Dewin
    Hej,

    Jag har en gymnasieexamen från Ekonomiprogrammet. Då jag gick ut med examen/betygen från det nya läroplanet så undrar jag ifall jag kan komplettera med kursen Fysik A (som är den gamla kursen som är 100 poäng) istället för Fysik 1a( som är 150 poäng). Då jag vill söka till pilotutbildningen, men saknar betyg i fysik så tänker jag göra en prövning på prövningsenheten i Göteborg. Där kan man välja att göra prövning i antingen Fysik A eller Fysik 1a. Men tanke på att Fysik A är en kortare kurs så vill jag gärna göra den istället.

    Kan jag då söka in på pilotprogrammet med en gymnasieexamen med typ alla betyg i A-F skala och sedan en kurs i MVG-IG skala? Är det ens tillåtet att göra så, eller var det tanken att bara de som tillhörde det gamla läroplanet som får göra den gamla Fysikkursen. Från pilotskolans håll så kräver de att man har något av fysikkurserna.
    Mvh Dewin

    1 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV
    Hej Dewin!
    Du har rätt i att Fysik A är en kortare kurs, jämfört med Fysik 1a.
    Vi tror inte du kommer anses som behörig med betyg i Fysik A i stället för Fysik 1a.
    Detta kan du tycka är orättvist - varför är "de äldre" som gick ut gymnasiet förut behöriga i Fysik med den kortare kursen?
    Jag kan hålla med dig men det är inte jag som skriver reglerna vad det gäller behörighet till pilotutbildningar.
    Det är exakt samma sak med kurser i svenska. De som gick ut gymnasiet innan reformen 2011 klarade sig med 2 kurser i svenska och nu krävs det 3 stycken.

    Du kan givetvis fråga de utbildningsansvariga på den eller de utbildningar som du vill söka.
    Här http://www.yhguiden.se/resultat?Category.id=&Municipality.county=&Education.text=pilot&Education.rate=&Education.studyform=&Education.range=&Education.length=&Education.available_slots=0 kan du se alla de utbildningar som finns i Sverige inom Yrkeshögskola.

    Som reglerna är så funkar gamla kurser bara om man fick sin gymnasiekompetens enligt de "gamla reglerna" som fanns innan reformen 2011. Kanske kan du få undantag beviljad. Fråga på utbildningen.

    Fördelen med att läsa en större kurs i Fysik är att det blir i så fall lättare under själva pilotutbildningen.
    De som har mindre kunskaper i fysik (med den kortare kursen) får säkert kämpa mer och kanske t o m inte klarar utbildningen.

    Sammanfattning:
    fråga de utbildningsansvariga om de kan bevilja undantag.
    Som reglerna är, så måste du ha godkänt betyg i kursen Fysik 1a.

    Hälsningar
    Mikael SYV

    Frågor och svar taggade med 'natursamhäll' (4 st.)

    • Malin

      NA-sam elr natur tvär?

      Hej! I framtiden skulle jag vilja bli tandläkare men har svårt för att välja vilken linje. Har läst runt och många säger naturlinjen. Men matte är inte min starkaste sida så några lärare har rekommenderat natur-sam eller natur...

      Liselotte: : Hej Malin, särskild behörighet till tandläkarprogrammet inkluderar alla de kurser som är inriktningskurser på Natur-natur, dvs NA, inriktning "naturvetenskap" på Naturvetenskapsprogrammet. Man blir inte... Läs hela svaret
    • Meja

      Vilken yrke efter Natursamprogrammet?

      Hej! Jag har gått ut första ring på gymnasiet och går i Naturvetenskapsprogramet. Men jag har funderat på att byta till Natursamprogrammet i andra ring. Kan man bli t ex tandläkare, apotekare, läkare? Vad mer kan man bli? Kan man bli lärare? Till vilken ämne i sån fall? Tack och hejdå;)

      Milla : : Hej Meja! Om jag förstår dig rätt, så vill du byta Inriktning på Naturvetenskapsprogrammet. Du funderar på att satsa på inriktningen "Naturvetenksap och Samhälle" i... Läs hela svaret
    • lisa

      Ska jag välja IB natur, IB samhäll eller natursamhäll?

      Jag vet inte vad jag ska välja. Jag har varit väldigt taggad inför IB samhäll hela terminen och trott att IB samhäll är ungefär lika brett som natursamhäll eftersom att natursamhäll är mer samhäll än natur och det är ändå väldigt brett, men tydligen så är inte IB samhäll så brett. Så nu vet jag...

      Lena: : Hejsan, oj, det var många tankar på en gång. Först och främst så är det inte nödvändigt att läsa på IB för att plugga utomlands -det är många som gör även från svenska gymnasieprogram. Men visst - du... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga