Felix
    Hej!

    Går det bra att fråga om antagning till HT19 för högskola/universitet eller är detta mest inriktat på gymnasievalet?

    2 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Felix,
    du kan ställa vilka frågor du vill - om studier och yrken; vi svarar så gott vi kan. Om vi inte kan svara, försöker vi hänvisa dit - där vi tror du kan få svar.

    mvh
    ANNA

    • : Jättebra, finns det någonstans det är möjligt att plugga till lärare i samhällskunskap och musik? Eller om jag redan kan musik, finns det möjlighet att plugga till lärare i SO och sedan få undervisa i både SO och musik?
    • Julia :

      Att få undervisa kan man även som Obehörig lärare, när behöriga lärare saknas. Men jag förstår det som så att du vill bli Behörig i SO och musik - är det på grundskolan eller på gymnasiet du vill undervisa? och kan du plugga var som - i hela Sverige?

    • : Nej jag känner inte att jag måste vara behörig i musik. Musik är något jag kan och har intresse för, men inte det som jag nödvändigtvis primärt vill hålla på med. Men jag funderar främst på att eventuellt plugga till lärare så att jag blir behörig på gymnasienivå, för jag har hört att jag då maximerar mina möjligheter då jag även kan undervisa på högstadiet då. Om det är möjligt skulle jag väldigt gärna plugga i Lund då den ligger bra till för mig geografiskt plus att det verkar vara en väldigt bra studentort.
    • Julia : Det stämmer att behöriga gymnasielärare är behöriga att undervisa i samma ämne även på högstadiet.
    Läs alla kommentarer
    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Felix,
    hur man i Sverige blir Behörig Musiklärare förklaras i avsnittet UTBILDNING på framtid.se/yrke/musiklarare

    På Lunds Universitet finns antagning till Hösen 2019 till följande lärarprogram:
             
    Ämneslärarutbildning med inriktning mot gymnasieskolan, Ingång engelska
    Lunds universitet
             
    Ämneslärarutbildning med inriktning mot gymnasieskolan, Ingång svenska
    Lunds universitet
             
    Ämneslärarutbildning med inriktning mot gymnasieskolan, Ingång svenska som andraspråk
    Lunds universitet
             
    Ämneslärarutbildning med inriktning mot gymnasieskolan, Ingång fysik
    Lunds universitet
             
    Ämneslärarutbildning med inriktning mot gymnasieskolan, Ingång matematik
    Lunds universitet
     
     

     

    Det finns en väg till lärarbehörighet via KPU, Kompletterande pedagogisk utbildning (som är på heltid på 3 terminer), men för behörighet till KPU krävs det om man vill bli behörig Gymnasielärare minst 120 hp (fyra terminer på heltid i just det ämnet man vill bli behörig i - och som undervisas på gymnasiet, dvs i t.ex Samhällskunskap). Som jag kan se så läser man inte 2 år på heltid just "ren samhällskunskap" på det programmet som du är intresserad av.
    Sedan är det också så att med endast ett undervisningsämne kan det bli svårt att komma in på KPU; sökande som kommer ha flera undervisningsämnen prioriteras.
    Som gymnasielärare är man oftast behörig i 2 ämnen: i huvudämnet ska man ha 120 hp, fyra terminer på heltid och i bi-ämnet - 90 hp, exempelvis läser man 120 hp samhällskunskap och 90 hp geografi eller historia  och sedan söker till KPU.

    • : Okej, förutom musik är jag väldigt intresserad av media, nyheter och samhälle. Det här är en utbildning jag har fastnat lite för: https://www.lu.se/lubas/i-uoh-lu-SGPOL. Är det möjligt att lägga till pedagogik och få möjlighet att undervisa i till exempel SO-ämnena?
    • Julia :

      Kort svar: jag tror tyvärr inte att det är en framkomlig väg till att bli behörig lärare. Och jag har nu utökat mitt svar - se ovan.

    • : Måste säga att jag tycker verkligen det här är en toppensida! Snabba svar, bra förklarat och dessutom med kompletterande svar. Det där med KPU som du nämnde, vad är det för nåt? Är det om man ska bli lärare i tre ämnen? Typ om jag skulle utbilda mig till lärare i samhällskunskap och historia och sedan vilja lägga till även musik?
    • Julia :

      Du får gärna läsa på https://www.fragasyv.se/info/vagen-till-lararexamen men jag ska försöka förklara kort och så tydligt jag kan: det finns 2 huvudvägar till att bli behörig lärare - 1) via Ämneslärarprogrammen ... och 2) via KPU.
      Det är säkrare och bekvämare att komma in på ett Ämneslärarprogram, men om man inte vill eller inte kan läsa ett ämneslärarprogrammet, kan man försöka bli behörig genom att först läsa tillräckligt antal högskolepoäng i sina framtida undervisningsämnen och sedan försöka hitta KPU som passar /det är inte alls säkert att det kommer då det gäller att finnas KPU som passar, och sedan kanske man inte komma in på KPU, då man kommer att konkurrera om plats och kan förlora i konkurrensen/.
      Egentligen är KPU menat för dem som redan Har många akademiska poäng
      eller
      om man vill bli lärare i ngt ämne som inte går att hitta inom Ämneslärarprogrammen. Var god läs även på studera.nu/att-valja-utbildning/lararutbildningar/lararutbildningsguiden/kpu

    • : Om jag ska bli lärare tänker jag främst att jag ska bli det i antingen ekonomi&juridik eller SO-ämnena. Men har jag förstått det rätt meed att det är det svårare och krångligare att bli det i ekonomi&juridik, då det inte finns något riktigt program som täcker det och att jag i så fall kommer behöva läsa till extra?
    • Milla : Ja, när det inte finns ett program då söker du separat till varje kurs och sedan till kpu om det kommer då finnas passande kpu vilket kan inte garanteras .
    • Milla : Du konkurrerar om plats på varje kurs och riskerar att inte komma in oC det kan då bli Stopp på vägen -tyvärr.:(
    • : Jag tänkte på när jag gör ansökan, hur blir det då om jag skriver högskoleprovet nu i april 2019? Jag tänkte, det provresultatet kommer jag väl inte hinna få innan ansökningsperioden löper ut? Hur gör jag om jag vill att vårens provresultat ska räknas i min ansökan?
    • Anna : Vårens HP-resultat kommer att räknas in. Därför att sista dag för komplettering av ansökan till hösten 2019 är 20 juni och då hinner HP-resultat komma in; det gör det för alla. har man ett giltigt HP-resultat, kommer det automatiskt in till din ansökan till högsola. Så, det behöver du inte tänka på.
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga