Elsa
  Hej!
  Jag undrar vad det finns för vidareutbildningar för barnmorskor på universitetsnivå. En vän till mig nämnde bland annat sexolog, vet ni något mer om det?
  • SYV-besökare Det finns handledarutbildning för barnmorskor. Möjligheten att läsa mer och forska sen finns också.

  5 Svar

  Daniel Larsson SYV

  Hej Elsa,
  det finns masterprogram i sexologi i Malmö - se https://edu.mah.se

  Du får gärna kika på https://www.framtid.se/yrke/sexolog

  OBS! tänk på att det hård konkurrens om att få anställning som sexolog.

  • Elsa Det har jag förstått, men finns det några andra vidareutbildningar utöver sexolog?
  • Julia Om du är 20 år, så dröjer det tills du blir leg.barnmorska och Utbildningsutbud förändras. De utbildningar som finns idag som en barnmorska kan gå, kanske inte finns om några år - utan det kanske finns andra utbildningar. Men möjlighet att läsa mer och kunna forska - bli forskare bör nog finnas även i framtiden... se ex. https://utbildning.gu.se/program/program_detalj?programId=V2RPH
  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Hej, vi ställde din fråga till en sakkunnig (professor) inom det aktuella kunskapsområde och fick följande svar:

  "Ämnesområden som psykologi, pedagogik, sociologi & sexologi - är ämneskunskaper som en barnmorska kan ha användning av.
  Det finns barnmorskor som gått vidare och även disputerat inom dessa ämnesområden.
  Det finns även universitet som har masterprogram inom reproduktiv och sexuell hälsa dvs inom det område som är barnmorskans huvudområde.
  Det kan även finnas enstaka kurser tex inom amning. Föräldrautbildning som vänder sig till barnmorskor.
   
  Detta område är dynamiskt och en aktuell översikt skaffas bäst genom att se vad olika universitet/högskolor kan erbjuda."

  Hej igen, nu fick vi svar från ännu en annan sakkunnig; var god läs det svaret nedan:

  Hej!

  Någon vidareutbildning specifikt för barnmorskor mot ytterligare en yrkesexamen finns inte inom den svenska högskolan. Däremot finns förstås möjlighet att fördjupa sig mot t ex en masterexamen och/eller att söka sig till forskarutbildning.
  Vid Umeå universitet finns numera huvudområdet Sexuell och reproduktiv hälsa (SRH) inrättat för magister- och masterexamen. Kraven för magisterexamen uppnås inom barnmorskeprogrammen. Läser man sen till ytterligare 30 högskolepoäng, dvs. vetenskaplig metod om 15 högskolepoäng på avancerad nivå och ett examensarbete om 15 hp på avancerad nivå inom SRH för masterexamen, så uppfyller man fordringar för en masterexamen.

  Hej igen, fick ännu ett svar; var god läs nedan;

  Barnmorskor som arbetar med till exempel abortvård, ultraljudsundersökningar och inom reproduktionsmedicin("IVF") är exempel på  där man har en specialisering men utbildningen sker inom verksamheterna och med vissa kortare kurser.  Sexologi är ett annat exempel, det finns också kurser i klimakteriefrågor. Däremot finns inte något program i Sverige i dagens läge som leder till en färdig specialistbarnmorskeexamen.

  Och ännu ett svar från en person som är expert på området:

  Svensk legitimerad barnmorska har även fil magisterexamen i sexuell och reproduktiv hälsa och möjlighet att ansöka om doktorandtjänst som innebär forskarutbildning motsvarande 4 år på heltid. Som disputerad barnmorska kan man arbeta med forskning och undervisning och inom sexuell och reproduktiv hälsa vid Högskolor och universitet eller med ledning och organisation vid andra statliga myndigheter. 
   
  Det finns många fristående kurser för barnmorskor som även är öppna för andra att söka och det är inte tvingande att ha barnmorskeexamen för att antas till kurser i t.ex sexologi eller utbildning till samtalsterapeut.  För att antas till barnmorskeutbildning krävs att sökande är legitimerad sjuksköterska och barnmorskan kan arbeta vid alla verksamheter inom hälso-och sjukvård utom anestesi, operation och radiologi där det krävs specialistsjuksköterskeexamen inom respektive område.
   
  För att barnmorskan ska få genomföra självständiga ultraljudsundersökningar krävs en särskild utbildning efter barnmorskeexamen. Utbildningen är vanligtvis betald och organiserad av arbetsgivaren och innefattar teoretiska kurser vid Universitet, integrerat med klinisk praktisk tillämpning vid hemortssjukhuset där barnmorskan handlägger ultraljudsundersökningar för kontroller under pågående graviditet och efter avbrytande av graviditet.
   
  Länk till svenska barnmorskeförbundet (SBF) www.barnmorskeforbundet.se

  Liselotte Johansson SYV på GymnasieGuiden

  Hej, vi fick svar från ännu en sakkunnig; var god läs det svaret nedan och hoppas det ger ännu fler "uppslag" och du får ännu djupare förståelse för vad en barnmorska kan göra, förutom att jobba som en "vanlig barnmorska":

                     "Många barnmorskor specialiserar sig inom flera områden. Förutom sexolog går det att utbilda sig till psykoterapeut; många barnmorskor sitter i samtal och tycker det är en bra påbyggnadsutbildning.
  När det gäller övriga områden är exempelvis ultraljud, fosterdiagnostik, amning, förlossningsrädsla, uroterapeut och föräldrastöd under graviditet så som förlossningsförberedelser inriktningar som barnmorskor utbildar sig inom. Det går även bra att gå en forskarutbildning och sedan arbeta som forskare och lektor inom högskola/universitet."

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej! vi fick svar från Fil.dr och lektor i vårdvetenskap
  Programansvarig för Barnmorskeutbildningen
  Högskolan i Borås

  Var god läs hennes var nedan:

  "Frågan är svår att svara på eftersom definitionen av vad en vidareutbildning är, kan tolkas olika. Barnmorskor kan ju i egenskap av att vara akademiker söka till universitet och högskolor och studera olika ämnen. Men jag förmodar att du menar utbildningar som kräver legitimation som barnmorska. Barnmorskor kan gå vidareutbildning i ultraljudsdiagnostik och abortvård (självständigt handlägga tidiga aborter).

  Med vänlig hälsning".

  Hej igen, vi fick svar från en Studievägledare
  på Sahlgrenska akademin i Göteborg; var god läs hans svar nedan.

  Hej,
   
  Man kan ta en Masterexamen i reproduktiv och perinatal hälsa genom att gå ytterligare en termin. I programmet>> samläser man med barnmorskorna de tre första terminerna.
   
  Mvh

  Hej igen, vi fick nu ännu ett svar från en sakkunnig:

  "Det finns inga reguljära vidare eller specialistutbildningar för barnmorskor i dagsläget."
   

  SYV-besökare Syv SYV

  Hej,

  jag vill tipsa om KI´s Internationella Magisterprogrammet i Global hälsa på Karolinska Institutet. Det är inte specifikt för barnmorskor men är ett annat område där barnmorskor är efterfrågade , se här>>> för information om programmet.
  Med vänlig hälsning
  Studievägledare på KI

  Hej igen,

  många barnmorskor vidareutbildar sig genom att gå separata kurser i ämnen som intresserar dem som en fördjupning eller specialisering. Det kan vara exempelvis att arbeta med ungdomar på en ungdomsmottagning eller något specifikt ex. för gravida. (Det är dock flera av dessa inriktningar som man nödvändigtvis inte behöver vara barnmorska för, där ibland sexolog.)
   
  Som barnmorska kan man även läsa en doktorandutbildning och gå vidare inom forskning och/eller arbeta som högskolelärare och/eller kursansvarig på barnmorskeprogrammet. 

  Hoppas att detta var svar på din fråga.
   
  Hälsningar

  Frågor och svar

  • Z 18 år

   Vad innebär en utökad kurs?

   Hej! Jag pluggar naturnatur och läser utöver det modersmål (Arabiska) som utökad kurs (100p). (tot 2600p). Jag undrar vad en utökad kurs innebär? Ex om jag får ett A på min utökade kurs men ett lägre betyg på en annan "vanlig...

   Julia SYV: Hej Z!Utökade kursernas betyg räknas in endast i 2 fall: om den U-kursen krävs för särskild behörighet eller om den ger meritpoäng. Kurserna i ämnet modersmål ger inte... Läs hela svaret
  • Ivana 38 år

   Grundläggande behörighet?

   Hej, Jag är legitimerad kemi lärare och vill ta matematik eller fysik, som kurs för att utöka min behörighet. Måste jag bifoga min gymnasieexamen eller bara högskoleexamen som lärare?Jag har utländsk gymnasieutbildning och läste att man...

   Julia SYV: Hej Ivana,om du tidigare läste på högskolenivå i Sverige och inte fick göra det genom ett undantag, utan du kom in på högskoleutbildning "på vanligt sätt" genom att... Läs hela svaret
  • Arielle 20 år

   Går det att plugga en extra ämne medans jag pluggar på universitet?

   Hej! Min fråga då är om det finns möjligheten att jag pluggar matte 2b på komvux eller någon annanstans medans jag pluggar på universitet? Just nu så har inte jag så många val att välja till universitet eftersom jag inte har ett...

   Julia SYV: Hej Arielle!du kan läsa på universitetet och samtidigt läsa på komvux. Tänk dock på att lektionerna kan "krocka" med varandra i tid. Så,... Läs hela svaret
  • Alicia 22 år

   Fråga om att läsa 2 kurser samtidigt?

   Hej, jag går just nu ett program på mittuniversitetet men min dröm har alltid varit att bli kriminolog. Min fråga är dels om man redan är inskriven på en högskola/universitet och vill bygga sitt egna kriminologi program om man har förtur eller...

   Julia SYV: hej Alicia,kurserna på nivå2 brukar bygga på kurserna på nivå1, alltså - som regel - måste man ha godkänt betyg på nivå1 för att ha tillräckliga... Läs hela svaret
  • Filippa 20 år

   Skriva kandidatuppsats på distans?

   Hej! Jag har börjat min andra termin på ekonomie kandidatprogram i Lund och klurar lite på framtiden. Därför undrar jag om det skulle vara möjligt att skriva sin kandidatuppsats (sista halvåret, termin 6) på distans även om själva...

   Julia SYV: Hej Filippa,kan tyvärr inte svara på din fråga. Du måste fråga studievägledare på den institutionen där du läser ditt program. det är en så pass specifik... Läs hela svaret
  • Sara 31 år

   Läsa sommarkurs?

   Hej! Jag läser grundlärarprogrammet med inriktning mot fritidshem vid linneuniversitetet I Kalmar. Jag har funderat på att läsa en sommarkurs och undrar om jag kan läsa en sommarkurs vid ett annat universitet eller om jag måste läsa den vid det universitet...

   Julia SYV: Hej Sara,så vitt jag vet, så kan du läsa sommarkurser och andra kurser vid sidan att ditt högskole-universitetsprogram på vilka lärosäten som helst. 
  • Emil 20 år

   Engelska 7 meritpoäng komvux?

   Hej, jag har 1.5 meritpoäng från gymnasiet (modernt språk 3+4). Genom att läsa/göra en prövning i engelska 7 får jag 1 meritpoäng till som räknas in i jämförelsetalet, stämmer det?

   Julia SYV: Ja, det stämmer men med det högre meritvärde som du får genom en komplettering prövas du i BII, kompletteringsgruppen. Och i BI, direktgruppen, prövas du fortfarande med det meritvärde som du... Läs hela svaret
  • Tobias 24 år

   Lärarlegitimation åk 7-9?

   Hej! Jag har 60hp i historia och ska gå ytterligare 30hp i historia nu under våren. Jag har även 90hp i statsvetenskap sedan innan. Jag undrar därför vad mer som krävs för att jag ska kunna ta ut en lärarlegitimation i SO åk 7-9 i framtiden, om...

   Anna SYV: Hej Tobias,du behöver komma in på KPU, kompletterande pedagogisk utbildning, som är ett program på 90 hp (tre terminer om man läser på heltid). Kontakta studievägledare på de... Läs hela svaret
  • Hanaa 19 år

   Kan man ha 2 yrkestitlar?

   Hej! Jag går sista året på gymnasiet nu och funderar antingen på att studera till dietist eller biomedicinsk analytiker och sedan även vidare till diagnostisk cytologi, men jag vet inte vilken jag vill välja. Så jag undrar kan jag t.ex. plugga till...

   Anna SYV: Hej Hanaa,det är inte förbjudet att - i Sverige - ha flera högre utbildningar och flera olika yrken. Du kan därför göra som du berättar om i din fråga. De svårigheter jag ser är att... Läs hela svaret
  • Wilma 23 år

   Vilka sommarkurser finns det som passar en lärarstudent?

   Hej, jag pluggar till lågstadielärare (F-3) och funderar på att läsa någon fristående kurs under sommaren. Har ni tips på sommarkurser som passar just lågstadielärare? Dvs som kan vara meriterande vid framtida jobbsök eller som bara...

   Anna SYV: Hej Wilma,utbud av sommarkurser som kommer på de svenska lärosätena ges under sommaren 2023 kommer att fastställas till första dagen då Webbanmälan öppnar,... Läs hela svaret
  • Clara 17 år

   Kan jag bli dansare även fast jag tog sambeteende?

   Hej! Jag är 06:a och valde att gå på katte sambeteende och har redan gått 1 termin. Inte för så länge sedan så insåg jag att jag vill arbeta med något mer "estetiskt" som dans/film/skådespeleri. Jag har googlat lite och det står att man behöver göra ett inträdesprov för att komma in på ett...

   Anna SYV: Hej Clara,Dansare är i Sverige ett av de många yrken som är icke-reglerat, alltså kan man (får man) jobba som dansare med vilken utbildning som helst. Som behörighet till... Läs hela svaret
  • Hanna 19 år

   Finns det en chans att jag kommer in på juristprogrammet?

   Min stora dröm är att gå juristprogrammet i Lund, men jag är osäker på om mina betyg räcker till. (20,47). Om jag kollar på tidigare statistik från UHR så verkar det inte så, men samtidigt har jag hört om några som kommer...

   Anna SYV: Hej Hanna,antagningsgränserna kan gå upp och ner och ibland ganska mycket. Teoretiskt sett har alla behöriga sökande till en svensk högskoleutbildning en chans att komma... Läs hela svaret
  • Emil 20 år

   Matte 2 a efter 1b?

   Hej, jag har läst samhällsprogrammet på gymnasiet, men fick F i matte 2 b. Kan jag nu på komvux läsa matte 2 a istället (eller göra en prövning i matte 2 a), även om det egentligen ingår matte 2 b i programmet? Matte 2 a räcker...

   Anna SYV: Hej Emil,till högskolestudier måste du både ha Särskild behörighet (och här räcker det med matte 2a) men du måste även ha Grundläggande behörighet. Om du har examensbevis... Läs hela svaret
  • Adam 19 år

   Vilken skola ska jag välja behöver era råd snabbt?

   Hej! Jag heter Adam och är född 2004. Just nu går jag i åk 1 på vård men gick innan på EK juridik i 2 år. Men känner att jag inte presterar så bra i dessa ämnen och vill bli klar med gymnasiet så snabbt så snabbt...

   Anna SYV: Hej Adam,APL=arbetsplatsförlagt lärande finns på Yrkesprogrammen, och måste vara i minst 15 veckor under 3-årig utbildning, alltså 15 veckor fördelade på 3... Läs hela svaret
  • Mumtas 20 år

   Hur kan man plugga ekonomi samt mode i universitet?

   Hejsan, jag tog studenten i somras förre året 2022 och nu jobbar som administratör i AMA. på gymnasiet pluggade jag på ekonomiprogrammet inritning marknadsföring och media kommunikation. Jag vill plugga till ekonomi men även är jätte intresserad av mode och design. Jag räknade mina betyg och...

   Liselotte Johansson: Hej Mumtas!om du vill söka till svenska högskole-Universitetsutbildnignar med start hösten 2023, då öppnar anmälningsperiod den 15 mars 2023 (mitt på dagen, cirka kl.13)... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga