Felicia

    Hej! jag läser andra terminen på beteendevetarprogrammet i Västerås. Min tanke är att jag vill jobba med rekrytering, personal och organisation och allt det som en personalvetare gör egentligen. Jag började läsa beteendevetarutbildningen då det låg närmast för att slippa flytta. Men nu börjar jag bli osäker på om jag skulle ha valt personalvetarutbildningen i ex. Örobro för att kunna jobba med detta i framtiden. Är det sant som jag tänker att jag kanske borde byta utbildning eller ska jag fortsätta på beteendevatrutbildningen och läsa till kurser? Vilka i så fall för att kunna jobba med det som en personalvetare gör?

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Felicia,
    då yrken inom ditt område inte är "reglerade" och arbetsgivare bestämmer fritt vem som får anställning, är det rätt svårt att ge klara besked, för att arbetsgivare kan tänka olika.
    Det vi fick höra från de sakkunniga är att personalvetare behöver kunskaper i Arbetsrätt, Konflikthantering och Ekonomi; för övrigt så är det väldigt olika vad arbetsgivare kan önska sig för utbildning och tidigare arbetslivserfarenhet hos de sökande; ibland krävs det körkort, vissa språkkunskaper t.ex om företaget har samarbete från utlandet... även praktisk erfarenhet av att arbeta "på golvet" inom rätt bransch, kan ha stor betydelse vid anställning.
    Svårt att få första jobbet inom den branschen. Sedan beror det på hur flexibel man är - om man kan tänka sig flytta, eller jobba med diverse olika saker: ex. kan personalvetare på vissa företag göra "allt" - från utbetalning av löner, till hantering av avtal och rekrytering av personal (alltså en och samma person gör alla de olika saker...). För att kunna betala ut löner behöver man kunskaper i lönesystem och det finns många Olika. Då krävs det att man kan lära sig nya saker och är beredd att även göra en del mindre-kvalificerade arbetsuppgifter...
    Jag kan inte bestämma vad du ska göra, men jag ser ingen större anledning för dig att avbryta den pågående utbildningen; du kan t.ex söka till ett nytt program och om du kommer in, kan du i så fall bestämma dig om du ska byta utbildning eller tacka Nej till en ny utbildningsplats.

    Vänligen
    ANNA

    Frågor och svar taggade med 'socialpsykiatri' (3 st.)

    • abir

      Vilken titel får man?

      Hej! Har en fundering på socialpsykiatrisk vård utbildning. Vilka universitet/högskolor kan man studera på förutom högskolan väst i Trollhättan? Vilken arbetstitel får man? Hur mycket tjänar man? Är utbildningen ny? Hittar inte mycket fakta om den?

      Anna: : Hej Abir,Om jag förstår dig rätt, är du intresserad av den här utbildningen hv.se/utbildning/program/socialpsykiatrisk-vård. På den utbildningen läser man mot Filosofie kandidatexamen med... Läs hela svaret
    • Malin

      Vart finns socionomutbildningen på distans?

      Hej! Jag har snart läst upp hela gymnasiet med målet att läsa vidare till socionom. När jag kommer kunna söka in (hösten 2018) så finns inte längre möjligheten kvar här uppe då programmet tas bort via Umeå mot luleå och skellefteå. Närmast är nu Umeå. Det jag undrar är om någon vet om det...

      Mikael: : Hej Malin, Socionomprogrammet på distans finns i Gävle - se info på http://www.hig.se
    • Anonym

      Har socionomen fördelar?

      Hej, jag undrar vad skillnaden är mellan socialpsykiatri och socionom utbildningen? har socionomen fler fördelar? inom yrket socialpsykiatri vad kan jag jobba som när jag är utbildad?

      Milla : : Hej Ellinore! Socionom>> är en högskoleutbildning (ett program) som många arbetsgivare känner till mycket väl. Med socionomprogrammet i bagaget kan man arbeta som Socialsekreterare>>, man kan... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga