Fanny
    Jag bor utanför Västerås och vill gå en skola i Nyköping, Öknaskolan. Det skulle ta över 2,5 timme att åka till skolan och vill därför bo på internat. Har jag rätt att få inackorderingsbidrag? Vad är det i så fall som gäller för att kunna få det?

    1 Svar

    Liselotte SYV på GymnasieGuiden
    Hej Fanny,
    det verkar som att Öknaskolan http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/oknaskolan inte har Riksrekrytering, vilket innebär att elever från hela Sverige inte får ekonomisk hjälp för att få gå på den skolan.
    Du måste få reda på om din kommun har ingått samarbetsavtal med några Naturbruksgymnasier och i så fall vilka. Det är till dem NB programmen som du hänvisas att söka och du får ekonomisk hjälp för resor och/eller boende om du kommer in på en skola, som finns inom avtalsområde.
    Din kommun kan göra undantag och bevilja dig ekonomisk hjälp för att gå på en annan skola, som inte ingår i avtal. Du är inte myndig och det är därför även dina föräldrar som måste vara delaktiga och ni tillsammans kan ansöka hos din kommun. Ni beskriver då de skälen /orsaker/ till varför det är fördelaktigt för dig att läsa på just Öknaskolan. Oftast beviljar kommuner ekonomisk hjälp om eleven söker utbildning som inte finns inom avtalsområde (på de skolorna som elever hänvisas till att söka).
    Ni kan även höra med Öknaskolan om personal där känner till ngt. sätt för att underlätta för dig eller kan tipsa dig om hur du kan motivera när du ansöker hos din kommun.
    SYV på din skola och även Antagningskansliet.
    Om du är folkbokförd i Västerås, här är hemsida för ditt gymnasieval http://www.gymnasieantagning.vastmanland.se/Vland/Default.asp?page=auth/common/login.
    Här är kontaktuppgifter till Antagningskansliet:
    Gymnasieantagningen i Västerås
    Postadress:
    Stadshuset, E268
    721 87 Västerås
    Tel: 021-39 06 00
    [email protected]

    Du kan även vända dig till CSN med dina frågor. CSN skriver på sin sida att det är kommuner som står för ekonomisk hjälp för gymnasieelever, men "i vissa fall" kan man ha rätt till inackorderingstillägg från CSN.
    http://www.csn.se/komv-folkh-gymn/studiehjalp/hur-mycket-kan-du-fa/inackorderingstillagg.

    Jag råder dig att läsa på länken ovan /på CSN sida/. Kontakta ditt antagningskansli /kontaktuppgifter ovan/; prata med Studie- & yrkesvägledare på din skola.

    Jag skall se om jag kan få fram mer info- och i så fall återkommer jag.
    Mvh & lycka till!
    Liselotte SYV
    Liselotte

    Frågor och svar taggade med 'kognitionsvetenskap' (3 st.)

    • Hej

      Vägar efter kognitionsvetenskap?

      Hej! Under den senaste tiden har jag funderat på att läsa kognitionsvetenskap på Linköpings universitet. Det låter intressant, men inte utmanande för mig. Därför har jag funderat på civilingenjör. Vilka yrken eller vidare studier kan jag läsa efter kognitionsvetenskap? Eller ska jag satsa på...

      Julia: : Hej Alva!Med kandidatexamen i kognitionsvetenskap får man en bred och kvalificerad teoretisk kunskap om hur biologiska och maskinella system bearbetar och kommunicerar information. I en komplex och... Läs hela svaret
    • Vilsen

      Hur mycket matte det inom systemvetenskap och kognitiksvetenskap?

      Hej! Jag undrar hur mycket användning av matematik det är inom systemvetenskap och kognitionsvetenskap? Jag har sökt till båda på universitetsnivå och har behörighet men har kämpat mig igenom matematik 2A och alltid haft svårt för matte....

      Anna: : Hej Matilda,om du blir antagen till en viss utbildning då har du uppfyllt kraven för behörighet och har god chans att klara utbildningen (i annat fall lär du inte bli... Läs hela svaret
    • Elev

      Vilket grupp man hamnar?

      I vilket grupp man hamnar ( B1 eller B2) om man har gjort prövning under gymnasiem , inte efter?

      Mikael: : Hej, om prövning gjordes och betyg sattes senast samma datum som examensbevis blev utfärdat då är det inte en komplettering och du bör prövas i BI, direktgruppen.

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga