Roza

    Hej! Jag undrar om det finns kortare väg att läsa en utbildning på gymnasienivå? Alltså då menar jag, att jag inte behöver läsa i 3 år men däremot 1 eller 1,5. Jag har gått på folkhögskola i 2 år och läst allmänna ämnen, men får inte fortsätta mot nästa termin på grund av hög frånvaro. Eftersom jag jobbar så har jag missat en del av studierna, men ändå så har jag gjort en massor med uppgifter, det är bara att jag missade lektions tillfällen. Enligt min mentor så skulle jag få behörighet i vissa ämnen som jag har avklarat. Men de passar fortfarande inte för att söka vidare till nåt yrkesprogram. Så som mina studier på gymnasienivå är inte helt avklarad. Jag har ett år till att läsa. Finns det nåt lösning i denna situation?

    • Julia : Du vill gå vidare till "yrkesutbildning", menar du Yrkeshögskola?

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Roza!
    yrkeshögskola kan göra undantag och ta in obehöriga; därför råder vi söka alla de olika yh-utbildningar som man är intresserad av, även om man inte är behörig.
    Men om du vill skaffa sig "fullständig gymnasiekompetens", då är det antingen Omdöme om grundläggande behörighet från en folkhögskola eller Examensbevis från komvux. till examensbevis från komvux behöver du ha 2400 betygsatta gymnasiala poäng = 3 års studier på heltid. De "betyg/omdömen" från en folkhögskola som du kan få kan du tyvärr inte ta in i examensbevis från komvux.
    Det finns också en "annan väg"/reell kompetens - genom 3-årig arbetslivserfarenhet + ett antal godkända betyg i gymnasiala kurser. Läs om det på Antagning.se/sv/dina-betyg/en-annan-väg - på så sätt kan du få grundläggande behörighet till högskolestudier.
    Det finns också planer på att införa Behörighetsprovet (troligtvis året 2025) med försöksverksamhet i begränsat omfattning under åren 2022-23; ett sådant behörighetsprov är tänkt att (om man klarar det) påvisa att man har kunskaper = möjlighet att klara av en högskoleutbildning, alltså som en sort "ersättning" för grundläggande behörighet.

    Frågor och svar taggade med 'firståendekurser' (2 st.)

    • V William

      Om firståendekurs ingår i ett program?

      Om jag skulle gå en friståendekurs, som sedan visar sig ingå i ett program jag tänker söka, vad händer då? Kan jag läsa kursen igen, även om jag redan har betyg i den?

      Milla : : Hej,jag tror du kan läsa kursen igen men varför skulle du göra det om du i stället kan läsa en annan kurs och få "nya, fler" högskolepoäng och mer kunskap och kan på så sätt antingen bredda eller fördjupa dig.
    • Enok

      Ansökning till utbildningar och kurser prioritering?

      Hejsan, Jag har för nu ansökt till några utbildningar men är intresserade av att ta en fristående kurs i envariablesanalys. Helt enkelt undrar jag hur prioriteringen av ansökningarna för kurser och program går till eftersom att dem hamnar på exakt samma lista när jag ansöker till dem på...

      Milla : : Hej Enok,svar på din fråga beror på om de utbildningar du söker till (kurser och/eller program) går på heltid eller på deltid. Både kurser och program kan ges... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga