Magid

    Blir jag verkligen en ingenjör efter en yh utbildning som kallas energiingenjör eller kommer jag lägga på lägre nivå än de som läste på universität? Kan man läsa vidare på högskolan och univeesität efter en avslutad yh utbildning?

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej!

    Ingenjör - är i Sverige inte ngn skyddad titel; vem som vill får kalla sig för en Ingenjör

    Och Ja! Man kan efter en yrkeshögskoleutbildning läsa på högskolenivå.

    *************
    Några exempel på yrken som har skyddade yrkestitlar, i Sverige, är advokat, veterinär, auktoriserad tolk och fastighetsmäklare.
    Civilingenjör, vanligtvis förkortat civ.ing., är i Sverige en skyddad titel; detta till skillnad från andra former av ingenjörer.

    Hej igen!
    nedan - var god läs svar från Teknikföretagen.se:

    Hej!
    Det breda begreppet ”ingenjör” kan användas brett och är en titel som bärs av personer med olika tekniska utbildningar som gett dem en viss typ av kunnande.

    Civilingenjör och högskoleingenjör är yrkesutbildningar och det innebär att  examenskraven i ganska hög grad är reglerade i högskoleförordningen (när du har examen från en sådan utbildning så kan du titulera dig detta)

    Med vänlig hälsning

    • : Civilingenjör är inte en skyddad titel i Sverige:https://lawline.se/answers/ar-civilingenjor-en-skyddad-titel
    • Mikael : Vi ska ta det med en sakkunnig och återkommer! ;)
    • Anna :

      Svar från en sakkunnig, verksam på ett av sveriges universitet: "Civilingenjör är en yrkestitel och en yrkesexamen precis som sjuksköterska eller tandläkare. En väl inarbetad och vedertagen yrkestitel precis som de andra exemplen och är skyddat på det sättet, antar jag, precis när ett varumärke arbetas in."

    • Anna : Vi fick också svar från Teknikföretagen: "Civilingenjör och högskoleingenjör är yrkesutbildningar och det innebär att examenskraven i ganska hög grad är reglerade i högskoleförordningen (när du har examen från en sådan utbildning så kan du titulera dig detta)". Alltså är det inte "fritt fram" för vem som helst att kalla sig för högskole- eller för civilingenjör, och på så sätt är yrkesbenämningen "skyddad", kan man säga. :)
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'betygssystem i gymnasiet' (3 st.)

    • Bavel

      Jag har läst utomlands ?

      Jag flytta till Irak för fyra år sedan, 2012, jag är 17 år nu, jag vill komma tillbaks till Sverige och läsa gymnasiet där, men här är det "High School" som gäller, jag har läst klart mitt första år på highschool och ska börja mitt andra år, men jag undrar om jag kan börja andra året på...

      Julia: : Hej Bavel! Det är bra att du vill läsa vidare! I din fråga ser jag flera olika "moment". Ang. läsa med undervisningsspråk Svenska på gymnasiet, så måste man på något... Läs hela svaret
    • Ayaat

      Merit och betyg i gymnasiet?

      Hej! Jag undrar vad skillnaden är mellan hur man räknar merit poäng i gymnasiet och i grundskolan. Vad är meritpoäng och snitt? Vad menas med att man får t.ex. 100 poäng om man läser en kurs. Förstår inte riktigt det systemet. Tack på förhand .

      Anna: : Hej Ayaat, det är stor skillnad hur man räknar poäng på grundskolan och på gymnasiet. Den största av de alla är kanske följande: på gymnasiet är det ALLA KURSER som bidrar till vad Meritvärde blir /och med det konkurrenskraft i... Läs hela svaret
    • Simon

      Kan jag vänta ett år fast jag nu har det gamla betygssystemet?

      Jag går sista året i gymnasiet där jag läser sam/ekonomi. Jag funderar nu på om jag ska läsa vidare till universitet/högskola redan i år eller vänta ett år. Vad som gör mig väldigt stressad och oviss är att jag inte vet hur det nya betygssystemet kommer att påverka antagningen om jag väntar ett...

      Fråga: : Jag förstår din oro. Dessvärre så kan jag inte säga säkert hur det blir eftersom regering nu måste besluta om GY11-eleverna kommer söka i en egen urvalsgrupp. Mycket lutar åt att de får göra det... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga