Jack 19 år
  Hej

  Jag har pluggat klart 3 år i gymnsie (Tekninkprogrammet ) och jag vill gå in på Arkitektutbildningen. jag gjorde arkitektprovet hemuppgiften och jag lyckades och gå vidare till provdagarna men jag kom inte in i urvalsgruppen. Jag är behörig för att komma in jag har läst alla ämnen som låter mig vara behörig men jag har inte tillräckligt mycket meritvärde för att komma in på arkitektutblidningen.

  Så jag undrar om jag har änmalt mig för folkhögskolan vilka kurser måste jag läsa för att komma in på arkitektutbildningen och hur blir det med antagnings poäng alltså hur räknar man de?

  Eller skulle det var bättre och höja mina betyg från gymnasie genom komvux?

  2 Svar

  Mikael SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Jack,
  om du får omdöme om Grundläggande behörighet från en folkhögskola (vilket man kan få på ett läsår) - kommer du att prövas även i BF-urvalet; det högsta omdöme man kan få från folkhögskoleutbildning är 4.0.
  ***
  Om det blir lättare att komma in i BF-urvalsgruppen eller i BII, kompletteringsgruppen - är det slumpen som kommer att avgöra. Du kan dock prövas i flera olika grupper samtidigt.
  Om du är behörig redan innan du gör kompletteringar, prövas du i BI, direktgruppen;
  om du höjer dina gymnasiala betyg - genom att läsa på komvux eller genom att göra prövningar - prövas du även i BII, kompletteringsgruppen;
  om du får omdöme om Grundläggande behörighet från en fokhögskola, kommer du att prövas i BF-urvalsgruppen;
  om du gör Högskoleprovet - kommer du att prövas i HP-urvalet
  och du kan samtidigt också prövas i urvalsgruppen på resultatet av Arkitektprovet.
  I vilken av de grupper om det blir lättare att komma in vid nästa antagning, är det ingen som vet. allt beror på vem som söker och vad de har för meriter - vid nästa antagning.

  Hälsningar
  Mikael SYV

  • Jack Hej Mikael, Om jag väljer nu och gå in på folkhögskolan är det någon specifik inriktning som jag måste gå in på för att jag blir behörig för arkitektutbildningen efter jag har pluggat klart ett år i folkhögskolan, eller det är bara och anmäla sig till folkhögskolan?
  • Liselotte Det är till en ALLMÄN LINJE på en valfri folkhögskola som du ska gå - för att ha en chans att få omdöme om Grundläggande behörighet.
  • Jack Okej men jag har inte riktigt förstått hur blir med 4.0. som man får från folkhögskolan om man pluggade där, alltså kommer dem adderas med min meritvärde eller det är en helt annan grej? det är det som jag är mest förvirad för.
  • Liselotte Folkhögskolorna sätter omdöme enligt eget system, där 4.0 är högsta möjliga (bästa resultatet). Formellt sett, spelar inte dina tidigare studier roll, när du läser på en folkhögskola; gymnasiala betyg får inte "sammanföras" med omdöme från en folkhögskola. Rent praktiskt, så samlas lärare på en folkhögskola i slutet av ett läsår och diskuterar sig fram till vilka elever som ska ha vilken "siffra", där 4.0 är det högsta möjliga. Läs gärna på https://www.folkhogskola.nu/om-folkhogskola/faq---vanliga-fragor-och-svar/
  Läs alla kommentarer
  Liselotte Johansson SYV på FrågaSYV

  Hej Jack,
  jag svarar nu på din kommentar...
  Du kan få svar på många frågor på folkhogskola.nu/om-folkhogskola/faq---vanliga-fragor.
  Enligt vad en sakkunnig har förklarat för oss, så är det inte alls självklart att man blir antagen på en valfri folkhögksola... utan man får helst söka till många olika folkhögksolor; varje folkhögskola gör sin egen antagning; de prioriterar enligt de regler som Folkbildningsrådet sätter upp sökande som inte har behörighet till eftergymnasiala utbildningar (i alla fall vid ansökan till Allmänna linjer). En enskild folkhögskola kan besluta att de inte alls tar in sökande som redan är behöriga till högskola (till sin allmän linje... Sedan finns det på folkhögskolorna många andra typer av utbildningar - ex. estetiska kurser och en eftergymnasial utbildning till yrke/fritidsledare).

  Om man, som redan är behörig till högskola, hade tur och kom in på en allmän linje, är det inte säkert att personal på folkhögskolan ens vill titta på personens tidigare gymnasiala betyg; utan de kan göra egna nivåbedömningstester t.ex eller så vill de titta på de tidigare betygen, men - formellt sett, spelar det ingen roll, om man läste på gymnasial nivå förut eller inte.
  I praktiken funkar det så att man deltar i lektioner, lämnar in uppgifter och följer folkhögskolelärarnas anvisningar och kan mot slutet av första läsåret få bedömning att man har uppnått Grundläggande behörighet genom folkhögskolestudier och få ett OMDÖME som kan t.ex vara 2.0 eller 3.0 eller 4.0 eller så får man svar att lärare anser inte att man har uppnått grundläggande behöriget, då måste man fortsätta läsa på en folkhögskola och kan, förhoppningsvis, uppnå kraven för omdöme om grundläggande behörighet - senare... Ofta sätts omdömer mot slutet av varje läsår, och inte mitt i ett läsår.

  Länktips: folkbildningsradet.se/om-folkhogskolan.

  Frågor och svar

  • Sara 16 år

   Moderna språk och meritpoäng?

   Hej! Jag ska börja naturvetenskapsprogrammet i höst. Eftersom att jag inte har läst något språk i grundskolan(jag har lärt mig turkiska som inte min skola erbjuder som moderna språk) är jag tvungen att välja moderna språk 1. Jag är...

   Milla SYV: Det går att få max i merit även utan moderna språk ... På naturvetenskapsprogrammet är endast en kurs moderna språk obligatorisk dvs det räcker om du läser spanska 1 eller tyska... Läs hela svaret
  • Linus 20 år

   Läsa företagsekonomi 1 & 2 som enskilda kurser?

   Hej! Jag vill läsa ett par kurser i företagsekonomi men vill inte gå det 4-åriga civilekonomprogrammet. Jag har goda betyg men verkar inte komma in på dessa kurser ändå, då programförtur går före. Hur gör man om man vill läsa kurser i företagsekonomi i Sverige idag? Tack på förhand, ni gör...

   Milla SYV: Du kan inte göra ngt annat än att söka de kurser du vill komma in på . Om du inte har högsta möjliga meritvärde -22,5- försök höja det. Gör högskoleprovet! Sök till flera lärosäten på fler orter.
  • Simon 17 år

   Från Natur Natur till Natur Samhälle?

   Hej! Det är så att jag ska börja årskurs 2 och går naturvetenskapliga programmet med inriktningen natur natur. Jag känner mig inte bekväm i den linjen och jag känner att jag kommer att läsa en massa onödiga kurser som jag inte behöver...

   Milla SYV: Kontakta Syv på din skola. Egentligen, är det rektors beslut, men ofta är ansvar för elevernas val av inriktning delegerat till Syv.
  • Sara 15 år

   Kan man gå två inriktningar?

   Jag vill gå yrkesförberedande linje för jag vill inte ha bara teori så jag tänkte gå bageri konditori men vill också gå juridik. Kan man ha borda inriktningarna. Typ bageri, konditori med juridisk inriktning?

   Milla SYV: I princip - inte, men du kan försöka hitta gymnasieskola som även erbjuder Ekonomi, juridik... då kan du, förhoppningsvis, läsa juridiska kurser inom Individuellt val plus kanske också någon extraturs inom juridik, som Utökad.
  • Jonas 17 år

   Hur blir man en data programmerare ?

   kan man bli data programmerare när man läser el programmet på gymnasiet?

   Milla SYV: Programmerare kan ha väldigt olika utbildningar i bagaget, en del är mer eller mindre självlärda, men allt oftare efterfrågar arbetsgivare att den som söker anställning som programmerare... Läs hela svaret
  • Simon 17 år

   Lägga till matte 5 utan att läsa matte 4?

   Kan man lägga till matte 5 utan att ha läst matte 4? På min skola kan man lägga till matte 5 som programfördjupning och då undrar jag om personerna i natur samhälle som inte lagt till matte 4 kan lägga till matte 5 som programfördjupning?

   Milla SYV: Tror inte det. Förkunskap inför matte 5 är godkänt betyg i matte 4. I Undantagsfall kanske kan en mycket begåvad elev som har extremt lätt för matte och lätt fick A betyg i... Läs hela svaret
  • Emil år

   Valt fel program men redan börjat 3an, vad kan jag göra?

   Hej, Jag har precis börjat 3dje året på teknik, men jag har sedan slutet av förra terminen börjat känna att det är fel linje för mig då jag bytt mina intressen helt och hållet under lovet. Jag känner att jag tappar kompisar pga bytt intresse, och det känns som om jag pluggar för ingenting...

   Milla SYV: Ta reda på om det finns ledig plats på Fordon. Om det finns, kan du bli antagen till åk1 på FT. Chans att läsa fordons-yrken som bilmekaniker eller chaufför Efter gymnasiet är mycket små, obefintliga.
  • Ikran 29 år

   Är folkhögskola ett bra val om man vill läsa vidare ?

   jag har hoppat av från gymnasiet redan från 1an. Jag är 29år snart och har äntligen hittat min drömutbildning, socionomprogrammet. Men jag är kluven och förvirrad OCH rädd för att göra ett val som får mig att inte kunna söka till programmet. Jag börjar på måndag 20/8 på folkhögskolan. 3år kommer...

   Milla SYV: Sök både till komvux och till folkhögskolorna. Om du blir antagen till fler än en studieplats det är då du kan välja. Gör också högskoleprov flera ggr.!
  • Emma 18 år

   Det väldigt viktig fråga?

   Hej jag har nyss börjar andra åtet på natur natur, och jag undrar om kemi 2 är svårare än kemi ett, eftersom fet gick dåligt för mig i de små proven i kemi 1, men i kursproebt så fick jag ett E och klarade kursen, tror du man kan klars kemi Kemi 2 om jag lägger mycket med tid på det och undrar...

   Milla SYV: Har man godkänt betyg i kemi 1, har man förutsättningar att klara nästa kurs, kemi 2. ang. Byta inriktning, beror på vad just din gymnasieskola kan erbjuda. Prata med syv på din skola.
  • Sandy 18 år

   Kan man utbilda sig till vad som helst oavsett sina gymnasiebetyg?

   Jag hade jättebra betyg under hela högstadiet och anser själv att jag presterar väldigt bra i skolan, men när jag började på gymnasiet så blev jag sänkt i nästan alla ämnen. I vissa ämnen kunde jag till och med sänkas från A till E. Detta resulterade i att jag tappade motivation till att plugga...

   Milla SYV: Gör Högskoleprovet så många ggr du hinner innan du ska söka till högskoleutbildning. Gör ditt bästa i varje kurs du läser. Och lycka till!
  • evelina 21 år

   Utökad kurs Engelska 7?

   Hej! Pratade med en syv tidigare i veckan om att jag ev. skulle ta en utökad kurs i Engelska 7 så jag kan höja mitt snittbetyg. Har idag 20.16 och vill komma in på juristutbildningen. Frågan är då, är det värt att plugga in den kursen med tanke på att jag kommer komma in i grupp BII samt...

   Milla SYV: Om du har alla A-betyg och med det jämförelsetal på 20.0 och kommer få C betyg i eng 7, blir ditt nya jämförelsetal ca 19.8 men så läggs det på 1.0 så höjningen av... Läs hela svaret
  • L 33 år

   IP-Paralegal 1 år eller Paralegal 2 år?

   Jag står i valet och kvalet att välja mellan IP-Paralegal på 1 år eller en Paralegal-utbildning på 2 år. Försöker just nu väga för- och nackdelar mot varandra, men vill ha mer information om hur det har gått för första kullen IP-Paralegals samt jobbmöjligheterna. Är det helt uteslutet att få...

   Milla SYV: Uppföljning efter avslutad yrkeshögskoleutbildning görs, enl vad jag vet 6mån efter examen, men vänd dig gärna till utb.ansvariga redan nu. Yrkesrollen som IP-paralegal är i Sverige... Läs hela svaret
  • L 20 år

   Hur stora språkkunskaper krävs för diplomatprogrammet?

   Krävs det att en studerat språk på högskolenivå (tex engelska och ett tredjespråk) så vida en inte fått med sig ovanligt mycket språkkunskaper från sin uppväxt?

   Julia SYV: Hej L, diplomatprogrammet (precis som andra utbildningar) får ett visst antal utbildningsplatser tilldelat inför varje antagningsomgång, och de ska försöka fylla dem med "de... Läs hela svaret
  • L 20 år

   Vad jobbar statsvetare med?

   Hej! Jag har uppfattad det som att dom vanligast jobben för alumner i statsvetenskap bland annat är: jobb i statliga myndigheter, handläggare, projektledare, samordnare, koordinator, rådgivare, konsult, på PR-byråer, migrationsverket, universitet. Stämmer det? Har jag missat något? Och jag...

   Julia SYV: Hej L, du får gärna kika på yrkesbeskrivningar på www.framtid.se - ex.yrke/samhallsvetare och framtid.se/yrke/statsvetare

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga