saga
    Hej!

    Gäller betygen man får på det naturvetenskapliga basåret? Gäller de i sverige eller bara utomlands? Gäller merit poängen? Hur kommer detta påverka mina betyg??

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV
    Hej Saga,
    Det Naturvetenskapliga basåret är tänkt att ge behörighet till Naturvetenskapliga studier på en svensk högskola, ibland lämnas även kursplatsgaranti (för dem, som genomför studier med godkända resultat).
    Innehåll i det Naturvetenskapliga basåret kan variera /ibland ingår t.ex. en kurs Kemi 2 men ibland inte/.
    Det finns, alltså olika varianter på upplägg och innehåll och det är därför bra att veta på vilken högskola/Universitet du vill läsa - för att kunna ge dig ett korrekt svar.

    jag skickar några länkar där information finns som du efterfrågar:
    http://www.science.gu.se/utbildning/basar/
    http://www.science.gu.se/utbildning/basar/innehall/
    http://www.su.se/utbildning/2.17349

    Basårsstudier ger inte Meritpoäng.

    Vad det gäller studier utomlands, så är det omöjligt att uttala sig generellt: olika regelverk finns i olika länder - det spelar också roll om det är ett land inom EU eller utanför som du vill söka utbildning i. Det är bäst att kontakta just den skola utomlands som du vill läsa på för att få komplett och korrekt information om behörighet och övriga regler och villkor. Här http://www.studera.nu/studerautomlands.4.7433f8012f7262642c80001461.html finns det mycket bra information om studier utomlands, en hemsida som länkar vidare till andra hemsidor.

    På länken https://www.antagning.se/sv/Det-har-galler-for-dig-som-gatt/Gymnasieskolan/Gymnasieexamen-2014/Sa-har-raknas-betygen/ kan du läsa om hur Jämförelsetal och Meritvärde räknas ut. Bland annat framgår det av info- på länken ovan att kurser som man läste för Behörighetskomplettering räknas alltid med, oavsett om de höjer eller sänker konkurrensvärdet av gymnasiebetyg.

    Jag hoppas att du nu fick svar på dina frågor. Du kan även vända till till högskoleantagningen eftersom det är deras tolkning av regelverket som gäller. Här https://www.antagning.se/sv/Vanliga-fragor/ finns det kontaktinfo- till högskoleantagningen. För att skicka epost, klicka på en stor blå knapp FRÅGA OSS? - så kommer du till formuläret, där du skriver in och skickar iväg ditt meddelande.

    Bästa hälsningar & lycka till!
    Julia SYV
    Hej igen,
    här http://sisu.it.su.se/search/info/BÅ0001 finner du information om Naturvetenskapligt basår på Stockholms universitet. Jag kan inte se att det står om de utfärdar Betyg eller ej. Om inte du heller kan läsa dig till svar på just den frågan, råder jag dig att kontakta Vägledningen på Stockholms universitet.
    Den 1 oktober kl.14 - 15 finns det möjlighet att chatta med vägledare på Sthm.Universitet, se info- på http://www.su.se/utbildning/studentliv/sociala-medier-och-nyheter/chatt/chatta-med-studie-och-karriärvägledare-1.149045.

    En annan sak som jag tänkte på är Studieekonomi. Studiemedel på eftergymnasial nivå kan man få som längst i 6 år och om du, t.ex. använder ett år av Studiemedel till basår, har du sedan max 5 år kvar, vilket inte skulle räcka till vissa långa utbildningar.
    I fall du skulle läsa kurser på KomVux använder du en annan studiemedels kvot - gymnasieveckor /inte högskoleveckor/ och har då alla 6 år av högskolestudiemedel intakta - vilket kan också ha betydelse i fall du senare bestämmer dig för en lång högskoleutbildning eller om du vill läsa två högskoleutbildningar.

    Önskar dig allt väl!
    Julia SYV
    • : jag tänkte studera på Stockholms universitet ifall det skulle hjälpa att lista ut? men det är bara behörighet som ges och inte "betyg"?
    • Julia : Jag kommer nu att skriva ett utökat svar till dig.

    Frågor och svar taggade med 'obducent' (3 st.)

    • Cornelia

      Vad är processen till att bli obducent?

      Hej, jag har ett tag nu funderat på att bli obducent men undrar hur processen ser ut? Vilka program man behöver läsa samt hur många år emellan man behöver jobba etc. sen undrar jag också hur mycket högskolepoäng som krävs för utbildningarna och hur man för om man inte har tillräckligt med poäng?

      Anna: : Hej Cornelia,Obducenter är läkare som saknar specialistutbildning inom patologi, men tar på sig Patologens roll vid obduktioner. Det kan exempelvis handla om en läkare som befinner sig under... Läs hela svaret
    • Isabella

      Kan man följa med en obducent på jobbet?

      Jag funderar på att bli obducent, finns det möjlighet att följa med en obducent ”en dag på jobbet” för att säkerställa att det verkligen är detta jag vill bli med tanke på att utbildningen är så pass omfattande?

      Daniel: : Hej Isabella, jag ser att du har taggat din fråga med "obduktionstekniker". Är det obducent (som i grunden är Läkare) eller Obduktionstekniker /som i grunden är Undersköterska/ som du... Läs hela svaret
    • My

      Plugga arkeologi?

      Hej! Jag har kollat på universitets programmet arekologi med inriktning osteologi (Uppsala universitet), men jag undrar lite vad man kan bli efteråt? Har försökt att läst mig till att man kan jobba som arkeolog eller på museum. Men finns det något annat man kan läsa som exempelvis obducent...

      Daniel: : Hej My ! Om man läser arkeologi med inriktning Osteologi, då kanske man är intresserad av yrken Arkeolog>> eller Osteolog>> eller Osteoarkeolog >>. Efteråt kan man bland annat läsa vidare... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga