Ddaedy
    Hej kan ni rabbla upp massor av jobb där man tjänar 29000+ och som inte kräver A i alla ämnen tack har ingen aning vad jag ska göra efter gymnasiet . Samhälls linjen tack och andra jobb som inte kräver matte 3 tack så alla linjer egentligen men som man kan göra även nu när man går Sam linjen

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV
    Hejsan!
    Att få arbete direkt efter Samhällsvetenskapsprogrammet är på dagens arbetsmarknaden inte lätt.
    Du kan söka följande jobb direkt efter gymnasiet:
    handläggare på Försäkringskassan
    säljare (per telefon eller i butik)
    administratör
    men att få lön 29 000+ för de jobben utan lång arbetslivserfarenhet blir svårt.

    Tanken är att man, efter att ha gått ett högskoleförberedande program, läser vidare och det är en mängd olika utbildningar som finns på högskola www.studera.nu och på yrkeshögskola www.yhguiden.se som du blir behörig att söka: socionom, journalist, psykolog, polis, copywriter, statsvetare, redaktör, lärare.

    Exempelvis - lärare och med lärarutbildningen kan du senare söka Rektors tjänster. Då tjänar man 29 000+ som Rektor, alltså.
    Med utbildningen Studie- & yrkesvägledare kan man senare också söka jobbet som biträdande rektor eller rektor på en grundskola eller på en gymnasieskola.

    Efter samhällsvetenskapsprogrammet kan du söka studier som leder till att du blir Informatör, Kommunikatör, Jurist, Kulturvetare, Sjuksköterska (för behörighet till Sjuksköterska behöver du läsa Naturkunskap 2).
    T.ex som sjuksköterska kan man läsa påbyggnad och bli specialistsjuksköterska och då kommer du att ha lön 29000+ (ingångslön för sjuksköterska idag ligger på ca 24 000 kr i genomsnitt men det finns exempel när folk får ganska mycket mer eller mindre i ingångslön). Sedan förekommer det exempel att en sjuksköterska kan få två tusen kr per vecka i Bonus för att avstå från semester under sommarmånaderna - och för jour eller nattarbete får man OB-tillägg (OB står för Obekväm-tid). Så en "vanlig sjuksköterska" utan påbyggnadsutbildningar kan få ut 29000+ även under sina första år i yrket. Det finns exempel på det.

    Ang. löner så är det annars jättesvårt att svara - för att det är individuellt lönesättning och varierar mycket i olika delar av landet samt mellan personerna även på en och samma arbetsplats.
    I Stockholm är det högre löner än i övriga landet men det är också dyrare att leva och bo. I Norra Norrland kan man också få högre lön och bonus för att man flyttar dit men vissa utgifter blir större - t.ex. kostnaden för bensin (det är stora avstånd) och så måste man bekosta körkortet själv och utan bil kan det vara i vissa fall omöjligt att komma till arbete då bussar kanske inte går alls dit man ska eller så går en buss en gång om dagen.
    På en liten ort kanske man tjänar 5 000 mindre för samma arbete men då är det ganska mycket billigare att leva och bo där.

    Tips: tänk på möjligheten att starta eget och bli din egen arbetsgivare. För inspiration och tips läs på
    http://www.framtid.se/profession/egen-foretagare/
    http://www.framtid.se/starta-eget-tips-fran-bazaren/
    http://www.framtid.se/vaga-starta-eget-foretag/

    Titta igenom yrkena på http://www.framtid.se/professions/ och se om du "fastnar" för något av dem.
    Upptäcker du att du inte blir behörig till din "drömutbildning" under gymnasiet, kan du söka till Stockholm för att komplettera och söka vidarestudier sedan.

    Hoppas mitt svar blir till hjälp för dig!
    Bästa hälsningar och lycka till!
    Milla SYV
    Studie- och yrkesvägledare
    Läs även på http://www.gymnasieguiden.se/informeras/efter-gymnasiet om vilka möjligheter som finns efter gymnasiet. Kanske finner du något intressant för dig där. Jag håller tummarna för dig!
    Hej igen!
    Vad "poängen" blir till olika utbildningar i framtiden är det ingen som vet.
    Antal platser på utbildningen ställs mot de sökande med deras betyg - som söker just den utbildningen just den terminen och just på den orten. Även bostadssituationen påverkar. T.ex är det mycket svårt att hitta bostad i t.ex Stockholm, Uppsala, Lund och Göteborg. Blir det lättare (om t.ex. fler studentbostäder byggs) då kommer "poängen" gå upp - för att flera personer från andra delar av Sverige kommer att söka.
    Blir det ännu svårare att hitta bostad på de orter, kan "poängen" mycket väl gå ner - då avstår folk från att söka utbildningar då de vet att de ändå inte kan läsa där för de har ingenstans att bo.

    Jag har ett förslag på Socionom, en utbildning som finns på många orter och som är mycket "bred" på så sätt att man kan jobba på väldigt många olika ställen: som kurator på en skola, som socialsekreterare på ett socialkontor (Socialtjänsten i kommunen), i olika projekt och som Behandlare (för personer med olika sortens "problem" - missbruk, kriminalitet, svåra livskriser mm.)
    Det finns en mängd påbyggnadsutbildningar man kan gå efter Socionom och bli t.ex. Terapeut eller Familjebehandlare. Man kan efter några år i yrket söka tjänster som Enhetschef inom Socialtjänsten "på kommunen", som man brukar säga.
    En enhetschef får definitivt lön på över 30 000 kr/månaden.
    Se utbildningarna till Socionom på http://jamforutbildning.studera.nu/sok-jamfor?fritext=socionom&typ=3
    och behörighet är: grundläggande + matte 2 samt samhällskunskap 1b.
    Det krävs, alltså, inte matte 3. Ang. "poängen" - om du är beredd att söka utbildningar över hela Sverige och flytta dit där du får utbildningsplats, så är chansen större att komma in.

    Ett råd: gör högskoleprovet. Om du får "dålig" (låg) resultat på HP, gör det inget. Det förstör inget för att hp-resultat räknas INTE ihop med dina betyg. Men HP kan ge dig en plats på en högskoleutbildning. Kostar 450 kr för varje gång man anmäler sig till högskoleprovet. Har du råd, så tycker jag definitivt du bör anmäla dig till HP. SISTA DAG ÄR IDAG, 15 sept - till högskoleprovet 24 oktober.
    Nästa tillfälle blir till våren: provdag 9 april & sista ansökn.dag 15 februari. Här https://www.hogskoleprov.nu gör du anmälan till högskoleprovet.






    • : Hej jag tänkte mer på efter gymnasie utbildningen vilka högskole utbildningar man kan studera till efteråt som man kan oavsett linje med 29k+ lön och utan matte 3+ alltså
    • : Om du kunde rabbla några , mäklare såg jag också men det är väl matte 3? Eller det spelar ingen roll om matte 3 är med men isåfall något där poängen är lägre eftersom matten förstör mycket för mig
    • Milla : Mäklare - utbildning kräver Matte 3, tyvärr. Och utbildning till Mäklare är mycket populär och "poängen" blir därför högre. Jag skriver också ett utökat svar till dig.
    • : När jag säger höga menar jag 19 poäng +
    • : Eller 20 kanske
    • Milla : Läs mitt utökade svar - ovan! :)
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'gymnasiala kurser' (9 st.)

    • Emily

      Hur påverkar distanskurser mina jämförelsepoäng?

      Hej! Jag hade tänkt läsa några gymnasiala distanskurser från hermods (skrivkurs samt film och tvkunskap). Det är inget jag behöver för behörighet eller liknande utan mest att det verkar roligt och intressant. I och med detta tänker jag att betyg inte är viktigt, utan att det räcker med att...

      Julia: : Hej Emily!om du på gymnasiet (i slutet av år 3) får ut examensbevis, då spelar det ingen roll vilka betyg i gymnasiala kurser du får när du läser inom... Läs hela svaret
    • Anders

      Vuxenutbildning vs arbetsmarknadsutbildning?

      Om man går en arbetsmarknadsutbildning via Arbetsförmedlingen till till exempel kock eller snickare kan man använda kurserna som man har läst till en yrkesförberedande gymnasieexamen?

      SYV-besökare: : En mycket intressant fråga! Har inte fått den förut. Kan faktiskt inte svara på det. Tror det beror på det exakta innehållet i den arbetsmarknadsutbildningen: om det ingår... Läs hela svaret
    • Sandra

      Det här med ämnen och sen en siffra efter?

      Vi har inte pratat om gymnasiet än i skolan, så jag sökte upp mycket själv. Jag förstår det mesta men det här med engelska 5 och 6, samhällskunskap 1b och 2 osv.. Vad betyder det och vilka av de ska man välja? Är engelska 5 lättare eller svårare än engelska 6? Varför ger båda 100 poäng om de...

      Anna: : Hej Sandra,Engelska 5 är en Obligatorisk kurs på alla nationella svenska gymnasieprogram.Engelska 6 är en Obligatorisk kurs på alla Högskoleförberedande nationella svenska program.... Läs hela svaret
    • Nora

      Varför är 50p kurser bra?

      Hej! Jag studerar på komvux just nu och undrar varför 50p kurser är bra? Hur räknas 50 p kurser i meritpoäng, om man tex får B i två 50 p kuser? Slås de ihop till en och samma kurs?

      Milla : : Hej Nora,för att uppnå kraven för Examensbevis på komvux behöver man uppnå 2400 betygsatta poäng. Av dem får max 150 p. vara betygsatta med F. 50-poängskurser är varken sig... Läs hela svaret
    • edvin

      lägga till ämnen i 2an och 3an i bygg?

      hej det är så att jag går bygg och vill senare runt 25 års åldern bli polis. det jag ska ta med mig i åk2 är historia1a2, samhälle 1a2 som inviduellt val samt svenska 2 som utökad kurs. åk 3 är eng 6 som inviduellt val och svenska 3 utökad kurs. Efter det är jag behörig till att söka in till...

      Anna: : hej Edvin, jag antar att du Iäser som IärIng>> Om man Iäser som IärIing är det Yrkeskurserna som man Iär sig på arbetspIatsen, och de "vanIiga" ämnen Iäser man i... Läs hela svaret
    • Mai Ly

      Räcker det med betyg E för att söka till högskola/universitet?

      Hej! Jag studerar på gymnasiet kurser i komvux just nu. Jag vill studera vidare till lärare och undrar om det räcker med E betyg för att kunna komma in i högskolan eller universitet? Tack.

      Milla : : Hej Mai Ly! Om du får betyg E blir du Behörig att söka utbildningar på högskola/universitet och bl a ska kunna söka till lärare. Sedan, om konkurrensen... Läs hela svaret
    • Marcus

      Elektriker vad krävs?

      Hej de här kurserna har jag läst, vad mer krävs för att börja som elektriker lärling? Elkompetens A och B Ellära A och B Växelström trefas

      Mikael: : Har du gittat ett företag som vill ta in dig som individuell lärling (vuxen lärling)? Oavsett kurserna, måste du hitta ett intresserad företag och då säger de på företaget till dig vad de vill att du har för betyg. Med vänlig hälsning, Mikael syv
    • mansoora

      gymnasie kurser?

      hur lång tid tar att man slutar en kurs på gymnasiet?

      Anna: : Hej Mansoora! De flesta av gymnasiala kurser är på 100 gymnasiepoäng = 100 undervisningstimmar. Om man skulle läsa en sådan kurs på heltid, dvs skulle enbart läsa till exempel Engelska 5 och inga andra kurser samtidigt, skulle det ta fem... Läs hela svaret
    • Hanna

      Vad är skillnaden?

      Hej! Jag ska välja till gymnasiet nu i år och blir verkligen jätte förvirrad av alla olika kurser, som t.ex Matte 1b, Matte 2, Engelska 7 osv. Förstår verkligen ingenting. Vad är skillnaden och hur många olika kurser finns det egentligen? Samma sak med meritpoäng på gymnasiet, får man det...

      Milla : : Hej Hanna! Jag förstår att det är mycket info och kan vara ganska förvirrande med alla begrepp som "meritpoäng" och många med dig undrar vad är skillnad på Matte 1a, 1b och 1c? Det finns väldigt många olika kurser inom gymnasiet... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga