Zainab
    Hej! Jag läser samhäll- Beteendevetenskap. Under andra året på gymnasiet tog jag bort två kurser, Naturkunskap 2 och Matte 2b och jag har även F i Idrott och Hälsa 1. Nu ska jag börja tredje året. Finns det något sätt jag trots detta kan ta min gymnasieexamen sommaren 2020? Jag saknar bara 50 poäng. Kan jag göra prövning i Idrott eller i t.ex Engelska 7 under gymnasietiden?

    Tack på förhand!

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Zainab,
    om du fick F betyg i en kurs under din gymnasietid, har du rätt att göra Prövning i den kursen, men det går också ha F-betyg i idrotts-kursen i examensbeviset.
    Eng.7 borde du läsa, och inte göra prövning i. Men det är inte förbjudet för rektor på din skola att bevilja dig göra prövning, men det är inte din rättighet. Rektorn kan alltså, säga Nej.

    Betyg i matematik 2b måste ingå i examensbevis från Samhällsvet.programmet (gäller alla inriktningar).
    Naturkunskap 2 är en valbar kurs.
    Totalt sett, måste du - för att uppnå kraven för examensbevis uppnå minst 2500 poäng betygsatta kurser - av dem max 250 får vara F-poäng. Sedan är det också andra krav: t.ex måste du tvunget ha godända betyg i engelska 5 och 6 och i svenska 1, 2 och 3 samt i matematik 1 och i Gymnasiearbete.
    Du kan kika på den generella Programplanen för SA;

    - så måste "programstrukturen" se ut, för att eleven ska uppfylla kraven - på Gymnasiet- för exam.bevis från Samhällsvet.programmet.

    Om du inte uppnår kraven för examensbevis
    Då får du ett Studiebevis, som du kan ta till komvux och där göra planering mog examensbevis. Idrott och hälsa 1 får ej ingå i exam.bevis från Komvux; så den kursen behöver du i så fall inte tänka på.
    Du kan också söka till folkhögskolornas Allmänna kurser där du kan - på snabbast ett läsår - få ut Omdöme om grundläggande behörighet, med vilket man kan komma in på högskola&universitet.

    Om du får ut Studiebevis men vill ej komplettera på komvux eller på en folkhögskola, så kan du söka jobb eller så kan du söka till yrkeshögskoleutbildningar. Yrkeshögskola kräver inte (per automatik) att man just har examensbevis; det kan gå att komma i på yrkeshögskoleutbildningar med ett studiebevis.

    Frågor och svar taggade med 'läkemedelsindustri' (3 st.)

    • Shaima

      Vad kan en receptarie jobba med?

      Hej Jag är färdigutbildad receptarie och har jobbat några år på apotek men är trött på mitt jobb. Jag undrar vad mer man kan jobba med som receptarie? Jag vill jobba med nåt som analysering, medicintillverkning, vad som helst som inte...

      Mikael: : Hej! Frågan är om du vill studera vidare eller om du hellre vill få ett annat jobb på den utbildning som du redan nu har. Studera vidare, som Receptarie, kan du bland  annat  mot farmacie... Läs hela svaret
    • Linn

      Produktutveckling hudvård?

      Hej! Jag är utbildad hudterapeut. Är väldigt intresserad av hudvårds produkter och är nyfiken att se vad det finns för olika inriktingar när det kommer till produkt tillverkning. Jag vill inte skapa mitt egna märke, utan jag vill mer jobba i ett...

      Julia: : Hej Linn, Kika på yrke/läkemedelskemist Farmaceut är ett samlingsnamn för apotekare och receptarier. Arbetsuppgifterna kan vara likartade men eftersom apotekare har en mer omfattande utbildning (5 år... Läs hela svaret
    • Markus

      Produktionsteknik till design och produktutvecklings teknik?

      Går det att ändra från produktionsteknik till design och produkt utvecklings teknik i år 2? i så fall vad krävs? Om inte behöver jag gå om?

      Anna: : Alla kurser inom En av Inriktningar måste finnas med i Examensbeviset från gymnasiet. Vilka de inriktningskurserna är för olika inriktningar på teknikprogrammet kan du se i Programplanen för TE >>

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga