1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Josephine!

    ViII man bIi behörig Iärare i jurdik på gymnasiet bör man skaffa sig Lärarexamen /med behörighet i vilka ämnen som heIst/ och Iäsa 90 högskoIepoäng juridik (tre terminer på heltid), och sedan ansöka om utökad IärarIegitimation. Mer information finns på sidan Krav för att få Behörighet på SkoIverkets hemsida.

    Lärarexamen kan man läsa mot på ett ämneslärarprogrammet eller via KPU, kompletterande pedagogisk utbildning. KPU = 90hp, men ofta ges på deltid, t.ex på halvtid - då läser man i 3 år på halvtid och kan samtidigt jobba eller läsa någon annan utbildning, samtidigt. Men det kanske går att hitta KPU på heltid eller t o m på 125% av heltid, snabbvariant. Utb.utbud förändras från en termin till nästa - så det är omöjligt att på förhand uppge alla detaljer som också kommer gälla när det blir dags för dig att söka.

    Vänd dig gärna till studievägledare på Lärarhögskolorna för mer info om hur man får lärarexamen och lärarbehörighet.

    Hänvisningar/länktips:
    sh.se/program--kurser/program/grund/kompletterande-pedagogisk-utbildning-med-inriktning-mot-gymnasieskolan
    skolverket.se/regler-och-ansvar/lararlegitimation
    umu.se/utbildning/program/kompletterande-pedagogisk-utbildning
    studera.nu/att-valja-utbildning/lararutbildningar/lararutbildningsguiden/kpu
    gu.se/studera/hitta-utbildning/kpu

    Frågor och svar taggade med 'bostad under studietiden' (1 st.)

    • Kevin

      Plugga i annan stad?

      Hej! Jag pluggar för närvarande ekonomi i Stockholm andra året, och känner att skolan miljön runtom mig inte funkar, funderar därför på att plugga på annan ort, till exempel Uppsala, fast samma program. Det jag undrar är vilka möjligheter jag har att byta och vad för sorts stöd som kan ges. Tack!

      Liselotte: : Hej Kevin,på egen hand, om du inte vill eller kan ta hjälp av kurator eller rektor på din skola eller av utbildningsförvaltningen i din kommun, så kan du kontakta de skolorna dit du vill byta och fråga om... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga