Astera 16 år

  Hej, efter sommaren börjar jag gymnasiet och har sökt in på praktiska gymnasiet Täby. Jag ska gå på en praktisk linje (hotell och turismprogrammet) men tänker göra lite extra kurser som ger mig högskolebehörighet. Jag bor inte i Täby just nu utan i Dalarna vilket gör att jag under gymnasietiden ska bo hos en familjevän som bor där i närheten. Dock kommer jag inte kunna bo där under längre än ett år vilket gör att jag behöver hitta ett boende till de två resterande åren. Eftersom att Praktiska gymnasiet finns på fler platser i landet har jag kommit fram till att om det behövs kan jag tänka mig att byta skola till praktiska gymnasiet Liljeholmen eller praktiska gymnasiet Västerås. Hur hittar man gymnasieboende eller bara någon plats att bo på? Vem kan man kontakta? Är väldigt tacksam för svar!

  1 Svar

  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Astera!
  Du ställer en svår fråga. Det finns ingen garanti på att hitta boende under studietiden - i det fallet som du beskriver. Det är vårdnadshavarnas ansvar fram tills du fyller 18år och sedan ditt eget. Dina vårdnadshavare kan bestämma att du ska bo hemma. Om de tillåter dig bo någonannanstans, då är det deras ansvar att ordna boende för dig (fram tills du blir myndig). Du och dina vårdnadshavare kan givetvis fråga på skolan där du ska läsa och på andra gymnasieskolor (dit du vill byta sen) om de har möjlighet att hjälpa till med boende. Annars så vänder man sig till hyresvärdar: både kommunala och privata. Det är dock få hyresvärdar som är villiga att skriva hyreskontrakt med villkor att en minderårig ska bo ensam (kontrakt skrivs i så fall med dina vårdnadshavare och det är de som ansvarar för ordning i bostaden mm). I de flesta fallen gymnasieelever inte bor hemma hos sina vårdnadshavare så bor de antingen på skolans internat eller hos släktingar eller hos vänner till familjen. Att en minderårig (icke-myndig) elev bor på egen hand i en egen bostad är mycket ovanligt.
  Jag är ledsen, men kan faktiskt inte ge dig några konkreta förslag på hur boendesituationen kan lösas utifrån de önskemål du har. :(
  *******
  I din fråga nämner du också att du vill läsa extrakurser för högskolebehörighet. Alla elever på alla yrkesprogram har rätt att läsa svenska 2 och 3 samt engelska 6; du behöver bara säga om det på din skola för att de kurserna ingår inte automatiskt in i studieplan på yrkesprogrammen.
  Just i HT ingår, dock, engelska 6 inom "programgemensamt" och är med det en obligatorisk kurs, och svenska 2 får på HT läsas som programfördjupning, vilket du kan se i Programplanen för HT. Du behöver i så fall välja läsa svenska 3 inom Individuellt val (eller som U-kurs/utökat program). Men för högskolebehörighet krävs ofta även kurser för Särskild behörighet (som är olika för olika högskoleutbildningar). Om du svarar med vilken högskoleutbildning du har planer att söka efter gymnasiet, kan jag hjälpa dig med information om vilka andra kurser du ska försöka läsa. Många ggr är det bra att läsa mer matte: matte 2a och sedan kanske också 3b.
  Jag vill också påminna om att det finns även andra former av eftergymnasial utbildning än högskola/universitet. En mycket populär skolform är Yrkeshögskola bl.a för att yrkeshögskoleutbildningar leder direkt till jobb; du får gärna kika på några exempel på yrkeshögskoleutbildningar:
  foretagsekonomiska-institutet/food-and-beverage-manager
  yrkesakademin/affarsutvecklare-besoksnaering
  yrgo-hogre-yrkesutbildning-goteborg/driftansvarig-hotell

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga