Maria
    Hej! Jag ville söka till elektrikerutbildningen via min kommun (Botkyrka) men de sa att jag inte borde söka för att jag ändå inte kommer få en plats (trots att jag är behörig) för att de prioriterar de nyanlända till Sverige. Får de göra så? Det motiveras ju inte av kompetens.

    1 Svar

    Liselotte SYV på GymnasieGuiden

    hej Maria,

    enligt Vuxenutbildningsförordningen tillhör "kortutbildade och studieovana" de prioriterade målgrupper, dvs den som har kortast tidigare utbildning har företräde till utbildningsplatserna på komvux.

    Givetvis måste man vara Behörig. Till en gymnasial utbildning är man behörig om man har "grundskolekompetens". Alla som har grundskolekompetens (och i praktiken är det godkända betyg i svenska/SAS, engelska och matematik = åk9 i grundskolan) konkurrerar sedan om utbildningsplatser. Har man bara grundskola bakom sig, är man först i kön. Har man redan påbörjat någon gymnasial utbildning förut - är man längre bort i kön. Den som har en avslutad gymnasial utbildning, står väldigt långt i kön ... och har liten chans att få plats. Dessutom är det kommunens Egna invånare som man tar in (de som är skrivna i den egna kommunen). Detta för att man får ej statsbidrag för att ge utbildning till personer som är skrivna i andra kommuner, och då har man inte råd att utbilda dem.

    Ingen kan förbjuda någon att söka en utbildning. Jag tycker du bör göra ansökan. Komvux kan inte vägra ta emot ansökan från dig (eller från någon annan). Om du inte söker, kan du definitivt inte få plats. Så - sök! är mit råd. Sedan om du får besked PLATSBRIST kan du be din komvux redovisa vem som kom in på den utbildning som du också vill komma in på. Vad hade de personer för tidigare utbildningsbakgrund. Och om det visar sig att de som fick plats har längre (högre) utbildning än du, då har komvux gjort fel. Du kan i så fall överklaga komvux beslut om tilldelning av platserna. Innan du får "avslag" (som oftast kommer i form av svaret PLATSBRIST) - vet du inte om du kommer in eller ej.

    Om du upplever att någon av komvux personal gjort olämpliga uttalanden, kan du anmäla det. I första hand råder jag dig att kontakta rektor på komvux. Om du vill, kan jag försöka få fram exakt hur anmälningsproceduren går till... dock är frågan här - har du några bevis? :( I fall de "skyldiga" "blånekar" och säger att de inte har sagt det... står det "ord mot ord" och det blir ingen "case" av det, då det ej går att "föra i bevis" som juristerna brukar uttrycka det.

    Jag hoppas att någonting i mitt svar blir på något sätt till hjälp för dig!

    Liselotte SYV

    Liselotte
    • : Hej! Tack för upplysningen.. Detta
    • : Dock menade jag inte att det var någon från komvux som uttalat detta. Detta svar fick jag från Botkyrka kommun.
    • Julia : Frågan är vad de menade på Botkyrka kommun. Om de menade att det är många nyanlända som saknar grundskoekompetens, och då går pengarna till att ge dem plats på grundskolekurser, och därför finns det mindre pengar till att köpa gymnasiepIatser - då föIjer de VuxenutbiIdningsförordningens bestämmerIser om Prioriterade Målgrupper och det måste de göra. Det är du som fick deras svar och vet vad som sades eller skrevs. Du har rätt att anmäla det som hände - frågan är dock till vilken Instans just detta kan eller bör anmälas?
    • : Låt oss säga att jag blir antagen från komvux sida, kan kommunen ändå välja att inte betala för utbildningen? Jag menar blir jag antagen så betyder det väl att jag tillhör den prioriterade målgruppen eller?
    • Julia : Är det så i ditt fall att du är skriven/folkbokförd i en kommun och söker utbildning på komvux i en annan kommun? Om det är så - då är det en fråga om "interkommunal ersättning". På grundskolenivå kan inte kommunen vägra att betala. Men på gymnasiet är det fritt för kommunen att säga Nej, vi har inte råd. Komvux i den kommunen där du söker gymnasial utbildning kommer inte anta en person, vars kommun vägrar att betala för utbildningsplats, för att de kan inte ge utbildning om de inte får betalt (lärare vill ju ha lön :) - men om de av misstag skickar dig besked ANTAGEN, då har du rätt att läsa, oavsett vad din hemkommun säger sen, för att man har rätt att bedriva den utbildning där man är antagen (om man inte skolkar för mycket mm).
    • : Hej! Nej det är ingen fråga om innerkommunal ersättning. Jag försöker bara förstå varför de nyanlända får en plats på elektrikerutbildningen som är en gymnasieutbildning och inte en grundskoleutbildning. Medan någon som är bosatt i Sverige inte får det med motiveringen du är inte nyanländ.
    • Julia : Kan vara så att det är någon "projekt" som de fick särskiIda pengar tiII... för att anordna utbiIdningar för NyanIända. Det kan vara pengar från Migrationsverket, UppdragsutbiIdning och då är det en SpecieII måIgrupp som är tänkt för den. Skicka gärna Iänk tiII info om just den utbiIdningen som du viII komma in på. Det är annars omöjIigt att svara om din komvux gör feI. Och när du skriver "komvux" kontra "kommunen" - så är det i princip samma sak, för att "komvux" = kommunaI vuxenutbiIdningen, dvs den DeIen av KOMMUNEN som ger utbiIdning för vuxna.
    • Julia : Gör ansökan. Om de inte tar emot ansökan, och det är VANLIG KOMVUX UTBILDNING, inte Projekt eIIer uppdragsutbiIdning med en speciell målgrupp "nyanlända", då gör de fel. De måste ta emot ansökan från "vem som heIst" tiII en vanIig komvux utbiIdning.
    • : Ifall det skulle vara fråga om ett nytt projekt eller uppdragsutbildning gör det inte mindre orättvist. De utgår ifrån vilket land man är född i vilket leder till att de sökande inte tävlar om platsen med lika villkor. Dessutom om kommunen får pengarna till dessa nyanländas utbildning från t.ex migrationsverket borde det istället betyda att de har mer pengar kvar för de som är bosatta i Sverige för att erbjuda de platser och inte tvärtom.
    • Anna : Vad önskar du att vi här på Fråga SYV gör konkret? Vi bad dig att skicka en Iänk tiII info om vad det är för utbiLdning. Det kan jag inte se att du har gjort. När vi inte vet vad det är för utbildning, vad är meningen att spekuIera kring den? På vilket sätt hjälper det dig att komma in på utbiIdningen?
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'inredning' (16 st.)

    • Elev

      Hur blir man inredningsarkitekt?

      Hej! Jag har en lillasyster som ska välja gymnasieval tills hösten. Hon vill bli något inom inredning och det jag som storasyster tänkt är att hon kan bli inredningsarkitekt. Dock är det väldigt svårt att förstå när man söker...

      Mikael: : Hej Emily!jag vill börja med att skriva att din syster kan/får ändra sitt val t o m sista dagen i Omvalsperioden som ligger senare på våren och hon blir, för det, inte sämre prioriterad.... Läs hela svaret
    • Anna

      Är privatskolor giltiga/pålitliga?

      Jag är intresserad av interior design, men de enda högskolorna/universiteten som erbjuder något liknande är Göteborg och Stockholm, och jag vill inte flytta till någon av de städerna, om det inte är på distans. Jag vill faktiskt helst att det är distans då jag har försökt studera ett program som...

      Julia: : Hej Anna!Arbetsmarknaden för Inredare/Home-styling verkar i Sverige vara väldigt liten. När man tittar på Arbetsförmedlingens webbplats (Platsbanken) och söker på "inredare",... Läs hela svaret
    • Greta

      Inredningsarkitekt?

      Hej, jag vill studera till intedningsarkitekt. Finns det andra utbildningar till yrket än att läsa på konstfack och kth. Ska man läsa till projektledare och bygga på med olika autocad/projekteringsutbildningar?

      Anna: : Hej Greta,Inredningsarkitekt är i Sverige ett av de många så kallade Icke-reglerade yrken, alltså kan man ha diverse olika utbildningar och de som avgör vilken utbildning som "passar" är de som... Läs hela svaret
    • Malin

      Vad behöver jag studera för att kunna jobba på en inrednings tidning?

      Jag undrar om och vad för utbildning man behöver för att få jobb på en tidning inriktad på inredning. (Har gymnasieutbildning). Gärna för att skriva/sätta ihop artiklar.

      Anna: : Hej Malin,yrken inom förlags-branschen är inte reglerade, alltså arbetsgivaren får anställa precis vem hen vill. Det gör det väldigt svårt att... Läs hela svaret
    • Kim

      Vad ska jag göra för gymnasiearbete??

      Det närmar sig skolstart och jag ska bestämma vad jag vill göra för gymnasiearbete. Går teknik med inriktning arkitektur och skulle gärna vilka göra ett arbete inom skandinavisk inredning/design men kan inte komma på någon lämplig frågeställning. Kan ni hjälpa mig?

      Milla : : Hej KIM,nu är inte SYV expert på arkitektur eller inredning,,, men jag skulle t.ex undersöka:_ på vilka sätt skiljer sig just Skandinavisk design från de övriga?- vilken inriktning... Läs hela svaret
    • Sara

      Interior Design?

      Hej! Jag har läst Interior Design i ett universitet i förenade arabemiraten. Och jag undrar och vill veta vad den motsvarar i det svenska utbildningsystemet? Och vilka arbetsområden finns tillgängliga för denna specialisering? Tack :)

      Anna: : Hej Sara; yrken inom Interiör design hör i Sverige till så kallade Icke-reglerade yrken, dvs varje arbetsgivare får själv bestämma vilken utbildning som hen anser vara tillräcklig eller lämplig.... Läs hela svaret
    • Stina

      Stylist, Handels eller estet?

      Om jag vill bli stylist inom området inredning, Alltså vilka mödler det ska vara, färger former. Bord, stolar m.m, vad borde jag gå för inriktning då Handels eller estet?

      Anna: : Hej Stina, det finns ett antal olika "liknande yrken" som ex. Inredningsarkitekt>>, Dekoratör>>, Eventdekoratör>>, Butikskommunikatör/Visual merchandiser>>, Staging designer>>. Kika... Läs hela svaret
    • Rosa

      tips på kreativa utbildningar?

      Hej! funderar på vad jag vill utbilda mig till men tycker att det är svårt. Vill ju syssla med något kreativt, har haft intresset för inredning men finns inga direkta utbildningar som har med inredning och göra. har matte 1 och vill helst inte plugga upp matte 2. har även intresset för...

      Peter: : Hej Rosa, kika gärna på yrken inom område Hantverk>> och inom område Kultur, media & design>>. På tal om lönen, så är det jättesvårt att säga vad... Läs hela svaret
    • Elsa

      Finns det något liknande program i Stockholm?

      Hej! Jag har länge letat efter en utbildning som passar mig. Och nu har jag hittat en som kallas "inredning- och butikskommunikation" på linneuniversitetet i Kalmar. Innehållet verkar vara framförallt fokus på företagsekonomi, men även en hel del på design och inredning. Gillar även att man...

      Julia: : Hej Elsa, nu är ansökningsperioden slut till våren; ansökningsperiod till hösten 2017 börjar 15 mars och tills dess kan nya utbildningar dyka upp på www.studera.nu - som... Läs hela svaret
    • Klaesson

      Hur blir jag inredningsdesigner?

      Hejsan! Jag tog i somras studenten efter tre år på gymnasiet på en inrednings linje. Där av har jag bra kunskaper inom färg form, försäljning, skyltning och lite ritteknik. Min fråga till dig är hur jag nu ska ta mig tillväga för att kunna uppfylla min dröm om att bli inredare. Problemet är att...

      Liselotte: : Hejsan, jag vill tipsa om två högskoleutbildningar som kanske blir av intresse för dig: Högskolan för design & konsthantverk i Göteborg och Kandidatexamen på... Läs hela svaret
    • Noor

      Hur jag vill att min framtid ska se ut?

      Hej! Det här drömmer jag om att få uppleva i framtiden... Få ett jobb (kontorjobb) asså du vet sådära kostym klädsel (skjorta kjol m.m.) elegant hög inkomst villa barn du vet sånt lyxliv, jag vet att det låter töntigt och att det är såklart många som vill leva ett lyxliv. Men flygvärdinna då,...

      Anna: : Hej Noor! Om du vill, kan du läsa om yrke Flygvärdinna på www.framtid.se och där ser du att det går bra att gå på ett valfritt gymnasieprogram (man måste, alltså,... Läs hela svaret
    • Lova

      Vilken linje ska man välja för att jobba med styling?

      Hej, jag ska välja gymnasium om en månad ungefär, men jag kan inte bestämma vad jag ska välja! Jag är intresserad av att bli stylist inom antingen inredning eller kläder. Vilken linje ska jag välja då? Har tidigare funderat på natur men det känns inte riktigt som de passar. Vill helst gå en lite...

      Anna: : Hej Lova! Det finns 24 olika gymnasieprogram. Av dem 5 stycken IM, för obehöriga till nationella program och IB - som är det internationella programmet. Då återstår det... Läs hela svaret
    • Sofia

      Vad krävs för att plugga vidare?

      Hej! Jag går tredje året på gymnasiet och kommer inte få godkänt i alla ämnen vid studenten. Jag har även några ämnen med "streck", alltså med inget betyg alls. Dessa ämnen är ; Matematik 1b, Matematik 2b, Psykologi 1, Samhällskunskap 1, samhällskunskap 2 Efter gymnasiet vill jag bli au...

      Milla : : Hej Sofia! Dina planer är att först bli au pair och sedan plugga vidare på högskola. För att bli au pair utomlands ställs nästan alltid krav på språkkunskaper. Om man åker via en au pair-förmedling kan en kortare... Läs hela svaret
    • sara

      Hur ska jag göra för att bli inredare?

      Hej 2014 tog jag studenten (hotell- och turismprogrammet) sedan dess har jag varit arbetslös men nu vill jag bli inredare. Den har alltid varit min passion. Skolan som jag vill är i Milano/Rom eller Barcelona, men vill inte plugga utomlands. De som finns här är bara kurser(som kostar 17.000 -...

      Anna: : Hej Sara! Du verkar veta vad du vill och har även hittat information om vad som finns både i Sverige och utomlands. Råder dig höra med CSN om de utbildningar som du är intresserad av är... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga