande på 250 poäng F totalt. Kan jag...

      Milla : : Hej,i examensbevis från komvux får inte kursen idrott-och-hälsa1 ingå, har du räknat bort de poängen, 100poäng?I examensbevis från komvux... Läs hela svaret
    • Kvinna

      F i de gymnasiegemensamma ämnen?

      Hej igen, Om man får F i ... - Historia 1a1 (50p), - Idrott och hälsa 1 (100p), - Naturkunskap 1a1 (50p), - Religionskunskap 1 (50p) - Samhällskunskap 1a1 (50p) (Totalt 300p) MEN har/får minst E i alla de andra gymnasiegemensamma ämnen, programgemensamma ämnen...

      Anna: : Hej Veronica,för att uppnå kraven för examensbevis finns det rätt många olika villkor som alla måste vara uppfyllda. T.ex måste gymnasiearbete finnas med rätt tema och... Läs hela svaret
    • Kvinna

      F i de gymnasiegemensamma ämnen?

      Hej igen, Om man får F i ... - Historia 1a1 (50p), - Idrott och hälsa 1 (100p), - Naturkunskap 1a1 (50p), - Religionskunskap 1 (50p) - Samhällskunskap 1a1 (50p) (Totalt 300p) MEN har/får minst E i alla de andra gymnasiegemensamma ämnen, programgemensamma ämnen...

      Anna: : Hej,om det är examensbevis från Gymnasiet då är det max 250 poäng F man kan ha och fortfarande uppfylla kraven för exam.bevis.Om det är examensbevis från Komvux, då är det... Läs hela svaret
    • Hjälp

      F i franska 3 och idrott, kan jag få examen?

      Hej om en vecka har jag gått klart första året i gymnasiet. Eftersom att jag går i sasam betyder det att jag var tvungen att gå moderna språk så fortsatte med franskan, jag har klarat alla kursprov men kommer tydligen få F p.g.a ett grammatiks prov. Kursen är 200 poäng och ger även merit om man...

      Milla : : Franska 3 är en 100poängs kurs; varje kurs moderna språk på gymnasial nivå är på 100 poäng. Den kursen och Idrott och hälsa 1 ger tillsammans 200... Läs hela svaret
    • Anonym

      vad är skillnaden?

      Vad är de största skillnaderna mellan samhälle inriktning samhälle och samhälle inriktning beteende? Finns det några kurser som det båda har eller har det helt olika? Hur ser dessa utbildningarna ut?

      Julia: : Hej, skillnaden mellan olika inriktningar på samma program är Inriktningskurserna + att GA, gymnasiearbete, /tema för GA/ - måste stämma överens med utbildningens inriktning. Se gärna gymnasieprogram/SA/programplan/Programplan_SA.pdf  

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga