Alice
    Hej!
    Jag har funderat lite.
    Jag har 3 drömjobb;
    Journalist helst inom mode och skönhet.
    Något med handel.
    Något med turism.
    Grejen är att jag vill alla lika mycket.
    Det finns ytterligare en hake...
    ...jag hatar matte, det är bland det värsta jag vet. Jag vet att man måste läsa matte men jag håller mig gärna på en låg nivå.
    Har pratat med SYV på min skola och enligt henne bör man gå Samhäll om man vill bli journalist. Så min första fråga är, gäller det om man vill vara modejournalist?
    Min andra fråga är, är Handel och Hotell programmet "dåliga" program, eftersom det inte är högskoleförberedande?
    Min tredje fråga, hur komplicerat är det om man går t.ex. Hotell/Turism och vill få behörighet till högskolan?
    Tacksam för svar :)

    2 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV
    Hej Alice,
    det finns olika utbildningar till Journalist, som kan ha olika behörighetskrav t.ex. till de här utbildningarna http://www.ltu.se/edu/program/FKJOG/FKJOG-Journalistik-i-nya-medier-1.76712?termin=H14 och http://lnu.se/utbildning/program/MGJOM#semester_20142
    är behörighet: Grundläggande behörighet + Samhällskunskap 1b.

    Till den här utbildningen http://sisu.it.su.se/search/info/HJOOK är behörighet Grundläggande beh.+ Samhällskunskap 1b och Historia 1b.
    Till den här http://www.miun.se/utbildning/Program/medier-och-design/bildjournalistik/om-programmet krävs det, förutom Grundläggande behörighet, även Engelska 6 och Samhällskunskap 1b.

    Det finns Yrkeshögskoleutbildningar som kan vara av intresse för dig, t.ex.: http://www.yhguiden.se/utbildning/medieinstitutet/webbkommunikator-sociala-medier
    (behörighet: Gymnasieexamen, Engelska 6, Svenska 2, Matematik 1 och 2 års arbetslivserfarenhet alt. 1 års erfarenhet inom rätt bransch).
    Fler YH utbildningar inom samma område: http://www.yhguiden.se/utbildning/yrkeshogskola-halsingland-bollnas-kommun-hogskoleenheten/kulturkommunikator
    http://www.yhguiden.se/utbildning/gtv-gamley/tv-produktionsspecialist1

    Se även om de här utbildningarna kan vara av intresse för dig /med tanke på att du är intresserad av Hotell/turism programmet:
    http://www.yhguiden.se/utbildning/yrkesakademin/trac-diplomerad-resekonsult
    http://www.yhguiden.se/utbildning/tec-travel-educational-center/internationell-reseagent-inkommande-turism
    http://www.yhguiden.se/utbildning/uddevalla-vuxenutbildning/trac-diplomerad-resekonsult2
    http://www.yhguiden.se/utbildning/campus-varberg/turism-och-destinationsutvecklare.

    Om du på Hotell/turism programmet vill bli behörig till att läsa på högskola /vilket du inte alltid behöver för att jobba som journalist, för att du kan läsa på en Yrkeshögskola, se utbud på www.yhguiden.se/, då lägger man till följande kurser: Svenska /alt. Svenska som andra språk/ 2 och 3 - inom Individuellt val.
    200 p. inom Individuellt val måste alla gymnasieelever läsa och dina 200 p. blir i så fall - kurser i Svenska. Då blir du behörig att söka till högskola/Universitet - till de utbildningarna som bara kräver Grundläggande behörighet. För Särskild behörighet (som är olika till olika utbildningar) måste du kanske lägga till fler kurser eller komplettera på komvux efter gymnasiet.

    Du skriver att du är inte så förtjust i Matematik. Hjälp med Matte kan du få på www.mattecentrum.se.

    Om du vill välja gymnasieprogram med minst obligatorisk matte - så är det alla yrkesförberedande program och bland de högskoleförberedande är det Humanistiska och Estetiska programmen där bara en mattekurs /Matematik 1b/ läses som obligatorisk.

    Jag undrar om du vill titta lite närmare på http://www.gymnasieguiden.se/program/ES/estetik-och-media. Med tanke på att du vill läsa så lite matte som möjligt och är intresserad av journalistik och mode, kanske är Estetiska programmet /inriktning Estetik&Media/ - ett bra alternativ för dig.

    Inom programfördjupningen på Estetiska programmet skulle du kunna läsa kurser: Journalistik, reklam&information 1 och 2; Medier, samhälle&kommunikation 1 och 2; Skrivande.

    Jag vet inte var i landet du bor och kan därför inte tipsa dig om skolor, som ligger nära dig. Du kan själv på http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium?view=list söka efter lämpliga skolor, i skolornas presentation ser du när de har öppet hus, vilka program och inriktningar samt ev. profiler de har, skolans adress & ev.även länk till skolans Facebooksida.

    Den här skolan http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/tumba-gymnasium erbjuder Riksrekrytering på ES /Estetik&media/, dvs elever från hela landet kan söka.
    Den här skolan http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/lbs-kreativa-gymnasiet-goeteborg erbjuder profil "Journalistik/design" på ES.
    Den här - http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/nti-gymnasiet-goteborg-sodra-hamngatan - erbjuder profil "Pressjournalistik" på SA och har även ES på skolan. Det är en friskola med Riksintag. Elever från hela landet får söka men det kan innebära praktiska hinder.

    Jag vet inte var du bor och vet inte om du vill eller kan flytta för att gå gymnasiet eller hur långt du kan pendla. Om du uppger var du bor och om du kan tänka dig att flytta eller pendla långt - kan jag ge dig bättre tips på passande skolor.

    Hoppas mitt svar blir till hjälp för dig i din studieplanering!
    Bästa hälsningar
    Anna SYV


    • : Jag bor i Stockholm. Jag kommer inte kunna flytta och kan tänka mig max 1h restid.
    • Liselotte : Jag kommer att svara på din kommentar nu! *L* Se mitt svar inom kort.
    Liselotte SYV på GymnasieGuiden
    Hej Alice, jag hittade 100 gymnasieskolor i Stockholm, alla deras presentationer finns på http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium?query=&program=&variant=&school_type=&view=list&county=Stockholms+län&municipality_id=18&office_id=.
    Om du vill läsa så lite matte som möjligt, så är det Yrkesförberedande program (där det läses Matte 1a som en obligatorisk kurs men ej mer) eller av de Högskoleförberedande - Humanistiska och Estetiska /där man läser Matte 1b som en obligatorisk kurs men ej mer/.
    På Hotell/Turism har du rätt att få Grundläggande behörighet /det har alla elever som går yrkesförberedande program, men du måste säga till om det till SYV på skolan, när du börjar/.
    Det kan vara smart av dig att välja i första hand en skola som erbjuder alla de program som du är intresserad av, t.ex. http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/design-construction-college-stockholm som har Hotell, Handel, Estetiska och Samhällsvetenskapsprogrammet - för att även när man läser ett visst program, kan man läsa några kurser ur ett annat program. 200 poäng Individuellt val läser alla gymnasieelever och om behöriga lärare finns på skolan och kurserna är igång - ur ett annat program, kan du kanske läsa dem. Fråga även om du skulle kunna läsa en utökad kurs eller två st. Om du vill och får läsa utökade kurser, t.ex. 200 p. så blir det ihop med Individ.val - 400 poäng, som motsvarar heltidsstudier under en hel termin - på så sätt kan du få en sjätte del av din gymnasieutbildning på "ett annat program" och få med de kurserna i din gymnasieexamen.
    Jag skall tänka lite till och sätter ihop ett par förslag på hur du skulle kunna kombinera kurserna så att du får den gymnasieutbildning som blir optimal för dig.
    Jag återkommer!
    Mvh
    Liselotte SYV
    Liselotte
    Hej igen,
    i din situation när du har många och ganska varierande intressen /vilket är jättebra men även ställer dig mitt i "valet och kvalet" - då du dras åt olika håll... / måste du bestämma dig om du vill välja någon eftergymnasial utbildning som du vill bli behörig under gymnasiet och i så fall väljer gymnasieprogram och tillvalskurser utifrån vetskap om vilka kurser du behöver läsa på gymnasiet /vilka behörighetskrav som ställs på den eftergymnasiala utbildningen/
    eller
    så väljer du ngt. att läsa på gymnasiet, som känns roligt och utvecklande och sedan - i fall du behöver komplettera, gör det på komvux (oftast går det att komplettera under max ett läsår).

    Om du väljer den första varianten, bör du hitta en eftergymnasial utbildning som du vill satsa på.
    *** *** ***
    Om du väljer den andra vägen, behöver du titta på olika skolor, program och inriktningar, gå på öppna hus, besöka gymnasiemässan i Älvsjön som äger rum 20-22 november och här nere skall jag försöka ge dig lite mer hjälp:
    för att kombinera dina olika intressen- för journalistik, mode, hotell/turism och handel kan du gå olika program.
    Om du kommer att gå ett yrkesförberedande program, som t.ex. Handel/Administration eller Hotell/Turism - lägg till kurser för Grundläggande behörighet /när ni gör Studieplan för dig när du börjar på gymnasiet/.
    Om du går Handel/Administration, kan du inom Programfördjupningen välja t.ex. följande kurser: Eventteknik, Entreprenörskap & företagande och Retorik.
    Om du går Hotell/Turism, kan du inom Programfördjupningen välja en kurs Aktiviteter & upplevelser.
    På Estetiska programmet, som är högskoleförberedande och du behöver därför inte lägga till kurser för Grundläggande behörighet, kan du välja många roliga och nyttiga kurser, t.ex.
    Skrivande
    Entreprenörskap
    Mental träning
    Film och TV kunskap
    Kultur och idéhistoria
    Journalistik, reklam & kommunikation
    Textkommunikation.

    SYV på din skola, som svarade att det är bra att gå Samhällsvetenskapsprogrammet i fall man siktar på att bli journalist i framtiden, är alldeles rätt. Dock, med tanke på att du vill läsa så lite Matte som möjligt, skulle jag föreslå titta lite närmare på Estetiska och på Humanistiska programmet, där det läses minst matte av alla högskoleförberedande program. För dig som vill bli journalist, kan inriktning Kultur på HU vara ganska passande, där du kommer att läsa Kultur och idéhistoria, Samtida kulturuttryck, Psykologi och Filosofi. Inom Programfördjupningen på HU kan du till exempel välja följande kurser:
    Skrivande
    Visuell kommunikation
    Ungdomskulturer
    Medier, samhälle och kommunikation
    Estetisk kommunikation
    Bildteori
    Entreprenörskap.

    Den här skolan http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/jensen-gymnasium-norra har profil Journalistik på Samhällsvetenskapsprogrammet.

    Här http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/lbs-kreativa-gymnasiet-stockholm finns det profil Journalistik på Estetiska /estetik & media/.

    Profil "Stylist" på Hantverksprogrammet erbjuds det bl a på den här skolan: http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/odenplansgymnasiet

    Tips på eftergymnasiala utbildningar på en yrkeshögskola: http://www.yhguiden.se/utbildning/tec-travel-educational-center/internationell-reseagent-inkommande-turism
    http://www.yhguiden.se/utbildning/campus-varberg/turism-och-destinationsutvecklare
    http://www.yhguiden.se/utbildning/frans-schartaus-handelsinstitut/hotel-management1
    http://www.yhguiden.se/utbildning/frans-schartaus-handelsinstitut/projektledning-incoming-tourism-and-event
    http://www.yhguiden.se/utbildning/yrkeshogskolan-i-landskrona/eventkoordinator
    http://www.yhguiden.se/utbildning/scandinavian-college-of-travel-tourism/skandinaviska-reseproducentutbildningen
    http://www.yhguiden.se/utbildning/goteborgs-stad-utbildning/event-marketing-management
    http://www.yhguiden.se/utbildning/akademi-bastad-yrkeshogskola/kvalificerad-koordinator-specialisering-turism-och-service

    Bästa hälsningar och lycka till! Liselotte SYV
    • Liselotte : Jag skriver ett utökat svar till dig nu.

    Frågor och svar taggade med 'frågeställning' (10 st.)

    • Hugo

      Gymnasiearbetet - Vad för frågeställningar?

      Hejsan, mitt namn är Hugo och jag går tredje året på gymnasiet. Jag har redan valt ämne till gymnasiearbetet men har fastnat lite när det kommer till självaste frågeställningarna. Jag kommer att skriva om "Mäns våld mot kvinnor i nära relationer" men jag har inte riktigt kommit på en bra...

      Anna: : Hej Hugo!när man väljer tema och frågeställningar till Gymnasiearbete (GA) är det viktigt att veta vilket program och inriktning du läser - för att temat och... Läs hela svaret
    • Omar

      Gymnasiearbete?

      Hej! Jag går i el och energi programmet med inriktning dator och kommunikationsteknik. Mitt fråga är att måste man göra gymnasiearbete något praktiskt eller kan man skriva något också som alla andra program?

      Anna: : Hej Omar,det är handledare på din skola som blir utsedd för handledare för ditt gymnasiearbete som du kommer överens om vad temat och frågeställningarna blir för ditt GA.På vissa... Läs hela svaret
    • Fatima

      Gymnasiearbete?

      Hej Jag och min grupp har fått problem och är tvungna nu att byta ämne eftersom vi inte fick stipendium så nu vill vi ändra ämne till metabolism men vet dock inte vad vår frågeställning kan vara, vi vet inte till vem vi ska vända oss...

      Julia: : Hej Fatima, som "allmän Vägledare" (som inte är expert på kemi, biologi eller medicin) - och som inte är kemi- eller biologi-lärare... så kan man egentligen inte säga ngt. om "metabolism" (minns... Läs hela svaret
    • Alma

      Tips på frågeställning?

      Hej! Jag går tredje året på gymnasiet och ska skriva mitt gymnasiearbete. Jag har tänkt skriva om ämnet "mäns våld mot kvinnor i nära relationer" men behöver hjälp och tips på frågeställning till ämnet. Tack...

      Julia: : Hej Alma,SYV är inte expert på Gymnasiearbete eller på temat "våld i nära relationer". Med det sagt, så skulle jag, till exempel, som inte alls är insatt i det område kanske fråga... Läs hela svaret
    • Kinga

      Tips på en frågeställning till ib-programmet?

      Jag går i ib- programmet och har det väldigt svårt med att bestämma vilken frågeställning jag skulle kunna använda till min Extended Essay i ämnet spanska Det finns tre alternativ language, society och culture allt ska vara på spanska

      Milla : : Välj det alternativet som tilltalar dig mest. Samråd med dina lärare på skolan. Tänk på vad du vill göra efter gymnasiet och välj det alternativet som ligger i linje med dina planer för livet efter gymnasiet.
    • Emil

      Vad räknas som plagiat för ett gymnasiearbete?

      Hej! Jag sitter nu och måste skriva klart mitt gymnasiearbete på några dagar, vilket inte är ett problem, men att finna ett bra ämne är däremot en större utmaning. Jag har hittat ett ämne jag gillar med en bra frågeställning, men...

      Anna: : Hej Emil, gymnasiearbete förutsätter en arbetsinsats på ca 200 timmar. Det är heltidsjobb i fem veckor. Det är inte meningen att man ska skriva det på några få... Läs hela svaret
    • Olivia

      Tips på ämne till gymasiearbete?

      Vi ska skriva ett gymnasiearbete om identitet som kan kopplas till det regionala. Det tydligaste temat är identitet, hela arbetet ska bygga på det. Identitet kan vara allt från individnivå till samhällsnivå osv. Sen ska det kopplas regionalt, alltså så ska jämförelsen ske på ett regionalt plan....

      Anna: : Hej Olivia, du skriver i din fråga - "Hur skiljer sig Stockholm från Umeå"? - det är en frågeställning som ni kan försöka svara på med GA, gymnasiearbete. Studie- och... Läs hela svaret
    • Ella

      Tips på gymnasiearbete Naturvetenskap inriktning samhällslinjen?

      Hej! Vi ska ha bestämt vårt ämne till gymnasiearbetet på tisdag och jag känner mig väldigt förvirrad. Jag går Naturlinjen med inriktning samhälle och har verkligen ingen aning om vad jag ska eller kan skriva om. Jag vet att jag vill ha biologi men förstår inte riktigt vad samhällsinriktningen...

      Anna: : Hej Ella, kika gärna på >>yrke/yrken-na-natur-och-samhalle - och du kommer kanske på någon idé själv: du ser i presentationen där vilka... Läs hela svaret
    • Elin

      Gymnasiearbete om stress?

      Hej ! Ställer ytterligare en fråga om gymnasiearbete men skulle vilja ha lite tips på vilka frågeställningar man kan ha ang stress i skolan eller sociala medier. Tänkte göra en jämförelse mellan 8.an och 2:an på gymnasiet. Har några förslag och fått tips från min lärare men skulle vilja ha...

      Mikael: : Hej EIin! De Tips jag kan ge att kanske 1. ta fram de OfficieIIa siffrorna (sjukskrivning pga stress) och om det är majoritet tjejer eIIer kiIIar eIIer om det är Iika många drabbade. Och om det är skiIInad,... Läs hela svaret
    • Elin

      Gymnasiearbete?

      Hej ! Jag går trean på gymnasiet och ska precis börja med Gymnasiearbetet, skulle vilja ha hjälp att komma på ämnen inom socialpsykologi. Det är något som intresserar mig väldigt mycket men kan inte riktigt komma på hur jag ska utveckla en frågeställning. Vi har inte haft någon...

      Milla : : Hej Elin, inom Socialpsykologi kan man hitta många olika frågeställningar, t.ex kan man undersöka skillnader/gränsdragning mellan Socialpedagogik, Socialpsykologi och Sociapsykiatri.

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga