Sofie
    Hej!

    Till hösten 2018 vill jag söka till universitetet i Norrköping, men är osäker på om jag har en fullständig behörighet för att söka till programmet till att bli förskollärare.

    Nu i höst börjar jag mitt tredje år på gymnasiet där jag studerar på handels- och administrationsprogrammet. När jag har gått färdigt utbildningen på gymnasist, har jag då behörighet till att söka förskollärar-programmet?
    Om inte, vilka kurser är det jag saknar och om jag saknar några kurser, hinner jag läsa upp dessa på komvux innan terminens start?

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Sofie,

    du skriver inte vilka valbara kurser som du valde att läsa på din utbildning på HA-programmet.

    Var god se i programplanen för HA>> längre ner står det vilka kurser som man behöver välja till för att få Grundläggande behörighet till högskolestudier.

    Grundläggande behörighet måste man ha, oavsett vilken högskoleutbildning man vill komma in på.

    För särskild behörighet till förskollärarprogrammet för att kunna få examen som Förskollärare är det godkända betyg i följande kurser du behöver skaffa dig - Naturkunskap 1b (alt Naturkunskap 1a1+1a2) och i Samhällskunskap 1b (alt Samhällskunskap 1a1+1a2).

    Det är Naturkunskap 1a1 och Samhällskunskap 1a1 som läses som obligatoriska på HA-programmet. Du behöver komplettera med 1a2-kurserna /en kurs i vardera ämnet Naturkunskap och Samhällskunskap/.

    Jag vet inte om du hinner läsa alla de kurser som du behöver under åk3 på gymnasiet. Prata med SYV på din skola och försök få in de kurser in i din studieplan.

    Beroende på vilka kurser du hinner läsa på gymnasiet, innan du får ditt examensbevis; blir det fler eller färre kurser att komplettera med.

     

    Att hinna komplettera efter gymnasiet och innan nästkommande höstterminen är tyvärr inte möjligt; eftersom sista dag att kunna komplettera med betyg när man söker till högskola ligger endast ett par veckor efter "studenten". I år var det 21 juni 2017 som var sista dag att komplettera. Exakt vilket datum det blir nästa år, är ännu inte bestämt - kommer att publiceras på https://antagning.se/sv/Hur-du-anmaler-dig-och-haller-koll/Viktiga-datum

    Om du på gymnasiet inte blir behörig, kan du komplettera antingen på komvux eller på en folkhögskola eller skaffa dig kunskaper genom självstudier och göra prövnignar.

    Alla de kurser som inte är obligatoriska på ditt gymnasieprogram och som du behöver få godkända betyg i: svenska 2 och 3; engelska 6 och natur- och samhällskunskap 1a2 - kan du hinna läsa på en termin på komvux. Det är sammanlagt 400 gymnasiala poäng, som kan läsas på heltid på 20 veckor.

    Hoppas mitt svar blir till hjälp!

    ANNA

    Frågor och svar taggade med '#bii' (2 st.)

    • Zun

      Vad krävs för att söka med BII?

      Jag har tagit studenten och tror jag ska börja plugga nästa höst. Jag vill gärna bli civilingenjör men för att öka mina chanser vill jag även söka med BII och högskoleprovet. Vad krävs för att jag ska kunna söka med BII?...

      Milla : : Hej,den realistiska lösningen ser jag för dig genom Prövningar - eller i alla fall En prövning, t.ex prövning i matematik 1a. Trots att du i ditt examensbevis har "över godkänt"... Läs hela svaret
    • Erik

      BI och BII, blir jag antagen i båda även om kompletteringen går dålig?

      Hej! Har suttit och stressat på natten med ångest om jag ska komplettera för att garantera en plats i både BI och BII urvalsgrupper, men jag vet inte hur det funkar riktigt. Jag kommer in på den kurs jag vill med hästlängder från 2019 och neråt men inte 2020 men jag kvalar för gruppen BII med...

      Anna: : Hej Erik,om du skaffar dig ett högre betyg i någon av gymnasiala kurserna som räknas in (eller betyget i kursen som ger dig meritpoäng), alltså om du på... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga