Sandra
    Min klass har fått ett jättejobbigt schema där man ser att de som gjort schemat prioriterar gemensamma kurser, som engelska, svenska, naturvetenskap, psykologi, religon, matte och historia.
    Jag går på vård och omsorg, just för att den innehåller kurserna Medicin, vård och omsorg, specialpedagogik och socialpedagokik, som jag tycker är så intressant.
    Med detta nya schema så har vi t.ex Medicin 2, som är en 100 poängs kurs, 1 h i veckan. Samma sak är med Vård och Omsorg 2, som till och med är en 150 poängs kurs.
    Detta gör att det känns som om det inte ens finns på kartan att vi kommer klara kursen.
    De andra, gemensamma kurser, som naturvetenskap, engelska, svenska m.m har vi 2-3h på. De flesta av dessa är också 50 poängs kurser.
    Detta är något som verkligen stressar mig och mina klasskompisar, och därför har jag tänkt att ta det till rektorn.
    Men jag skulle veta, innan jag går till rektorn, om det finns en bestämd tid för olika poängskurser. Jag tycker att vi borde få betydligt mycket mer tid på våra, enligt mitt program, grundämnen( Medicin och Vård&Omsorg).
    Jag kan dock inte hitta någon information om detta på internet, på skolverket eller någon annan stans.
    Därför frågar jag dig.
    Jag vill komma med en bra punkt till rektorn och verkligen få henne förstå hur fel det har blivit.
    Våra lärare tycker också detta schema är konstig och fel men har fått instruktioner att det ska fortsätta så här, så länge..
    Men om detta ska fortsätta länge så kommer vi inte klara kurserna för att vi får för lite tid.

    Med vänlig hälsning, Sandra

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV
    Hej Sandra!
    Råder dig kontakta Skolverkets Upplysningstjänst
    Telefon: 08 - 527 332 00
    Telefontid: Vardagar 09.30 - 11.30 och 13.00 - 15.00
    E-post: [email protected]

    Svar på epost kommer om ca 2 veckor, är vår erfarenhet, därför råder jag dig att RINGA till Skolverket.

    Det kan vara så att om PRAKTIK ingår i kursen, så upptas ett visst antal timmar med praktik och så kan kursen vara förlagd under längre tid - det är ju skillnad om man läser en kurs under en termin eller under ett år.

    De flesta kurser på gymnasiet är á 100 poäng vilket innebär att man har ca 100 st. entimmers lektioner + 100 timmar hemarbete (läxor) inom den kursen. Sedan kan man läsa den under en termin, eller under ett läsår eller kanske t o m under 2 år.
    Det är viktigt att veta när kursen slutar och man förväntas få betyg.

    Du kan absolut kontakta Skolverket. Du behöver inte uppge vad du heter eller vilken skola du går på, om inte du vill det. Du vill få råd eller konsultation.

    Sedan kan du agera utifrån det som Skolverkets upplysningstjänst svarar dig.

    Bästa hälsningar
    Milla SYV
    Studie- och yrkesvägledare

    Frågor och svar taggade med 'bytagymnasium' (4 st.)

    • Student

      Byta linje och skola?

      Hej SYV Jag har länge gått runt och funderat på att byta linje och skola då min skola inte passar mig och håller sig absolut inte upp till mina förväntningar både lärarmässigt och skolmässigt generellt, samma gäller linjen jag går. Jag funderar på att byta tillbaka till Sam sam eller gå...

      Mikael: : Hej! Fråga på alla de skolor dit du vill byta - om ledig plats finns och i så fall kan rektor ta in dig och hjälpa dig ordna med studieplanen, t.ex genom Individuellt anpassat program. Om ingen ledig plats finns... Läs hela svaret
    • Hampus

      Hur ska man gå tillväga om man vill byta gymnasium?

      Hej! Jag går 1:an just nu på teknikprogrammet och jag känner att jag inte kommer klara 2:an och vill både byta skola och linje. Måste jag gå om 1:an om jag vill byta till samhällsprogrammet? Hur ska jag gå tillväga?

      Mikael: : Det är inte omöjligt att byta från teknik till samhällsvetenskap utan att behöva gå om åk1, men för det behövs det rektors beslut om Individuellt anpassat... Läs hela svaret
    • Alexander

      Byta från Samhälle till Handel?

      Jag går första året på samhällslinjen men undrar ifall jag kan byta till Handelslinjen på en annan skola i en annan kommun efter första året, utan att behöva gå om eller finns det olika alternativ.

      Milla : : Hej Alexander! Det är inte omöjligt (dvs inte förbjudet) att byta till ett annat program utan att "förlora" ett år, men det är inte din rättighet utan ett antal "punkter" måste uppfyllas för att detta skulle bli möjligt: 1.... Läs hela svaret
    • bella

      Byta gymnasium och program?

      Hej, jag har nu börjat gymnasium och jag har ångrat mitt val på både skola och program. Jag undrar om man kan byta gymnasium när terminen har börjat och om jag får byta program? Jag skulle vilja byta till hotell-och turismprogrammet. Jag går nu på Samhällsvetenskapsprogrammet inr...

      Mikael: : Hej Bella, för dig, som är intresserad av polisyrket, är det bra att besöka http://polisen.se/Bli-polis/. Här http://polisen.se/Bli-polis/Ansokan/Antagningskrav/ ser du vilka krav som ställs på sökande. Särskild behörighet till... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga