saga
    Hej!

    Gäller betygen man får på det naturvetenskapliga basåret? Gäller de i sverige eller bara utomlands? Gäller merit poängen? Hur kommer detta påverka mina betyg??

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV
    Hej Saga,
    Det Naturvetenskapliga basåret är tänkt att ge behörighet till Naturvetenskapliga studier på en svensk högskola, ibland lämnas även kursplatsgaranti (för dem, som genomför studier med godkända resultat).
    Innehåll i det Naturvetenskapliga basåret kan variera /ibland ingår t.ex. en kurs Kemi 2 men ibland inte/.
    Det finns, alltså olika varianter på upplägg och innehåll och det är därför bra att veta på vilken högskola/Universitet du vill läsa - för att kunna ge dig ett korrekt svar.

    jag skickar några länkar där information finns som du efterfrågar:
    http://www.science.gu.se/utbildning/basar/
    http://www.science.gu.se/utbildning/basar/innehall/
    http://www.su.se/utbildning/2.17349

    Basårsstudier ger inte Meritpoäng.

    Vad det gäller studier utomlands, så är det omöjligt att uttala sig generellt: olika regelverk finns i olika länder - det spelar också roll om det är ett land inom EU eller utanför som du vill söka utbildning i. Det är bäst att kontakta just den skola utomlands som du vill läsa på för att få komplett och korrekt information om behörighet och övriga regler och villkor. Här http://www.studera.nu/studerautomlands.4.7433f8012f7262642c80001461.html finns det mycket bra information om studier utomlands, en hemsida som länkar vidare till andra hemsidor.

    På länken https://www.antagning.se/sv/Det-har-galler-for-dig-som-gatt/Gymnasieskolan/Gymnasieexamen-2014/Sa-har-raknas-betygen/ kan du läsa om hur Jämförelsetal och Meritvärde räknas ut. Bland annat framgår det av info- på länken ovan att kurser som man läste för Behörighetskomplettering räknas alltid med, oavsett om de höjer eller sänker konkurrensvärdet av gymnasiebetyg.

    Jag hoppas att du nu fick svar på dina frågor. Du kan även vända till till högskoleantagningen eftersom det är deras tolkning av regelverket som gäller. Här https://www.antagning.se/sv/Vanliga-fragor/ finns det kontaktinfo- till högskoleantagningen. För att skicka epost, klicka på en stor blå knapp FRÅGA OSS? - så kommer du till formuläret, där du skriver in och skickar iväg ditt meddelande.

    Bästa hälsningar & lycka till!
    Julia SYV
    Hej igen,
    här http://sisu.it.su.se/search/info/BÅ0001 finner du information om Naturvetenskapligt basår på Stockholms universitet. Jag kan inte se att det står om de utfärdar Betyg eller ej. Om inte du heller kan läsa dig till svar på just den frågan, råder jag dig att kontakta Vägledningen på Stockholms universitet.
    Den 1 oktober kl.14 - 15 finns det möjlighet att chatta med vägledare på Sthm.Universitet, se info- på http://www.su.se/utbildning/studentliv/sociala-medier-och-nyheter/chatt/chatta-med-studie-och-karriärvägledare-1.149045.

    En annan sak som jag tänkte på är Studieekonomi. Studiemedel på eftergymnasial nivå kan man få som längst i 6 år och om du, t.ex. använder ett år av Studiemedel till basår, har du sedan max 5 år kvar, vilket inte skulle räcka till vissa långa utbildningar.
    I fall du skulle läsa kurser på KomVux använder du en annan studiemedels kvot - gymnasieveckor /inte högskoleveckor/ och har då alla 6 år av högskolestudiemedel intakta - vilket kan också ha betydelse i fall du senare bestämmer dig för en lång högskoleutbildning eller om du vill läsa två högskoleutbildningar.

    Önskar dig allt väl!
    Julia SYV
    • : jag tänkte studera på Stockholms universitet ifall det skulle hjälpa att lista ut? men det är bara behörighet som ges och inte "betyg"?
    • Julia : Jag kommer nu att skriva ett utökat svar till dig.

    Frågor och svar taggade med 'neurolog' (4 st.)

    • Hevi

      Yrken som liknar neurlog?

      Hej! Jag läser just nu på mitt andra år i naturvetenskapsprogrammet på Malmö Borgarskola. Jag har nyligen börjat intressera mig för att bli neurolog, däremot vill jag inte bli utbilda mig till läkare då jag tycker att det är en för lång process. Därför undrar jag om ni kan tipsa om yrken som...

      Anna: : Hej Hevi,yrken kan likna varandra på många Olika sätt; exempelvis kan man tycka att yrken inom Vården - alla, från vårdbiträde till överläkare, liknar varandra. Kika gärna... Läs hela svaret
    • Nikky

      Jag vill bli neurolog? Vilken linje?

      Hej! Jag vill bli neurolog och jag ska söka gymnasium detta året. Jag har tänkt att gå vård och omsorg, det är något som lockar med den linjen. Jag undrar ifall man kan gå vård och omsorg linjen för att sedan studera vidare och blir neurolog?

      Anna: : Hej Nikky, Ja! det kan man. Man kan efter VO komplettera med de kurser som kommer att saknas för att bli behörig till läkarprogrammet på högskolor/universitet. Grunden i yrket Neurolog är att... Läs hela svaret
    • Linnea

      Hur utbildar jag mig till neurobiolog?

      Jag har försökt ta reda på exakt vilka kandidatprogram och masterprogram man ska gå för att utbilda sig till neurobiolog. Jag vet att kandidatprogrammet i biologi är en väg in, men just masterprogram med inriktning mot neurologi har jag endast hittat hos Stockholms universitet. Dock vet jag...

      Milla : : Utbildningsutbud förändras. Det är inte alls säkert samma masterprogram kommer erbjudas om tre år; nya masterprogram kan komma till stånd.  Kandidat i biologi är en bra grund men även läkarprogrammet kan leda till de jobben som du har intresse av.
    • Hy

      Skillnad mellan neurologi och neurobiolog?

      Hej, Jag har läst om neurologi och neurobiolog på framtid.se men jag förstår inte skillnaden mellan de. Och kan jag gå på biomedicin analytiker programmet för att bli antingen neurologi eller neurobiolog?

      Anna: : Hej Hy, Neurologer är specialistläkare, dvs i grunden läkare, som har specialiserat sig i studien, diagnos och behandling av skador och sjukdomar i nervsystemet. ang. NeurobiologDet finns... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga