SYV-besökare
    Jag har en elev som ska flytta utomlands och gå gymnasiet på distans. Eleven undrar hur h*n gör om familjen flyttar hem under gymnasiet? Får eleven höra av sig till skolor h*n är intresserad av och fråga om det finns plats alternativt kolla med gymnasieantagningen vart det finns lediga platser?
    Tacksam för ett snabbt svar!
    • Peter : Ang. elevens rättigheter i det här fallet se Skollagen 16 kapitel 37§ och 47§ .

    1 Svar

    Peter SYV på GymnasieGuiden

    Hej,

    Om eleven går gymnasiet på distans, är min första tanke - att hen kan fortsätta gå på distans, oavsett vilket land hen bor i, dvs att hen läser samma utbildning under hela sin gymnasietid - den är ju "på distans" - och flyttar från ett land till ett annat, men fortsätter gå samma utbildning.

    Annars tycker jag så här:
    om en elev vet att hen under sin gymnasietid flyttar från ett land till ett annat skulle jag i första hand rekommendera två alternativ;

    1. IB-programmet>>>

    eller

    2. läsa på distans på Korrespondens-gymnasiet>>.

    Alla andra studier kan vara svåra att på gymnasial nivå påbörja utomlands och fortsätta i Sverige med.

    Risken är stor att eleven ska behöva gå om från åk1 - hela gymnasiet i Sverige. Det är enklare och större chans att få det genomfört - om man läser hela sin gymnasial utbildning i ett och samma land (och helst också på en och samma skola/program/inriktning).

    Hälsningar

    Peter SYV

    Du frågar också: "Får eleven höra av sig till skolor h*n är intresserad av och fråga om det finns plats alternativt kolla med gymnasieantagningen vart det finns lediga platser?" - och jag tolkar det som att du menar - "om eleven gick ett eller två år på gymnasiet utomlands och vill fortsätta på gymnasiet i Sveirge - hur kommer hen in?"
    Svar på den frågan är: det kan bli svårt. Detta pga även om lediga platser finns, så måste eleven på ngt. sätt få betygen i du kurser som på respektive program lästes under åk1 - göra prövningar>>> i så fall (tester)? kan vara stressigt och svårt att få höga betyg när man tentar av flera stora kurser inom kort tid.

    Om du menar att eleven ska pga minst en förälder ska jobba utomlands bo utomlands och läsa gymnasiet via Hermods på distans /det speciella uppdraget som Hermods har/ - då skulle jag undersöka saket om eleven ändå kan fullfölja sin utbildning på distans, trots att familjen har flyttat till Sverige igen. Men om eleven inte vill fortsätta läsa på distans, utan vill gå in i en "vanlig skola igen" - då måste "hemkommunen" ta in - problemet kan dock bli om samma utbildning ej finns i hemkommunen eller inom samverkansområde. Om samma utbildning finns inom "samverkans område" bör det ordna sig. Även om ingen ledig plats finns, kan kommunen "pressa in" eleven som en "extraelev". Skollagen 16 kapitel 37§ och 47§ - förklarar vad elevens rättigheter i det här fallet består av.

    Frågor och svar taggade med 'obducent' (3 st.)

    • Cornelia

      Vad är processen till att bli obducent?

      Hej, jag har ett tag nu funderat på att bli obducent men undrar hur processen ser ut? Vilka program man behöver läsa samt hur många år emellan man behöver jobba etc. sen undrar jag också hur mycket högskolepoäng som krävs för utbildningarna och hur man för om man inte har tillräckligt med poäng?

      Anna: : Hej Cornelia,Obducenter är läkare som saknar specialistutbildning inom patologi, men tar på sig Patologens roll vid obduktioner. Det kan exempelvis handla om en läkare som befinner sig under... Läs hela svaret
    • Isabella

      Kan man följa med en obducent på jobbet?

      Jag funderar på att bli obducent, finns det möjlighet att följa med en obducent ”en dag på jobbet” för att säkerställa att det verkligen är detta jag vill bli med tanke på att utbildningen är så pass omfattande?

      Daniel: : Hej Isabella, jag ser att du har taggat din fråga med "obduktionstekniker". Är det obducent (som i grunden är Läkare) eller Obduktionstekniker /som i grunden är Undersköterska/ som du... Läs hela svaret
    • My

      Plugga arkeologi?

      Hej! Jag har kollat på universitets programmet arekologi med inriktning osteologi (Uppsala universitet), men jag undrar lite vad man kan bli efteråt? Har försökt att läst mig till att man kan jobba som arkeolog eller på museum. Men finns det något annat man kan läsa som exempelvis obducent...

      Daniel: : Hej My ! Om man läser arkeologi med inriktning Osteologi, då kanske man är intresserad av yrken Arkeolog>> eller Osteolog>> eller Osteoarkeolog >>. Efteråt kan man bland annat läsa vidare... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga