Moa

    Hej! Jag har under 5 månader varit sjukskriven 100% pga depression och ångest. Jag har tappat all studiemotivation och då jag mår lite bättre nu vill jag börja jobba istället. Jag läser Hotell & Turismutbildning, sista året, så det är bara några få månader kvar till studenten. Eftersom att jag har varit hemma så mycket har jag hamnat väldigt långt efter. Jag undrar om det är möjligt att hoppa av, börja jobba och sedan när jag känner mig redo om några/något år eller så, läsa ihop poängen som behövs för att ta en gymnasieexamen? Vilka ställen är då bra att plugga på? Komvux, folkhögskola eller på distans? Jag hade gärna föredragit distans, men kan inte så mycket om något av detta. Tacksam för svar!

    • Milla : Vet du att du kommer få jobb inom kort? Har du arbetslivserfarenhet sedan innan ?
    • : Jag har praktiserat på väldigt många olika arbetsplatser samt haft ett antal sommarjobb. Jag håller för tillfället på att söka jobb.
    • Milla : Var god läs mitt svar, nedan.

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej! Mitt råd till dig blir att du får jobb innan du hoppar av skolan. Ännu bättre om du testar jobba i ett par veckor (upp till en månad) och bestämmer sen om du hoppar av skolan. 
    Det finns många fördelar på gymnasiet som ej finns när man läser på komvux eller på en folkhögskola.... bl.a gratis läroböcker, lunch och åkkort men också garanti på att få plats på kurserna. På komvux kommer du söka separat till varje kurs och kanske inte kommer in på alla ... det är konkurrens till komvux och till folkhögskolor, går inte på förhand veta om du får studieplats. Både komvux och folkhögskola kan ha distansupplägg men går, som sagt, inte på förhand säga om du får plats. 
    Förlängd studiegång och jobba vid sidan av gymnasiet?- fundera över den lösningen...

    Studie- och yrkesvägledare

    Det händer inte så sällan att ungdomar ångrar avhopp från gymnasiet och från det året man fyller 20 år blir det för sent att ångra dig, utan det blir då söka till komvux eller folkhögskola... undgomar blir ofta förvånade att de får bekosta resor till studier, mat under skoldagen och böckerna; de klagar också på att få för lite stöd från personal på komvux... och vill tillbaka till gymnasiet men pga åldern ej kan bli antagna till gymnasiet, de frågar då:”varför har ingen förvarnat mig om att villkoren är så pass mindre fördelaktiga utanför gymnasiet?”

    • : Tack för svaret! Jag är oerhört skoltrött och vill bara ge mig ut i arbetsmarknaden, för att sedan läsa vidare om några år.
    • Milla : Du är myndig och får bestämma själv om du studerar, jobbar eller gör ngt annat. Lycka till!

    Frågor och svar taggade med '#chalmers' (3 st.)

    • Teknik_N

      Vad krävs för Industriell ekonomi på Chalmers?

      Hej! Jag går teknik och har börjat planera inför högskolan. Vilka ämnen krävs för att man ska kunna komma in på industriell ekonomi på Chalmers? På antagning.se tolkar jag att det står att man endast behöver grundläggande behörighet, Matematik 4, Fysik 2, Kemi 1 och Engelska 6 men jag har talat...

      Milla : : Hejsan!den Utbildning du är intresserad av: se chalmers.se/utbildning/hitta-program/industriell-ekonomi-civilingenjor, visar följande behörighetskrav: Grundläggande behörighet +... Läs hela svaret
    • Fernandes

      Söka till matematik 3b istället för 3C?

      Hej jag gick ut gymnasiet med ett matematik 2C, men för att söka till sjökapten hos Chalmers så behöver man matematik 3b/3c. Min fråga är då, kan jag söka till komvux och läsa matematik 3b även om jag har från tidigare ett godkänt 1C och 2C?

      Liselotte: : Hej!jo, du fick rätt svar i kommentaren från Brendan (se kommentar till din fråga).MvhL.
    • Lisa

      Vad för tekniskt program bör jag välja?

      Hej! Jag tar studenten från Ekonomprogrammet nu i år men har tänkt att plugga vidare inom teknik/IT. Jag har sökt till Systemvetenskap till hösten men har också tankar om att försöka skaffa behörighet till ingenjörs utb. Datateknik eller Datavetenskap. Vilket jag inte vet hur jag vill göra just...

      SYV-besökare: : Hej Lisa,det brukar finnas rätt mycket information på utbildningarnas egna webbplatser. Många utbildningar har också studerandeambassadörer. Det finns även studievägledare... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga