Henrik
    Hej!

    Bakgrunden till mina frågor är att jag vill in på psykologprogrammet. Jag undrar därför om jag bör satsa på att plugga upp mitt snittbetyg från 19.1 till 21.4 eller om jag bör satsa på att plugga högskoleprovet för att nå ett resultat på 1.6.

    Del 1, Funderingar kring snittbetyg:

    Det är så att jag läst 3050 poäng totalt under gymnasiet och mitt betyg består av 1800p MVG, 900p VG, 350p G och +1 meritpoäng när jag söker psykolog.

    Om jag räknar ut snittet med alla 3050 poäng så blir snittet 17.3 (utan meritpoäng), så i någon mån sållas uppenbarligen överflödiga G:n bort.

    Om jag räknar 1800p MVG och 700p VG så blir mitt snitt utan meritpoäng 18.6, vilket inte heller verkar stämma för då borde ju mitt snitt vara 19.6 sen med +1 meritpoäng? Men det landar istället på 19.1 (Jag räknar då med meritpoäng från franska steg 3 och Engelska B (6).

    Är det något jag missar? Är det vissa G:n som automatiskt räknas med och på så vis sänker snittet? Har för övrigt VG/MVG i samhälle A och Matematik B som står som särskilda krav för psykolog. Däremot G i Matematik A, räknas det G:et med?

    Del 2, Betyg VS HP?

    Baserat på allt detta tänkte jag även höra vad ni tycker låter som bäst taktik - Att plugga upp mitt snittbetyg till 21.4 eller plugga högskoleprovet med sikte på 1.6 poäng?

    Skulle jag plugga in övriga 1.5+ meritpoäng via komvux och göra prövningar i VG-ämnen känns inte 21.4 helt omöjligt. Läste någonstans att en höjning från VG till A innebär ungefär en höjning på 0.2 i snittbetyg. Jag skulle alltså behöva plugga in meritpoäng på komvux för att höja till 20.6, och sen höja mig i ca åtta ämnen från VG till A genom prövningar.

    Detta blir i teorin ett halvårs studier om jag skulle plugga 8h per dag och vara ledig på helgerna, baserat på att 100p=100h. I praktiken lär det däremot bli utdraget över en längre tid och möjligen mindre tid pluggat per poäng.

    Men! Kanske ändå vore klokare att lägga den pluggtiden på HP eller vad tror ni? Vet ni förresten något om ifall HP håller på att avvecklas? Har för mig att jag hört rykten om det men kan ha helt fel.

    Ber om ursäkt att det blev så mycket text!

    Vänligen,
    Henrik





    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hejsan,
    Ingen kan veta hur högt resultat på högskoleprovet du kan få, oavsett hur mycket du pluggar inför HP. Man vet inte ens om du ska kunna anmäla dig till högskoleprovet. Pga Covid-19 infördes restriktioner, som du säkert vet. Hur det blir framöver med HP, är det ingen som idag (nov 2020) kan svara på. Högskoleprovet håller inte på att "avvecklas" men det finns planer på att begränsa antal försök (3 st. per fem-års period och att man ska vara 19 år för att kunna skriva HP... det är planer som ligger "på framtiden"). I dagens läge vet vi inte när eller ens OM det blir möjligt att skriva HP på våren 2021 ...

    Gymnasiekurs á 100p.
    Studieinsats för att läsa 100 gymnasiala poäng = 200 timmar. Det är 100st. "undervisningstimmar"/lektioner + lika mycket självstudier. 100p.kurs läser man på heltid på fem veckor. Heltid per vecka är 40 timmar. Alltså fem veckors "heltid" = 200 timmar.

    Prövningar
    Svårt att hitta var man kan göra prövningar. Hur höga betyg du kan få på prövningar - kan inte jag svara på. Tror inte någon kan. Kan inte ens lova att hittar möjlighet att anmäla dig till prövningar i alla de kurser som du vill göra prövningar i. Det är tyvärr inte en rättighet, utan "möjlighet kan finnas om man har tur". Så ser det, tyvärr, ut.

    Antagningsgräns på 21.4?
    Antagningsgränser flyttar upp och ner. Ingen bestämmer på förhand, utan de uppstår i konkurrensen. Skulle antal utbildningsplatser utökas, blir det lättare att komma in (men inte om det samtidigt blir fler sökande med högt meritvärde).
    Mitt tips är att om du idag är behörig till psykologprogrammet - att du söker till alla de olika orter varje gång det blir möjligt att söka. Och att du samtidigt försöker göra högskoleprovet så många ggr du kan och att du samtidigt även försöker hitta var du kan anmäla dig till prövningar.
    Att man pluggar ett visst antal timmar per dag eller per vecka garanterar tyvärr inte ett visst resultat. Man kan plugga mindre och få högre resultat eller plugga mer och få tyvärr lägre resultat. Prestationen beror inte uteslutande på kunskaper utan även på "dagsformen" den dagen man gör prövning eller skriver HP.

    Tips!
    Kika på Tips-om-studieteknik
    och på flera yrken på www.framtid.se - t.ex finns det några "liknande"-psykolog-yrken... som på sätt och vis "liknar" yrket Psykolog. Kanske kan du "fastna" för något av de yrken?
     "Kasta ett öga" t.ex på följande yrken: Psykologilärare, Kurator, Psykologisk coach.
    Tänk även på följande: man kan bli forskare eller högskolelärare i psykologi även om man ej läst på psykologprogrammet (man börjar i så fall läsa kurser i psykologi på högskolenivå och försöker sedan "klättra upp" i den akademiska världen); och en socionom kan vidareutbilda sig till till psykoterapeut.

    Frågor och svar taggade med '#utlandsstudier' (8 st.)

    • Liker

      Plugga läkare i Rumänien ?

      Hej! Jag är en gymnasiestudent i sitt tredje och sista år, och vill bli läkare. Men mitt första år gick lite sådär (fick 17.2 om man räknar bort 2.5 extra), men andra och nu tredje året går galant och landar på 21.2 (18.7 om man...

      Milla : : Hej!Mitt bästa råd är att du vänder dig direkt till det universitetet där du vill läsa (där du vill bli antagen); de på sin egen skola vet nog hur de gör antagning och kommer... Läs hela svaret
    • Turkisk advokat

      Får man jobba som en turkisk juridisk rådgivare?

      Hej, Jag är turkisk advokat som bor i Stockholm sedan nästan 6 år. Jag försöker ta en plats på kompletterings utbildning för utländska jurister på Stockholm universitet därför ska jag skriva språktestet för programmet i maj nästa år. Min utbildning är validerad av UHR som kandidat examen i...

      Milla : : Hej,jag tolkar din fråga så här: du vill jobba som juridisk rådgivare och undrar om du får göra det och i så fall var och hur, stämmer det att jag förstod din... Läs hela svaret
    • Emily

      utlandstudier byta universitet?

      kan man påbörja exempelvis en bachelors utbildning i sverige och sedan byta universitet och fortsätta på samma utbildning på ett universitet utomlands. jag vet att man kan ansöka om utlandsstudier men kan man byta helt.

      Mikael: : Det är en fråga du måste få svar på från det universitetet som du vill byta till.
    • Liker

      Läkarutbildningen utan relativt höga betyg?

      Hej! Jag går i årskurs 1 på ett gymnasium på naturlinjen. Jag känner att jag inte kommer att kunna få högre än C på både Svenska och moderna språk. Men på dom andra ämnena är jag säker på att jag kan få högt. Därför säger vi att jag får snittbetyget 18.3. Kan jag med 18.3 + 2.5...

      Milla : : Hej Aziz!Gör ditt bästa i varje kurs du läser, försök skaffa dig så bra kunskaper och så höga betyg som möjligt. Du skriver att du läser på... Läs hela svaret
    • Anonym

      Kan jag läsa om en kurs jag redan läst?

      Hej, Jag har läst en kurs med betyg G. Jag får ej möjlighet att komplettera min sista inlämning till VG och får därför G i hela kursen. Jag hade dock behövt VG för att ha en chans att konkurrera om utlandsstudier. Är det möjligt att söka om tills nästa år och gå om en kursen även fast man...

      Mikael: : Om din fråga gäller en högskolekurs, fråga Antagning.se eller studievägledare på den institutionen där kursen ges.
    • Olivia

      Utlandsstudier i Argentina?

      Om jag pluggar ett år på La Universidad Nacional de Córdoba i Argentina, kan jag fortsätta på den utbildningen i Sverige sen? Eller blir året i Argentina ”meningslöst” när det kommer till de svenska universitets/högskoleutbildningarna?

      Peter: : Hej Olivia, varje lärosäte (högskola/universitet) i Sverige får själva bestämma hur de ställer sig till studier utomlands - om de kan "acceptera" dem och inkludera i examen från ett... Läs hela svaret
    • Thi-Louise

      Vad innebär kravet ”grade 80% and above”?

      Hej, vill ansöka till ett universitet i Malaysia men ett av kraven är att ha en ”National Higher School Certificate with the grade 80% and above”. Vad är motsvarigheten till detta i gymnasiebetyg?

      Peter: : Hej, vi på Fråga SYV kan inte veta vad ett universitet i Malaysia menar när de ställer vissa krav. Det bästa är att fråga just på det universitetet, eftersom det är de... Läs hela svaret
    • Lina

      Hur fungerar behörighet i utlandet till läkarprogrammet?

      Hej! Jag vill gå läkarprogrammet I Sverige eller utlandet. I Sverige krävs Matematik 4, Biologi 2, Kemi 2 och fysik 2. Men hur fungerar det i andra länder? behövs samma typ av behörighet i Danmark, Norge, Tyskland och i Lettland? Mvh, Lina

      Peter: : Hej Lina,  jag beklagar att vi inte har möjlighet att ingående svara på frågor om utbildningar utomlands. vi har tyvärr inte några experter på... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga