Elev

    Hej Jag studerar på komvux och är 22 år gammal. Jag vill bli en tandhygienist och för att kunna bli det då måste jag ha både grund och särskilt behörigt. Om jag kommer att läsa de grundläggande behörigt och särskilt men ommakat saknar bara en kurs är det möjligt att börja högskolan? Jag läste redan samhälle 1b, historia 1b, matte 2b, engelska 5 och 6 och jag kommer att börja svenska som andra språk 2 och natur kunskap 1a1. Jag tänkte så här att om jag börjar sva 2 i höst och 3 i vår och natur 1a2då aka jag sakna natur 2 och för att kunna börja högskolan så jag måste ha natur 2 men jag måste vänta 1 år till bara för att kunna läsa en kurs! Finna det något förslag för att kunna sluta samtidigt de kurserna som jag behöver? MVH

    • Elev : Tack för att du svarar men kan du berätta lite om att vad är egentligen med grundläggande behörighet alltså vilka kurser måste jag läsa för att kunna få den?
    • Julia :

      Du behöver få ut Examensbevis. Allmänt, så finns det olika sätt att uppnå Grundläggande behörighet på, men för dig är det nog bara 3 möjliga: Examensbevis, Omdöme från en folkhögskola eller 3-årig arbetslivserfarenhet i kombination med ett antal godkända kurser (men då konkurrerar du endast i Högskoleprovs-gruppen, alltså du måste göra högskoleprovet). Jag ska skriva även ett nytt svar till dig.

    2 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Ziba,

    som obehörig, kan man tyvärr inte bli antagen till en högskoleutbildning. Du måste ha både grundläggande och särskild behörighet (alla kurser som krävs) för att kunna delta i konkurrensen om utbildningsplats på en höskoleutbildning. Prata med SYV på komvux; se vad hen kan föreslå - om du kan läsa snabbare och om du t.ex kan skaffa dig kunskaper genom självstudier och göra en eller flera prövningar.

    Tips!
    om du vill jobba med tandhälsa, så finns det utbildningar på andra ställen än högskola/universitet - t.ex inom yrkeshögskolan. Tandsköterska utbildar man sig genom en yrkeshögskoleutbildning. Det är lägre krav för att bli behörig till en yrkeshögskoleutbildning, jämfört med utbildning på högskolenivå. YH-utbildning är också kortare och då kan du börja arbeta snabbare.
    En yh-utbildning till tandsköterska är på ca tre terminer, lite längre än just 3 terminer (1,6 år) och det är cirka halva den tiden som det tar att läsa till en tandhygienist.
    Vill du kika på yh-utb.till tandsköterska - finner du dem på yhguiden.se/resultat?Education/tandsköterska.
    Med vänlig hälsning

    ANNA

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Ziba,
    i Sverge måste man till alla högskole-/universitetsutbildningar alltid ha den så kallade GRUNDLÄGGANDE BEHÖRIGHET. Den kan uppnås på olika sätt. 
    Du som är 22 år är för ung för att kunna uppnå den på andra sätt än genom EXAMENSBEVIS, Omdöme från en folkhögskola eller genom Reell kompetens/en annan väg.
    Om "en annan väg" var god läs info på antagning.se/sv/Det-har-galler-for-dig-som-gatt/En-annan-vag

    OBS! om man är grundläggande behörig endast genom Reell kompetens, så har man inget att konkurrera med (då meritvärde kan ej räknas ut på "ofullständiga" gymnasiebetyg). I så fall konkurrerar man endast i HP-urvalet; alltså måste ha ett giltigt resultat av högskoleprovet. 

    Omdöme från en folkhögskola
    På Allmänna kurser på folkhögskolorna kan man på 1-3 år få Omdöme om grundläggande behörighet. Med det konkurrerar man i BF-urvalsgruppen. 

    Om du läser på komvux nu, då läser du troligtvis - mot Examensbevis. Undrar om du har gjort planering tillsammans med SYV på komvux mot Examensbevis. Det rekommenderar jag att du gör. 


    Allmänna regler - som gäller för examensbevis från komvux
    2400 betygsatta gymnasiala poäng; av dem minst 2250 poäng Godkända kurser;
    betyg i idrott och hälsa 1 får ej ingå;
    Gymnasiearbete och Matematik 1, Svenska (eller SAS) 1 och Engelska 5 måste ingå med godkända betyg;
    Vill man ha högskoleförberedande examen, måste även svenska 2, 3 och engelska 6 ingå med godkända betyg. 
    Minst en kurs i samhällskunskap, historia och religionskunskap måste ingå.
    De övriga kurser i examensbeviset beror bland annat på vilket "program" examensbeviset är från. 

     

    Frågor och svar taggade med 'matematiker' (3 st.)

    • blivande elev universitet

      Börja programmet eller ta en paus?

      Hej! Nu skriver jag lite panikartat här då jag har en stressfylld situation just nu. Min utbildning börjar nästa vecka i en helt främmande stad, och efter problem med boende försvann den lilla tryggheten jag hade kring mina studier vilket nu har fått mig...

      Milla : : Hej,du är fortfarande mycket ung och det är inte nödvändigt för dig att bestämma dig i så ung ålder ang.vad du ska jobba med fram till pension. Börja med att läsa om yrken... Läs hela svaret
    • Martina

      Tips på utbildning?

      Vad finns det för jobb om man är en väldigt organiserad och ordningssam person, gillar att vara noggrann och logik, men inte riktigt tycker om att möta kunder/patienter? Jag vill studera på universitet. Har funderat på jurist, då jag är bra på...

      Milla : : Hej,du har i din fråga några bra förslag på yrken som du själv har tagit fram. Jag vill också tipsa dig om yrken som Matematiker, Aktuarie, Statistiker, Demograf samt Programmerare. Men jag... Läs hela svaret
    • Mevlut

      Matematiker, hur är det egentligen?

      Hej! Jag funderade lite på matematiker utbildningen. Vet ni hur mycket man ska ha i snitt för att komma in? Hur fungerar egentligen själva utbildningen? Hur mycket ska man få på högskoleprovet?

      Peter: : Hej Mevlut, vill du bli Matematiker (ha det som yrke)? eller vill du läsa matematik för att använda den till ngt. annat - bli t.ex lärare i matematik? Det finns även andra yrken - Statistiker,... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga