Elissa
    Hej!

    Jag funderar på att bli gymnasielärare i sociologi, psykologi och filosofi och jag har för mig att för att bli legitimerad lärare i dessa ämnen måste man först läsa de ämnen man vill undervisa i på högskolan och sedan ansöka till KPU för att få ut en lärarlegitimation. Min fråga är då: måste jag läsa minst 90hp i varje kurs och vilka kurser är det som gäller för varje ämne? Ex: jag vet att för att bli behörig i psykologiämnet är det kurserna Psykologi I, II & III som gäller. Hur är det med filosofi och sociologi?

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej,

    det vi vet om yrket Sociologilärare berättar vi på framtid.se/yrke/sociologilarare

    För att bli behörig sociologilärare gäller förordningen (2011:326) om behörighet och legitimation för lärare och förskollärare, där framgår att en lärare är behörig i ämnet sociologi i gymnasieskolan om denne har fullgjort ämnesstudier om minst 90 hp i ämnet sociologi. För övrigt behöver man ha Lärarexamen. Uppfyller man kraven ovan, kan Skolverket utfärda legitimation som ger behörighet att undervisa i Sociologi på de svenska skolorna.

    Om att bli behörig gymnasielärare i filosofi - var god läs på gu.se/flov/studera-hos-oss/lararutbildning-i-filosofi

     

    Frågor och svar taggade med 'särskilld behörighet' (1 st.)

    • Rebecca

      Veterinär, utbildning?

      Jag har gått estetiska programmet med inriktning teater, då jag nu går tredje året har jag insett att jag valt fel program. Hur gör man för att läsa in kurser som ej ingått och vilka är det som bör läsas in och är det möjligt?

      Liselotte: : Hej Rebecca, alla ungdomar fram t o m det året de fyller 19 år har rätt att söka om till åk1 på gymnasiet, men då får man inte ha avslutat ett gymnasial utbildning innan dess. Dvs om du... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga