ayi
    hej! jag vill bli psykolog och undrar om jag kan läsa sam-beteende för att kunna plugga vidare till det. kommer jag bli behörig psykolog efter att jag har läst psykologi på högskolan. hur lång är utbildningen?

    1 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV

    Hejsan,

    för att kunna bli Psykolog>> i Sverige, läser man på Psykologiprogrammet som är på 5 år på heltid = 300 högskolepoäng. Här>> får du direktlänk till en plats på www.studera.nu där du kan se var Psykologprogrammet ges i Sverige idag. Eftersom Psykolog i Sverige hör till de så kallade Legitimationsyrken>> , är det strikt reglerat hur utbildningen bör se ut.

    Behörighet till Psykologprogrammet är Grundläggande behörighet + godkända betyg i Matte 2 och Samhällskunskap 1b. Man kan bli behörig på så gott som alla gymnasieprogram, även på yrkesprogrammen. I Samhällsvetenskapsprogrammet>> (oavsett inriktning) ingår det matte 2 och Samhällskunskap 1b som obligatoriska kurser, och du behöver därför inte tänka på att lägga till eller välja några speciella kurser på gymnaiset.

    För dig som är intresserad av Psykologi, kan det givetvis vara roligt att läsa kurser i psykologi, ledarskap, mental träning och liknande relevanta kurser på gymnasiet. Men det påverkar inte behörighet till att söka Psykologprogrammet på högskolenivå sedan. Det är bara roligt och "plus i kanten" - i fall du t.ex skulle söka via AU urvalsgruppen (Alternativt urval).

    Hälsningar

    Mikael SYV

     

    Frågor och svar taggade med 'hösten 2025' (1 st.)

    • Tjenare

      Vad innebär GY25?

      Alltså jag förstår inte riktigt vad GY25 innebär. Eller alltså jag förstår ju att dem kommer ändra kursplanen till ämnesplaner som i högstadiet, men jag fattar inte vilket betyg som egentligen gills. Jag hade tänkt ta natur natur och...

      Milla : : Hej,ämnesbetygen (i stället för kursbetygen) är tänkta att införas för de elever som börjar på gymnasiet hösten 2025. Alla detaljer är ännu inte klara i exakt hur det blir med... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga