1 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV

    Hej Yona!
    du har rätt att göra prövning i kemi1. Tidpunkt för prövningen är det din skola som bestämmer. Din skola måste erbjuda dig tid för att göra prövning innan du går ut (avslutar) årskurs 3 på gymnasiet. Du kan önska när du vill göra prövning men det är skolan (rektorn) som ger dig svar när du får tid för prövningen.
    Om du har tur kan du få gå om kursen kemi1 under årskurs 2 och i så fall kanske även läsa kemi2 - under årskurs 3. Att gå om en kurs i vilken eleven fick F på gymnasiet tillhör inte elevens rättigheter, men ibland kan man få göra det.
    Jag vet inte vilken inriktningNA du går. I inriktningen naturvetenskap ingår även kemi2 som en obligatorisk kurs (men det gör det inte i inriktningen Naturvetenskap-och-samhälle där endast kemi1 är en obligatorisk kurs).
    Om du i framtiden har tänkt dig en eftergymnasial utbildning där kemi1 eller kemi2 krävs för särskild behörighet då behöver du få godkända betyg i de kurserna, men annars går det att ta ut examensbevis från gymnasiet med F-betyget i både kemi1 och kemi2.
    Du kan avböja skolans erbjudande om tid för prövning; det är frivilligt för dig att göra prövning men då står F-betyget kvar. Gör du prövning, har du chans att få högre betyg än F (men det kan tyvärr bli så att du får F även på prövningen). Du behöver läsa på (förbereda dig) inför prövningen för att kunna uppvisa bättre kunskaper och få högre betyg.
    Kanske bra för dig att från år2 läsa inriktning "samhälle" på NA för att slippa behöva läsa kemi2. Du kan i så fall ta in F i kemi1 in i ditt examensbevis. F-betyget drar ner ditt jämförelsetal och med det även ditt meritvärde.

    Om det är så att du har svårigheter även med fysik, biologi och matematik, då kanske du bör fundera på att byta program - för att slippa läsa naturvetenskapliga ämnen. Vilket yrke har du tänkt dig i framtiden?

    • Yona : Hej Mikael!  Tack för din svar! jag har inte en plan för framtiden men jag vill inte ha en F betyg i min exambevis, ifall jag i framtiden bestämmer mig att studiera vidare med nåt som behöver kemi 1. Till hösten kommer jag att börja i natursamhälle, så jag ska inte läsa kemi 2. Jag tänker på det du sa om att läsa om kemi 1, vet du vem jag kan prata med för att kunna hjälpa mig för att läsa om kemi1?   
    • Mikael : Det är rektorn på din skola du ska prata med.
    • Mikael : Svaret beror mycket på hur schemat för hela din skola ska se ut. Om du har ngn obligatorisk kurs samtidigt som lektionerna i kemi 1 går, då kommer det inte att funka.

    Frågor och svar taggade med 'betygsystem' (4 st.)

    • Aalse

      Hur många F får man ha?

      Hej. Jag läser 4 kurser på komvux, varav 2 är 50 poängare och 2 är 100 poängare, men i mitt slutbetyg som finns på antagning.se så har jag 2100 godkända poäng, och idrotten är kvar. Kan jag räkna med att det endast behövs 150 poäng till för att få en gymnasieexamen eller behöver jag räkna med...

      Milla : : Hej Ales!jag har svårt att förstå din situation. Du skriver "i mitt slutbetyg som finns på antagning.se"... Se om dokumentet heter STUDIEBEVIS. Om du på gymnasiet fick ett Studiebevis och nu... Läs hela svaret
    • Therese

      Hur omvandlar jag slutbetyg från IG-MVG perioden till det nya?

      Hej! Jag läste i gymnasiet med IG-MVG systemet till 2012 och läste sen upp några betyg på komvux med F-A systemet. Det har kommit till min uppmärksamhet att jag måste omvandla mina gymnasiebetyg till det nya på något sätt, vart vänder jag mig för att få detta gjort?

      Anna: : Hej Therese, det är till komvux i din kommun, dvs den kommunen där du är skriven/folkbokförd, som du vänder dig. Många komvux har drop-in tider när man kan... Läs hela svaret
    • Jahoma

      Hur stor är kvotgruppen BLEX?

      Hej! Jag undrar hur stor Blexgruppen är, har läst att Gy-11 är med i både Blex och BI men har inte riktigt förstått hur stor Blexgruppen är och hur detta kommer missgynna de som har det gamla betygsystemet. Finns det en viss procent eller hur står det till?

      Lena: : Hejsan, för de elever som går i den nya gymnasieskolan kan det bli svårare att nå det högsta betyget (A) i en kurs, än för sökande med äldre betyg. Beslutet om en ny urvalsgrupp gör det möjligt för sökande med gymnasieexamen att... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga