lisa837659
    Hej,

    jag sökte socionomprogrammet med goda chanser att komma in, men blir lite förvirrad när jag läser om framtidsutsikter:

    Studievägledare, lärare, arbetsförmedligen, SACO påstår att det är jättelätt att få jobb och att det kommer bli ännu lättare i framtiden pga pensionavgångar inom socialtjänsten, men när jag pratar med yrkesverksamma socionomer säger alla att det är faktiskt svårt att få jobb, speciellt om man har ingen erfarenhet av socialt arbete (jag är bara engagerad som volontär + har jobbat mycket inom utbildningsbranschen) och att det råder viss overskott på socionomer i många kommuner.

    Jag är inte speciellt kräsen, men vill helst inte jobba inom HVB hem eller kriminalvården (kanske som sommarjobb eller liknande, men inte långsiktigt) och vill inte plugga länge för att bli arbetslös.

    Vad stämmer egentligen?

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Lisa,
    socionomprogrammet är 3,5 år (7 terminer). Om du börjar läsa hösten 2020, är beräknad tidpunkt för examen för dig - januari 2024. Det är ganska långt tills dess.
    Ärligt talat, kan ingen veta hur läget på arbetsmarknaden blir på flera års sikt.
    P.g.a att socionomprogrammet ger en mycket bred utbildning med många olika jobbmöjligheter + finns jobb som man kan få med 3-årig högskoleutbildning (inom vilket kunskapsområde, som helst***) så borde det inte vara omöjligt att få jobb efter socionomprogrammet.
    *** exempel på jobb som kräver "vilken som helst" 3-årig högskoleutbildning:
    Arbetsförmedlare
    Studiestödsutredare
    Utredare på FK.

    Kika även gärna på framtid.se/yrke/socionomyrken

    Frågor och svar taggade med 'pendlingsavstånd' (2 st.)

    • Felicia

      Hur ska jag göra?

      Hej, jag står mellan 3 skolor i två olika städer inom gymnsievalet och jag vet inte vilken jag ska välja. Jag har pratat med alla skolor och har gått på ett öppet hus på en av skolorna (den enda friskolan). Jag vill gå BF för att jag...

      Julia: : Hej Felicia, tänk på pendlingsavstånd till skolan.Vår erfarenhet är att man orkar inte i 3 år pendla långt. Även om man trivs med skolan, börjar man efter ett par månader känna... Läs hela svaret
    • Oeneuwne

      Kan man göra prövning i filosofi och kriminologi?

      Som frågan lyder: Kan man göra prövning i filosofi och kriminologi? En annan fråga: Om kommunen man är inskriven inte ger den möjligheten, kan man då göra prövning i en kommun man inte tillhör?

      Liselotte: : Hej, prövningar får man göra överallt där den kursen som du vill pröva i erbjuds att läsa, dvs där undervisningen bedrivs i den kursen. Det behöver inte vara i... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga