Alaau
    Jag vill bli el ingenjör, jag läser nu el och energi program, jag fick godkänd i engelska 6 och snart kommer jag läsa svenska 3. Hur kan jag läsa vidare i högskolan med elingenjör och inte yrkehögskolan. Är det möjligt?

    2 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej! Kommer du läsa år 3 på gymnasiet läsåret 2019-20?

    i så fall får du kika på utbud av högskoleutbildningar på www.studera.nu från 15 mars 2020.

    • : Ja det ska jag göra 19-20
    • : Tack!
    • Mikael : Gemensam hemsida för de svenska högskolor/universitet är www.studera.nu - många gånger kan man se kommande utbildningar med lång framförhållning, men fullständigt utbildningsutbud kommer finnas till den dagen anmälningsperiod börjar och det är 15mars2020, om man söker till Höstterminen 2020. Dock vet man redan nu att civilingenjörs- och högskoleingenjörsprogrammet kräver alltid Matematik4, Fysik2 och inom kemi - lägst 1 (kan till vissa utbildningar krävas även kemi2).
    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Alaau,

    om du på gymnasiet läser El- och energiprogrammet, då gissar jag på att du inte läser fysik1a och 2; kemi1 och matematik upp till och med matematik 4 och de kurserna (godkända betyg i dem) krävs för Särskild behörighet till civilingenjörsprogrammen och högskoleintenjörsprogrammen.
    Därför måste du Komplettera för behörighet;
    det går att göra genom
    - studier på komvux;
    - studier på folkhögskolorna;
    - basår på högskolor/universitet;
    - självstudier + prövningar.

    Vänligen
    Julia syv

    Frågor och svar taggade med 'IB-kurser' (1 st.)

    • Jonatan

      Komplettera gymnasiebetyg med gymnasiekurser i Finland?

      Jag har ett slutbetyg från år 2005 och önskar komplettera det här betyget med samtliga naturvetenskapliga kurser som krävs för att få områdesbehörighet 13/A13. Jag vill så småningom kunna söka in till läkare/tandläkare. Mitt "bekymmer" är att jag nuförtiden bor i Finland och också är folkbokförd...

      Anna: : Hej Jonatan, vilka kurser som i Finland motsvarar svenska kurser på gymnasial nivå, vet jag tyvärr inte. Kika på Den finske uddannelsesstyrelse og i artiklen om... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga