Fanny
    Jag har tänkt gå NB inriktning djur för att kunna jobba i djurparker som skötare/vårdare. Jag undrar då om jag måste gå högskola eller om jag kan börja jobba direkt efter gymnasiet.

    3 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV
    Hej Fanny, just nu är det "noll" jobbannonser på www.arbetsformedlingen.se vad det gäller jobb i Djurparker som djurskötare eller djurvårdare. Stockholms Universitet söker en djurskötare och då skriver de så här i jobbannonsen:
    "Kvalifikationer
    Djurvårdarutbildning eller motsvarande utbildning är ett krav. Du har mycket god förmåga att samarbeta, att ta ett stort eget ansvar och att arbeta självständigt och flexibelt. Om du har tidigare erfarenhet av att jobba inom zoologisk forskning är även det en merit. Erfarenheter av vård och skösel av ett brett spektrum av olika djurarter är meriterande. Goda kunskaper i engelska är meriterande eftersom Tovetorp är en forskningsstation med ett betydande antal engelsktalande forskare. Du måste ha körkort och vana att köra traktor är meriterande."
    Det är - allt som allt - 6 annonser på Arbetsförmedlingens hemsida idag inom det yrkesområde som du frågar efter. Jag tror det är ganska hårt konkurrens om alla jobb inom det område & det är därför fördelaktigt om du kan tänka dig söka till en eftergymnasial utbildning t.ex. till den här http://www.slu.se/sv/utbildning/grundniva/husdjursvetenskap/ eller till en djurvårdarutbildning på en Yrkeshögskola.
    Du får söka jobb direkt efter gymnasiet. Omöjligt att svara på frågan om du får jobbet eller ej - då vi inte vet vilka andra som blir dina konkurrenter. Om andra som söker samma jobb har eftergymnasiala utbildningar samt flerårig arbetslivserfarenhet - förlorar du i konkurrensen, men i fall de andra inte ens har gymnasiekompetens, då vinner du med NB gymnasieexamen.
    Du kan kontakta några Djurparker och fråga om de kan tänka sig anställa en djurskötare utan eftergymnasial utbildning.
    En väg att gå kan vara att söka jobb direkt efter gymnasiet och samtidigt skriva in dig på Arbetsförmedlingen och fråga efter en Praktikplats på en Djurpark. Om du visar dig duktig under praktiken, kan du få en chans på anställning sen.
    Önskar dig allt väl! Hör av dig om du har fler funderingar. Vi skall försöka hjälpa dig allt vi kan!
    Anna SYV
    • : Tack för ett riktigt bra svar!
    • Mikael : Det är snällt av dig att tacka för vårt svar! Vi är glada om vi kan hjälpa till! Hör av dig om du undrar över ngt mer, OK? *L* :-)
    Linda SYV på Naturbruksgymnasiet Dingle
    Hej Fanny!
    Jag kompletterar ovanstående svar med följande: Alla jobb annonseras inte via Arbetsförmedlingen, så att enbart gå på vad som ligger ute där blir något missvisande.
    Många arbeten inom naturbruksbranscherna fås genom kontakter. Det kan till exempel vara kontakter som du får genom praktik under utbildningen. På ett yrkesprogram (som naturbruksprogrammet är, ingår minst 15 veckors praktik - och då ofta fördelade på olika arbetsplatser).

    Efter genomförd NB-utbildning med inriktning Djur blir du "Djurvårdare" på grundläggande nivå, det finns även en "Djurvårdare-utökad nivå" på till exempel BYS (Biologiska Yrkeshögskolan) som man skulle kunna läsa efteråt om man vill fördjupa sina kunskaper ytterligare.

    När det gäller kravspecifikationerna för tjänster på olika djurparker så varierar det naturligtvis beroende på tjänst och arbetsplats. Eftersom det är upp till arbetsgivaren att sätta kraven så rekommenderar jag dig att kontakta olika djurparker för att höra hur deras kravspecifikationer/önskemål brukar se ut. Ett alternativ är att hålla koll på jobbannonser på olika djurparkers egna hemsidor.

    Lycka till!

    Frågor och svar taggade med 'svårighetsgrad' (3 st.)

    • F.O.F

      Skillnad på svårighetsgraden på samma kurs med olika lärosäten?

      Hej! Jag undrar hur mycket svårighetsgraden på en viss kurs/program skiljer sig på olika lärosäten? Exempelvis hur stor är skillnaden på att få godkänt eller uppnå högre betyg på en kurs vid på...

      Milla : : Hej, om det är samma kurs, med samma innehåll, så borde det inte finnas någon skillnad i svårighetsgraden. Det borde vara lika lätt eller svårt att klara... Läs hela svaret
    • Emil

      Hur svåra är civilingenjörsprogrammen?

      Hej! Snittade D i gymnasiet men la inte så mycket krut. Har nu siktat på ingenjörsstudier Och kom in på tekniskt basår på chalmers vilket ger garantiplats till civilingenjör elektroteknik. Borde jag sikta lägre med tanke på att man hör att civilingenjörsutbildningarna är så svåra? Är absolut...

      Anna: : Hej Emil!Om du kommer in på en utbildning, då har de som bestämmer kring den utbildningen "bestämt" att du kan klara av utbildningen, annars skulle du inte blivit antagen. Med "kan klara" menas... Läs hela svaret
    • Philip

      Svårighetsgrader inom IB?

      Hej. Jag har tänkt lite på IB och tycker att det blir mer och mer spännande för varje gång man läser om det. Jag vet dock inte hur svårt det är att vara elev i en sån klass.. Har alla ett perfekt uttal eller arbetar man med det? Kan alla massa svåra ord man aldrig hört? Om man...

      Anna: : Hej Philip, första året på IB är förberedande. IB programmet är egentligen 2årigt. Det är olika typer av elever som kan träffas på IB - svenska elever, elever som har engelska som modersmål men som kommer från olika länder och har... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga