samuel-h

  Hej, är väldigt politik- och samhällsintresserad och kommer troligen söka till politices kandidat till höst, men när jag sökt runt på internet så säger många att det är väldigt svårt att hitta arbete efter utbildningen, att både staten och kommuner inte anställer särskilt många och att de hellre väljer jurister. Stämmer detta eller finns det goda arbetsmöjligheter efter en politices kandidat/masterexamen? Tack!

  1 Svar

  Milla SYV på FrågaSYV

  Hej!
  Så länge det ej erbjuds jobbgaranti kan man gå arbetslös efter, i princip, vilken utbildning som helst. Jag vill börja svara med att råda dig ta kontakt med studievägledare på de institutioner där utbildningar ges, som du funderar på att söka till; fråga om studievägledare kan berätta om var deras f d studerande jobbar idag.
  Jag vill också "påminna om" att det tar 3 år att uppnå kandidatexamen och 5 år att uppnå masterexamen. På så lång tid kan mycket förändras, bland annat situationen på arbetsmarknaden.
  Nedan finner du några punkter som du gärna får fundera kring...
  Det är viktigt att förstå att arbetsmöjligheterna efter en utbildning i politik och samhällsvetenskap kan variera beroende på flera faktorer, inklusive individuella färdigheter och erfarenheter, arbetsmarknadens efterfrågan och utbildningens inriktning. Här är några saker att tänka på när det gäller arbetsmöjligheter efter en politices kandidat- eller masterexamen:

  1. En utbildning i politik och samhällsvetenskap ger en bred förståelse för politiska system, samhällsstrukturer och tränar också i analytiska färdigheter -  det är kunskaper och färdigheter som brukar vara efterfrågade inom en rad olika branscher och sektorer. Arbetsgivare inom både offentlig och privat sektor värdesätter ofta arbetssökande med kunskaper om politik, samhälle och förändringsprocesser.

  2. Politices kandidat- och masterprogram fokuserar ofta på att utveckla färdigheter som problemlösning, kommunikation, forskning och analys, vilka är efterfrågade i många olika arbetsroller och branscher. Genom att utveckla dessa kompetenser blir du mer anpassningsbar och kan utföra olika typer av arbete.

  3. Vissa program erbjuder möjligheter till specialisering inom specifika områden av politik och samhällsvetenskap, såsom internationella relationer, offentlig förvaltning, hållbar utveckling eller socialpolitik. Att välja en inriktning som är i linje med dina intressen och karriärmål kan öka dina chanser att hitta arbete inom det området.

  4. Att skapa kontakter inom branschen och skaffa praktisk erfarenhet genom studiebesök och praktik och sommarjobb/extrajobb kan vara avgörande för att hitta anställning efter examen. Genom att delta i nätverksevenemang, workshops och möten med potentiella arbetsgivare kan du öka dina chanser att få jobb inom ditt intresseområde.

  5. För vissa roller eller karriärvägar kan det vara fördelaktigt att överväga vidareutbildning eller specialisering, antingen genom att söka utbildning på avancerad nivå, t.ex masterprogram, doktorandtjänster eller yrkesutbildningar inom ett specifikt område av politik och samhällsvetenskap.

  Sammanfattning
  Det kan vara utmanande att hitta arbete inom politik och samhällsvetenskap, men det brukar finns möjligheter för arbetssökande som är villiga att vara flexibla, nätverka och skaffa sig relevant erfarenhet. Att välja en inriktning som är i linje med dina intressen och karriärmål samt att utveckla konkurrenskraftiga färdigheter och erfarenheter kan öka dina chanser att få arbete efter examen.

  Studie- och yrkesvägledare

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga